Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Термопомпи, земно термични, климатици, хладилни и др.

Отопление с Вода

(1/6) > >>

hristo:
Здравейте, зимата наближава и да отворим още една тема за водно парно. Най-добрия вариант да имаме централизирана система с котелно, където да се загрява вода 40-60 градуса и тя да отоплява пода с вода т.нар. топъл под и/или с водни радиатори, да се отоплява под прозорците, при по-студено време. Котела на тази система може да работи на Нафта, на Пелети, на Дърва, на Газ, на Ток. От всички изброени горива най изгодно е отопление с ток защото: е по-безопасен от отопление с огън, няма я хамалогията и винаги е топло, е освен ако не ни спират често тока, може лесно да се автоматизира да подържа комфорт и така, че да си управляваме системата с телефона си. През деня 16 часа цената на тока е по Дневната тарифа и 8 часа по нощната тарифа от 22 - 6 сутринта или от 23 - 7 през лятото. Имаме интерес да използваме нощната тарифа, която е с 10 стотинки по-евтина, но само 8 часа от денонощието и то през ноща когато нямаме голяма нужда от топло стигат ни и 18 градуса в спалните помещения за целта ни е необходим топлинен акумулатор ТА, в който да акумулираме топлина за през целия ден от 16 часа на принципа на акумулиращата печка на ток. Най-простия е термоизолиран с два три слоя дебела каменна вата бойлер от неръждавейка в който има от 500 до 1500-2000 литра обем и нагоре. За да загрееем с един градус вода 1 литър (1kg) са ни необходими 4186,8 Jaul енергия за 1 киловат час електроенергия имаме 1000 J * 3600s = 3,600 000 J.s от тук ако имаме минимална температура 40 градуса и максимална температура (без кипене) 90 градуса на ТА 500 литра вода = 500кг*(90-40)*4186,8=104,67МJ/3,6МJ=29,075kW електроенергия можем да запасим за 8 часа загряване в нашия малък ТА 500 литра вода добре термоизолиран с два три слоя каменна вата неръждаем бойлер с два топлообменника вътре серпентини една за котела за загряване от долу и една горе за радиаторите и топлите подове за двата кръга ще трябват две отделни циркулационни помпи на 220 волта АС за топла вода до 90 градуса. Ако искаме за 8 часа да използваме пълния топлинен капацитет на ТА500 може да разделим 29/8 и да сложим ел. котел с нагревател 3,625 киловата 16 ампера ток от стандартен ел.контакт 16А 220 V. Като с часовник се включва да работи само на нощна енергия от 22-6 зимата и 23-7 през лятото, ако имаме нужда от топла вода и отопление изобщо през този сезон. И така с ТА500кг-вода можем да разтоварим сметката за ток като използваме нощна електроенергия, която е съпоставима с цената на ГАЗа за отопление и при това избягваме всички опасности от Газ-а, прекарването на Газова инсталация, допълнителни разходи, купуването на скъпи уреди и газов котел пък бил той и модерен свръх икономичен кондензационен. Въпроса е ако имаме добре изолирана сграда тези 29киловатчаса топлина да ни стигат за 24 часов режим на отопление и подържане на комфортна температура 18-22 градуса в помещенията.
https://www.youtube.com/watch?v=xAACWEwuwJU&list=UUzAOLaE0R48vlwZV-5WHcbA&index=3
https://www.youtube.com/v/xAACWEwuwJU&list=UUzAOLaE0R48vlwZV-5WHcbA&index=3

juliang:
Ако ще се топлиш на ток, вземи си климатици.

hristo:
Климатици - плащаш 1 киловат, а получаваш 2-3 е хубаво, но само като термопомпа въздух - вода или вода - вода подключени. Защото ако са стандартна сплит система въздух - въздух, първо е много шумна, второ замърсява въздуха и разнася прах и зарази, като K19. Moже с цел икономия да се сложи преработена сплит система само външното тяло с топлообменник, който да загрява водата в централното парно (водно) отопление вместо котел, но при ниски температури пак ще трябва резервен ел.котел за компенсиране ниския КПД на климатика термопомпа въздух - вода при температура навън под 5 градуса. Мисля MZK бившия Админ прави такова в неговия си форум и изглежаше доволен от резултатите.

По принцип ако направим пасивна къша се отоплява със 10 пъти по-малко енергия ако за стандартна система смятаме мощността на ел.котела която имаме примерно 130 квадрата = 13 киловата ел.котле или 1kW на 10кв.м. за същото отопление в Пасивна Немска Къща ще са ни необходими 1kW 100кв.м. или 100ват на 10 квадрата. Благодарение на изключително дебелата термоизолация на стените тавана и пода както и прозорци и врати и уплътнени и вентилация на въздуха с рекуперация на топлината в него.
https://www.youtube.com/v/A2wJpggthW8
Немците предлагат да се вземе голям ТА резервоар 42 тона вода една цистерна която да се вгради в Къщата Дома като централен носещ елемент около, който е построена цялата пасивна къща през лятото от август още започваме със соларни панели да я нагряваме водата докато има топли слънчеви дни после цяла зима се отопляваме с 42 тона вода загряти до 98 градуса и служещи за стени или една от стените в помещенията предават директно топлината няма нужда от термоизолация и загуби ако се закопава в земята или навън от дома а може в мазето да се скрие тази цистерна 16 тона вода нагрявана безплатно от слънцето, докато още е лято и есен, докато още е топло навън и да съхрани топлото за цяла зима един сезон.

montanar:
Браво Ристе ти откри топлата вода!

dmitarp:
Този бойлер в къщата дали е изолиран, защото ако не е през лятото какво ще правиш, или тези къщи са проектирани само за северните региони, където и лятото е прохладно.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия