Автор Тема: Гравити мАтор  (Прочетена 3934 пъти)

Неактивен VITAN

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 717
 • Monkey see, monkey do...
  • Monkey see, monkey do...
Re: Гравити мАтор
« Отговор #60 -: Ноември 25, 2020, 05:34:36 pm »
Не ми се влиза в детайли, защото:

- Не ми е професия космологията или ядрената физика;
- Само ще се увеличат променливите в уравнението...

Мисля, за по-добро разбиране на казуистиката, трябва да се направи Zoom out.
А там изпървом:
- Хаос ли цари във Вселената?
- Законите на Микро и Макрокосмоса работят ли на сходни принципи?
- Освен "бягащи" има ли "идващи" галактики?

Неактивен бай Теню

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 436
 • Чем больше узнаю людей, тем больше нравятся собаки
Re: Гравити мАтор
« Отговор #61 -: Ноември 26, 2020, 10:30:47 am »
Леля ви превъртяна, не можете да си пОвдигнете дебелите дирници и отидохте в космоса Темата е за Гравити мАтор, не е за майните Ви

Неактивен epwpixieq-1

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 382
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Гравити мАтор
« Отговор #62 -: Ноември 26, 2020, 05:53:32 pm »
Много хора подценяват трудовете на Поанкаре, но той един от най великите физици  на всички времена въпреки, че е математик и се занимава само с теоретични трудове. В неговите писания се откриват както специалната, така общата теория на относителността, и много други съвременни схващания за физиката и космологията, та негови са думите " Много от нашите звезди, може би дори по-голямата част от тях, са тъмни тела", казани още през 1906 години. Това го е казал само от теоретични съображение, без да си дава труда да наблюдава звезди или галактики или да прави експерименти.
.Далеч съм от мисълта да подценявам изобщо някой, а още по-малко такъв гигант като Поанкаре. Но трябва да отбележа че не съм запознат с това му виждане. Възможно ли е да дадете препратка или името на труда или книга за да мога по-обстойно да се запозная с него. Щом като е от 1906 г. най-вероятно вече е в свободното дигитално пространство.
Зададох въпроса към dmitarp понеже ми беше интересно да се запозная с нещо интересно за което имам малко информация. И понеже dmitarp не отговори (като не знам дали е имал тази формация), след малко изследване по въпроса се оказа че, както обикновенно когато нещата се пре-предават, реалността е по-различна и затова винаги казвам че трябва да се търсят първоизточниците на информацията.

Факт е, че Поанкаре действително е говорил за "черна материя", но само като анализ върху вече поставената, 22 години преди това, 1884 г., теза от Лорд Келвин, който в неговите лекции, изнесени когато е бил поканен в Jones Hopkins University (за тези които се интересуват лекциите  на Лорд Келвин са доста интересни и могат да бъдат свободно свалени, благодарение на google: https://archive.org/stream/baltimorelecture00kelviala#page/n5/mode/2up).

Оказва се, че Поанкаре, който пише концептуално за "черна материя" точно в отговор на издадените, през 1904 година, въпросни лекции, като е нямал осмислено силно виждане към идеята за "черната материя". Като знаем теоретично нещата винаги изглеждат многопосочни, или по скоро възможни за интерпретация по много начини, като поне за това, прави чест на Поанкаре, че развива тезата, на база на лекциите на Лорд Келвин, с висока доза скептичност. (ето интересен източник за историята: https://arstechnica.com/science/2017/02/a-history-of-dark-matter/) Но за да сме точни, трябва да отбележим, че първоизточник на тезата за черна материя не е Поанкаре, а Лорд Келвин, който всъщност е първоизточник и на доста други доста интересни предположения, които неимоверно излизат и се набиват в съзнанието стига някой да чете неговите лекции от преди 120-150 години.
« Последна редакция: Ноември 26, 2020, 06:17:59 pm от epwpixieq-1 »