Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Подгряване на БГВ

(1/3) > >>

asensavov:
Здравейте,

От скоро имам двуконтурен газов котел. И ми се върти идея да подгрея водата която влиза в котела за БГВ, чрез соларен панел и бойлер със серпентина.
Вместо да грея вода с температура от около 5-10 гр. до зададени 45 гр. Може да подгрява от 25-30 до 45 гр. Мисля, че през лятото може дори да не пали горелката, ако вдигна над зададената температура на котела. Приемам градивна критика за изпълнение и дали си струва инвестицията. Прикачвам примерна схема (набързо скалъпена на Paint). Тази тема съм я пуснал и в друг форум.


Поздрави
Асен Савов

Радико:
Колегата Елпунто има такава действаща система от не си споммям колко точно, но над пет години, може и към десет да са вече. Има статистика огромен опит и т.н. има тук и тема в която е описал подробно всичко. Със сигурност си струва инвестицията. Обаче ще ти е нужен буферен съд колкото по голям толкова по добре.
Чети темата на Елпунто.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: asensavov в Декември 04, 2020, 06:43:20 pm ---Приемам градивна критика за изпълнение и дали си струва инвестицията.

--- Край на цитат ---
Привет Савов,  "струването" на една инвестиция се е мноооого разтегливо понятие понеже зависи от много фактори.
Но да вземем (средно) на това което давате като (доста оскъдна) информация: Загряване на вода от 7.5С до 27.5С, което е разлика от 20С. На един литър имате 84KJ принадена енергия, а на кубик вода имате 84MJ ( или около 23 KWh ). Това е лесното и конкретното, но от тук нататък започва разтегливостта:

1. Колко кубика вода ще превъртате през системата за 24 часа  ?
2. Какво гориво ползвате (енергийната му наситеност), и на каква цена (като при положение че използвате електричество това е лесно), както и също КПД то на горивния процес (при положение че има такъв), тоест превръщане на енергийната наситеност на горивото от ХХ MJ 1 кг на YY MJ енергиен топлинен еквивалент (като е ясно че този коефициент винаги ще е по-малък от 1).
3. Ще купувате ли соларния панел или ще си го правите сам ?
4. Имате ли събран практически отпит за да си направите сам нещата (та даже и теоретичните изчисления), а и за дългосрочна поддръжка на системата?
5. Това интересува ли ви като занимание, като от направата и инвестираното време не само ще спестите средства но ще извлечете познание, с което евентуално можете в последствие да помогнете на други заинтересувани хора ?

Всички тези неща, а и други които не съм изрично споменал, са фактори които определят дали си "струва" лично за вас, понеже понятието "струва" е строго индивидуално за различния човек и неговата ситуация.

Както Радико спомена, тук има колеги с определен опит в такива инсталации и можете да видите неща от тях, но отново "струването" си остава много разтегливо понятие, което само вие можете да си прецените.

juliang:
За целта се ползва бойлер с 2 серпентини:


Ако соларите са достатъчни, в котела ще влиза достатъчно топла вода и той няма да пали. Ако не е достатъчна, в котела все пак ще влиза по-топла вода отколкото от водопровода.

asensavov:
Благодаря за бързите отговори. Темата на Елпунто е много изчерпателна и

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия