Автор Тема: Как да направим СЕ БЕ  (Прочетена 11462 пъти)

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 997
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #120 -: Октомври 14, 2020, 03:40:12 pm »
Димов много добре те разбираме, ама ти не разбираш какво правиш. Тръгнал си да вадиш СЕ от ЗЗЕ, е тоя номер няма как да стане колкото и да се напъваш да смяташ. А за НЛОто май изобщо не знаеш как се движи, много са далече от нашата физика.

Неактивен merlinbg

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 101
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #121 -: Октомври 14, 2020, 03:59:56 pm »
Няма как КПД-то на климатика да е по-голямо от 1, ако говорим за КОП съм съгласен, но това вече е съвсем друга бира. Климатика взима "допълнителната енергия" от атмосферата, затова КОП-а (коефициент на преобразуване) е по-голям от еденица. Ако монтираме външното и вътрешното тяло в едно херметично и изолирано помещение, тогава и КОП-а ще падне под 1.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 6 093
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #122 -: Октомври 14, 2020, 06:39:19 pm »
Няма как КПД-то на климатика да е по-голямо от 1, ако говорим за КОП съм съгласен, но това вече е съвсем друга бира. Климатика взима "допълнителната енергия" от атмосферата, затова КОП-а (коефициент на преобразуване) е по-голям от еденица. Ако монтираме външното и вътрешното тяло в едно херметично и изолирано помещение, тогава и КОП-а ще падне под 1.
Така е даже и по зле стоят нещата със климатика. Той реално е устройство за транспортиране на енергия. Поради това входящата енергия не е тази която навлиза по кабела а тази която навлиза от въздуха в изпарителя. Та сметката е съвсем друга.

Неактивен hristo

 • Активен
 • **
 • Публикации: 233
Re: Как да направим СЕеБЕ
« Отговор #123 -: Октомври 14, 2020, 07:03:29 pm »
hristo, схемата която си дал е НЕВЪЗМОЖНА!
Още на първия последователен трептящ кръг ще даде на късо.
Последователния трептящ кръг има съпротивление равно на активното на намотката и кондензатора, т.е. клонящо към 0.
О'ра, мислете, не се доверявайте на разни схеми на шушляци от Интернет и техните тъпотии... :)


Айде СЕ пак БЕ : имаме мрежов траф, който има съпротивление Zвх.тр.=Ra + XL; СЕ момента е: с добавяне на -ХC -> нулираме XL и получаваме  Zвх.тр.=Ra , секрета тук е да имаме ХC = XL (резонанс); И това е всичко СЕ приятели.

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 135
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #124 -: Октомври 14, 2020, 07:09:38 pm »
Иван Димов разбирам твоята изчанчена логика: значи първото и най бавното гюле наистина има най ниско КПД. То предава 1% от своята енергия на лодката и 99% на останалите гюлета, но те не са полезен товар. Докато последното (най бързото) отдава 100% от енергията си на лодката. Решението тука е да има попътни гюлестанции (подобно на бензиностанции, но движещи се със скоростта на лодката). Едно време военните джугани имаха по едно ремарка цистерна за ГСМ, но пак им се налагаше да спират за да заредят (не е ставало в движение).
Но реалността е различна: първото гюле отдава цялата си енергия най ефективно и се изтрелва наобратно с максимална скорост. Но неговата енергия се разпределя между лодката и останалите на нея гюлета. Докато последното продължава да се движи след лодката с някаква остатъчна скорост и тази енергия не може да бъде усвоена поради факта че то вече е извън борда. А тази остатъчна енергия е придобита в резултат на изхвърлянето на другите гюлета и ние реално я изхвърляме през комина.
Според мен най добре е всички гюлета да се изхвърлят едновременно в началото. Така те ще предадат импулса си единствено на лодката и няма да се ускорява нищо друго освен полезният товар. Това най лесно може да се реализира като се взриви ядрена бомба след кораба. И ускорението и импулса ще бъдат аналогични с изхвърлянето на всички гюлета едновременно, но да му мислят тези дето са на борда.

Неактивен VITAN

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 466
 • Monkey see, monkey do...
  • Monkey see, monkey do...
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #125 -: Октомври 14, 2020, 07:30:51 pm »
О'ра, имайте милост бе!
Аре стига с тия гюлета, лодки, подводници и хиперзвукови ракети!

Аре запрятайте ръкави, вземете СЕ в ръце и направете го това бутни-дръпни!!!

Да СЕ шашнем всинца!
Стига дрънкахте тия по книжки от 5-ти до 9-ти клас!
Моля.

Аз мераци за СЕ откривател нямам, няма да ви завидя изобщя!, напротив, благославям. И ще се наредя на опашката, ако продавате  :)
И да не продавате, пак благославям. Само СЕ вземете в ръце и я направете тая пущина - виждам преливате от знания, енергия и капацитет.

Неактивен epwpixieq-1

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 295
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #126 -: Октомври 15, 2020, 12:04:26 pm »
При твоя пример за 100м/с имаме dEк = 100.5 J и този прираст (на по-бързо движещото се гюле)  е получен само чрез един Джаул енергия, която сме вложили в пружината за да я натегнем. Значи имаме КПД = 100,5/1 = 100,5. [/color=blue]
(добавям нещо във скоби към вашия цитат за да е ясно на следящите коментарите)

Според мен точно тук грешите. Прираста който е получен е само 1 J от натегнатата пружина, останалите 99.5 J са получени като прираст от вземане от енергията, при забавяне на гюлето движещо се в противоположната посока, или както казах тип реактивна енергия, но която вече е била добавена отвън към цялостната система. Сега нали двете гюлета трябва да бъдат (външно) ускорени до някаква скорост, тоест тази енергия трябва от някъде да дойде, а не се материализира от нищо. Или по-точно, нали тази 2 kg система (2 гюлета по 1 kg, и пружина, за която казахме че няма маса) трябва да бъде ускорена до 100 m/s ( или да и са вложени 10 000 J ) някак си, преди едното (по-бързото) гюле да ги вземе, или по-скоро да му се прехвърлят през отпускането на пружината.

Сега, при положение че стартирате вашия експеримент и разсъждения, с две, четири, осем, или технически колкото си искате гюлета и пружина (които определят вашата цяла система). И, без да влагате енергия в тази система, само с 25 натягания на пружината (като всяко натягане е 2 J), покажете че можете да ускорите 1 kg маса до, даже и много малко над, 10 m/s, веднага бих се присъединил към вашето становище. Това са само 25 стъпки при аритметична (или геометрична) прогресия, които повтаряйки се пресъздават динамиката, и целя спор ще свърши, с 25 реда! Няма да има нужда от повече писане и убеждаване.

От друга страна, оставете колите, ракетите, гравитацията и горивата настрана, понеже при положение че нещо не може да се обясни и покаже с един елементарен мисловен експеримент който е идеално изчистен от всякакви усложнения (и още повече първо предложен от вас), как си мислите че ще може да се представи такъв проблем когато я представяте в постоянно нарастващо усложнение където влияят хиляди други променливи.

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 020
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #127 -: Октомври 15, 2020, 12:13:45 pm »
   Да ме извини VITAN, но ще отговоря на Bat_Vanko за да се уточним окончателно.
   Вярно е това, че в началото на полета първото гюлле предава енергия и на другите гюллета в ракетата. Но аз наблягам на друго, което смятам за по-важно. Нека, както казва Bat_Vanko, да взривим бомба в ракетата за да я задвижим. Има обаче значение с каква скорост се движи ракетата по време на този взрив. Ако е неподвижна на старта и бомбата гръмне с някаква енергия, то ракетата ще придобие съответно някаква енергия. Но ако ракетата се движи с някаква скорост и бомбата гръмне пак със същата енергия, то това ще доведе до много по-голям прираст на енергия за ракетата в сравнение с първия случай. С други думи, КПД-то при втория случай ще е по-голям и ефективността от взрива ще е по-голяма. При това, теглото на бомбата може да е много малко и съответно енергията за ускоряване на самата бомба до скоростта на ракетата преди взрива ще е пренебрежимо малка спрямо енергията на ракетата. Просто подчертавам, че КПД-то на горивото зависи от скоростта на ракетата. Ако ракетата има само един литър гориво и се движи със 100м/с., като го изгори, ще получи един прираст на енергия със съответното КПД, но ако пак има само един литър гориво и се движи с 1км/с., то тогава ракетата ще получи много по-голям прираст на енергия и КПД-то на този един литър гориво ще бъде много пъти по-голямо. Така че, КПД-то може да достигне огромни стойности, толкова големи, че дори имам съмнение, че ЗЗЕ ще се наруши не за друго, а понеже събитията се разиграват в две отделни координатни системи. Едната координатна система е тази, свързана с ракетата и спрямо която става изгарянето на горивото, а другата координатна система е тази, в която отчитаме скоростта на ракетата и в която ще се извършва полезната работа. Нищо чудно тази работа да се окаже по-голяма от енергията на горивото. Самият аз съм много любопитен да разбера дали потенциалната енергия Ер на ракетата в орбита е равна или по-малка от енергията на използваното гориво. Но няма да се очудя ако Ер на ракетата е по-голяма от Е(вложена) чрез горивото, т. е. ако ЗЗЕ се наруши поради двете координатни системи, които използваме. Ер на ракетата се отчита спрямо Земята, а Е(вложена) се отчита спрямо ракетата.

   п. п. СОР-ът е измислен от енергийните конспиратори за да въведат простолюдието в заблуждение, че няма КПД>1. В самото съкращение КПД се акцентира върху полезността, т. е. делим полезното на вложеното и виждаме ефективността. Така че, при климатиците делим полезната топлина, която получаваме, на вложената електроенергия за компресора и получаваме КПД = 3. Ако същата електроенергия вложим в електрически реотан, ще получим КПД = 1. Коефициентът на полезност така се смята - гледаме дали сме получили повече отколкото сме дали. И ако е повече, това в повечето се смята за СЕ. Няма нужда да го осуквате по килифарски, вече много хора знаят какво е СЕ и тези хора ще стават все повече - живеем в интернет пространство, информацията е навсякъде.

   epwpixieq-1, ако имаш време сметни потенциалната енергия на истинска ракета в орбита и виж колко гориво е изгорила - това наистина ще е интересно. Иначе темата с гюллетата вече я изчерпахме и на хората им омръзна да я четат.
   А иначе е ясно, че се взема енергия от по-бавното гюлле, той и климатикът взема енергия от по-студения въздух. И какво от това? Ние гледаме какво сме получили и какво сме дали, т. е. КПД-то. Не се интересуваме от изстиналия въздух и от по-бавните гюллета, за които вярно, че сме вложили енергия преди това, но може така да ги изстреляме от ракетата, че тяхната скорост да стане нула. Примерът с гюллетата е даден само за онагледяване на формулите. На практика в други устройства, в това число електрически, има само аналогия на формулите и съвсем нямаме нужда да пренасяме гориво до ускорената ракета. Няма нужда повече да я дъвчем тази тема.
« Последна редакция: Октомври 15, 2020, 12:38:00 pm от Иван Димов »

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 6 093
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #128 -: Октомври 15, 2020, 12:55:48 pm »
Цитат
   Но ако ракетата се движи с някаква скорост и бомбата гръмне пак със същата енергия, то това ще доведе до много по-голям прираст на енергия за ракетата в сравнение с първия случай. 
Ако това беше вярно то снаряд изстрелян на разсъмване на изток щеше да има много по голяма скорост от снаряд изстрелян на привечер защото първият ще има скорост със 1200 километра в час повече от втория още преди изстрелването. Разликата идва от въртенето на земята около оста и и въртенето и около слънцето. Такава разлика обаче не се наблюдава. Наблюдават се разбира се известни разлики които обаче са предвидими и отговарят на други явления.

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 020
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #129 -: Октомври 15, 2020, 01:44:11 pm »
   Радико, усложняваш нещата - няма смисъл. Стефан Маринов говори, че времето и пространството са абсолютни. Първо, не знаеш каква е абсолютната скорост на Земята и второ, не можеш да измериш абсолютната скорост на снаряда. Освен това, този пример става в една и съща координатна система, а не в две, както е при моя пример. Ти все едно си в лодка, стреляш с гюллето и то пада пак в лодката. Координатната ти система е свързана за лодката. Друг ще е случаят ако хвърлиш гюллето извън лодката - тогава енергията за гюллето ще я смяташ в координатна система, свързана към лодката, а прирастът на енергия за лодката ще го смяташ в координатна система, свързана към сушата (Земята). Гюллето може да се изстрелва от лодката чрез пружина. Да не се повтарям - сила на пружината по преместване 1 метър спрямо лодката дава енергията за гюллето (това е Е-вложена). В същото време еквивалентна сила действа на лодката, умножена по 3 метра разстояние (спрямо брега) и се получава енергия, придобита от лодката 3 пъти по-голяма от тази, вложена в гюллето. Двете координатни системи ги подчертах в синьо.
« Последна редакция: Октомври 15, 2020, 02:03:40 pm от Иван Димов »

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 135
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #130 -: Октомври 15, 2020, 04:09:08 pm »
Иван Димов много интересна теза изказа - КПД зависи от координатната система! Значи като се разрови човек в нета и ще види че Слънцето заедно със Земята се движат със скорост от 50 000 км/сек спрямо галактиката AG438FB. Това означава че преди 2.4 млн години ние сме били в галактиката Андромеда а след 300 000 ще бъдем в центъра на нашата галактика. И сега се питам следното: за къв дявол ни е да правим ракети при положение че вече сме обиколили половината вселена и сме на път да обиколим останалата. Явно ще е заради координатната система.
И понеже ти разбираш само от аналогии ще ти дам една житейска такава: Стоиш си на прозореца, вънка дъжд вали и един мангал се рови в кофата. И си викаш: "Ей колко добре си живея, имам сушинка, имам компютър, купих си хляб и малко кучешка радост какво повече мога да искам". Обръщаш се и пускаш телевизира (опс забравих че и такъв имаш) и гледаш дават историята на Тръмп (или Майкрософт или...). Има ли смисъл да обяснявам какъв ще се почустваш тогава - все пак всичко е въпрос на относителна координатна система.

Неактивен ndm

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 648
 • и има и ш извади ако трее - че даже ш и работи
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #131 -: Октомври 15, 2020, 05:08:04 pm »
Иван Димов, да СЕ разберем, зададе ми програма да пробвам всички варианти и по твоя заказ веднага започнах. Но програмата СЕ натъкна на червени надписи, което не беше изрично упоменато в нея. Съответно  самата програма прояви творческо мислене(без твое разрешение, за което ти СЕ извинява) и СЕ опита да намери пружината с която си хвърлял гюллетата при Твоите опити.

Въпрос, да продължи ли програмата с така намерената пружина? Ако да, дайте банкова сметка да платя таксата за ползване, за притежавания от Вас патент върху нея!

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 6 093
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #132 -: Октомври 15, 2020, 08:16:19 pm »
Цитат
Радико, усложняваш нещата - няма смисъл. Стефан Маринов говори, че времето и пространството са абсолютни. Първо, не знаеш каква е абсолютната скорост на Земята и второ, не можеш да измериш абсолютната скорост на снаряда 
Прав си за това което говори Стефан Маринов и пак по тази причина излиза, че не аз усложнявам нещата ами ти правиш някакви много погрешни изчисления.

Неактивен hristo

 • Активен
 • **
 • Публикации: 233
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #133 -: Октомври 16, 2020, 09:52:59 am »
Ето намерих, сделано до меня, руские направили го вече - експеримент по "дядовата" схема:

<a href="https://www.youtube.com/v/Mgf0V8tw9OY" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/Mgf0V8tw9OY</a>
https://www.youtube.com/watch?v=Mgf0V8tw9OY
Последовательный Резонанс на Трансформаторе.mp4

<a href="https://www.youtube.com/v/6eLtd8byVX4" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/6eLtd8byVX4</a>
https://www.youtube.com/watch?v=6eLtd8byVX4
Последовательный резонанс Фильм 3 Резонанс и трансформатор

<a href="https://www.youtube.com/v/3gVidK0MV1s" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/3gVidK0MV1s</a>
https://www.youtube.com/watch?v=3gVidK0MV1s
Энергия эфира.Последовательный резонанс.Опыт 2.Как это работает.


Източник: https://www.youtube.com/watch?v=hPlxe783cEw&list=PLRYhzUMB2BkK-tcJrOj950naG1It7I2kf&index=1
Лаборатория «Steho». Полная версия

« Последна редакция: Октомври 16, 2020, 10:22:41 am от hristo »

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 020
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #134 -: Октомври 16, 2020, 05:45:31 pm »
   Още едно уточнение за КПД-то на ракетата. Реалната ракета получава не само потенциална, но и кинетична енергия и затова за КПД-то е валидна формулата:
              КПД = (Ер + Ек) / Е(гориво)
   С други думи, влагаме енергия чрез горивото и ракетата е в орбита. Сега тя, ако рече да пада, ще извърши работа А = (Ер + Ек) и затова е такава формулата за КПД-то. Малко ще е сложно да се сметне кинетичната ѝ енергия, защото трябва да видим спрямо каква координатна система ще смятаме скоростта на ракетата. Според мен, координатната система трябва да е вързана към повърхността на Земята, защото там ще се извършва работата А.
   Иначе потенциалната енергия лесно ще се сметне с помощта на моята програма * ИНТЕГРАЛ.zip (436.91 kB - свалено 31 пъти.), която може да бъде изтеглена от тук -
https://mazeto.net/index.php?topic=10013.0
Re: Термодинамика и основни формули
« Отговор #10 -: Март 14, 2017, 10:52:02 pm »

   Трябва само вместо 1 кг да се запишат килограмите на ракетата. Неспециалист малко трудно ще се ориентира в самата програма, но ако някой се затруднява, ще дам допълнителни указания, може да се смятат с нея и други интеграли. Някой ако има данни за ракетите на Илон Мъск, може да се пробва да посмята.

   На всички "изкуствени" и естествени интелекти ще кажа, че след толкова много обяснения, чак и на мен ми станаха ясни нещата. Оказа се, че и със сметки в механиката може да се докаже СЕ-то, но това вече е "know how".

   Ето и едно видео със симулация на резонанс и получаване на СЕ - https://www.youtube.com/watch?v=OXM3lH7HQ4w