Форум > Препратки, сайтове, източници

А знаехте ли, че/защо....

(1/4) > >>

juliang:
Тук ще се опитам да публикувам неща, които вероятно не много от вас знаят, макар че се сблъскват често с тях.

Урок номер едно - защо има толкова много различни видове болтове (глави на болтове), какво ги различава и защо все още "кръстатата" глава не е изместила "шестограна" и защо все още се ползва "еврейска звезда (торкс)". Бонус - защо един инч е точно 25.4 мм.

https://youtu.be/5cA9bZRHpZE

juliang:
Един поглед на двигателя, закарал човечеството до Луната (колкото и да не се вярва на някого) - Ф1 на Сатурн. Доста снимки, обяснение как точно функционира цялата тая машина, на доста неща, дето са били измислени и предвидени и постигнати за да може този двигател да работи. Мен лично ми се изправи косата докато слушах какви решения са били използвани за да се компенсира липсата на материали и технология тези години за да с направи нещо, което и в момента е сериозно предизвикателство. Куриозното положение, при което е трябвало ракетата да "се върже за коневръза" при старта за да се обуздае огромната мощ и астронавтите да оживеят...
И като бонус - обяснение на "черния пламък" при старта на тези ракети.

https://youtu.be/Z37MdvcSaFY

dmitarp:
имаме един  параноик на работата, който си прави болтове за джантите на колата, със специфични глави, така че само той да може да си ги развива и навива, и това го прави защото го е страх някой да не му открадне джантите заедно с гумите. Така че всеки си ма причини да прави най различни болтове и винтове, предполагам, че в света има десетки хиляди патенти за глави на болтове, но много малко от тях са се наложели. Много от тях са толкова стари колкото и самите болтове, например коларските болтове още се използват, сигурно дизайна им е на повече от 300 години.

ndm:
"кръстатата" глава и "еврейска звезда” са със специално предназначение, за да може радара да ги засича, ако някой астронаФт джиткайки си около международната космическа станция вземе че изпусне някоя друга гайка, или не дай бог болт.

juliang:
Следя канала на един пич, дето ремонтира продукти на Епъл. И между другото се съди с тях. И постига немалки успехи.
Но въпроса не е за това, а за цените за наем в САЩ. https://youtu.be/NdfmMB1E_qk

Накратко: някой иска да построи офис сграда, за да я дава под наем. Вади 1 млн от джоба, и банката му дава още 4 млн. Сметкаат е че ще се вадят по 100-ка от наем, и за 4 години заема ще се изплати.
Обаче за банката сметката е че тя има 4 млн актив, срещу който тя може да даде още 4 млн заеми.
И идва короната, бизнеса се свива и няма наематели за тая цена. Собственика иска да намали цената на помещенията с 20 или 50% за да може все пак да взима някой лев. А познайте какъв е отговора на банката?
Ми ... "НЕ!", защото ако се намали наема, цената на сградата пада, и съотвтно банката не може да пише толкова голям актив (обезпечение) в нейните баланси. За нея е по-изгодно сградата да стои празна, отколкото да се намали наема.
Самото видео:  https://youtu.be/NdfmMB1E_qk

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия