Автор Тема: Преминете на свободния пазар на електроенергия  (Прочетена 12359 пъти)

Неактивен geordgeo

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 61
Re: Преминете на свободния пазар на електроенергия
« Отговор #60 -: Септември 08, 2020, 09:18:48 am »
Дядка, какво си запалил моторетката, истината боли, нали?
Това, че ти си взимал по бригадите по 20 лв. и са те карали да кастриш тръни и клони, означава, че още тогава си бил неблагонадежден - мързелив и некадърен. И тези 20 лв. са ти били много, като ти чета глупавия коментар. Навремето такива, като тебе ги пращаха трудоваци, щото за нищо не ставаха - да чукат камъни там, като не умеят друго. И ако и това не можеха ги хвърляха в контейнера за брак и отиваха за претопяване.

Явно други са взимали по 120-140 лв., а ти по 20 лв. Всичко зависеше каква работа вършиш и колко. Помня навремето кипеше луда работа на летището. Товареха се денонощно самолети с праскови за Източна и Западна Европа. Тези, които работеха там товарачи изкарваха по 700-800 лв. на месец, докато на juliang майка му е получавала 150 лв. в библиотеката.

Помня още, че нормата ни беше 40-50 касетки праскови на ден. Така работихме ние и днес работим така. Който го е можел преди, го може и сега. Както ти текне водата в началото, така върви цял живот, няма значение дали е социализъм или капитализъм.

Ей тоя Рептил Сорос и на дядките им изпил мозъка.

Както казах, частника съсипа комунистическите градини. Гледа ги на парче, непрофесионално и малкото, което има е на изживяване.

Комунденце, много знайш, ма си тъп кат автомобилна гума и с промит мозък, типичен продукт на своето семейство отявлени комунисти. Много си открехнат в общите приказки - един съсед вземал 700-800 лева, друг бил казал, а реално всичките тия приказки са от кварталната кръчма, след третата ракия. Истината е, че всичко по онова време, за което толкова милееш беше скапано - и дрехите, и стоките, и най-вече мисленето на хората, там, където го имаше. Целия "прогресивен" строй се сгромоляса с гръм и трясък заради същите тия комундели, които и сега управляват. Ма ти отде да знаеш, като си закърмен с идеалите на Маркс и Енгелс и най-вече с тъпотиите, говорени от баща ти и майка ти, живял бил той по онова време. Много си сбъркан и сдухан, явно си си направил форум, в който да вилнееш на воля и никой да не ти опонира на глупавите расъждения. Не е лошо да си живееш в измисления свят, който сам си създал в главата си, просто не заблуждавай по-младите (ако изобщо някой по-млад влиза в тоя форум) читатели за истината от онова време.
Пали си ладичката, пускай си самовара, слушай си частушките и седни на задника. Само по такъв начин можеш да помогнеш на себе си и на останалите във форума...

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 732
Re: Преминете на свободния пазар на електроенергия
« Отговор #61 -: Септември 08, 2020, 09:32:12 am »
Комунденце, много знайш, ма си тъп кат автомобилна гума и с промит мозък, типичен продукт на своето семейство отявлени комунисти. Много си открехнат в общите приказки ...

Колега geordgeo , защо все с квалификации си служиш, безсилието от реалните факти ли те ядосва, че така да се обръщаш към мен? Много невъзпитано, нали ти си от прогресивните?
Не си ли чел правилата на форума, че не може да се обръщаш с обидни квалификации към участниците?
На това ли те научи демокрацията, да не уважаваш чуждото мнение, не си ли чувал за принципа на плурализма /ако въобще можеш да си го преведеш/, че е основен на демокрацията?

Не комунистите са ви виновни на вас, а сте си виновни самите вие, защото сте мързеливи и некадърни. Погледни само как работите - 20 човека на пътя подпират лопатите и зяпат, а един едва-едва копае и имате претенции да постигнете западния стандарт.

Няма нужда повече да ме убеждаваш, че голяма част от живота си си прекарал, като пълен нещастник. Съжалявам, че така си си постлал, но и сега не ми изглеждаш особено щастлив. Тия комунисти те преследват ежечасно.  :D

Неактивен geordgeo

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 61
Re: Преминете на свободния пазар на електроенергия
« Отговор #62 -: Септември 08, 2020, 09:41:22 am »
Не мога да те нарека колега, ако, че си споменал за някаква електроника в ника си, нооо, според правилата на собствения ти форум ТИ обиждаш наляво и надясно (Дядка), имаш се за много умен и кадърен, но си малко човече с големи комплекси, вижда се и от самолет. Знам от теб самия, че си малък на години, така, че няма как да си живял в онова бленувано от теб време, а мен не ме мисли - имам си всичко, което ти никога няма да имаш, бъди сигурен. Истината, за която твърдиш, че боляла - боли те теб, че не е онова време, в което да си мързелив и верен на партията беше ценност, гнус...
Та да приключим тоя безсмислен спор може да споменеш само кой набор си (аз съм '69-ти), за да покажеш на всичките си последователи колко много не си в час със света, в който живееш така заблуден...

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 732
Re: Преминете на свободния пазар на електроенергия
« Отговор #63 -: Септември 08, 2020, 09:55:02 am »
Наистина е обидно да си ми колега, но понеже ме нарече "келеш" та си рекох, че си дядка, затова ти казах дядка. Няма как аз да съм келеш, защото ти си разбрал, че съм доста по-млад от теб, а аз от уважение ти казах дядка.  ;)

Не виждам основание да ти давам обяснение на рождената си дата, бях споменал на колко съм, да си чел внимателно.

А аз с теб никога не съм водил спор, просто ти си се подразнил тогава, когато аз съм изразявал мнението си публично по даден въпрос, право което ми е гарантирано от Конституцията, но понеже си голям демократ си решил със старите тоталитарни похвати, да ми ограничиш това право.

Съветвам те да престанеш с обидите, така както аз никого не обиждам, защото ще си вляза в ролята на модератор.
Трябва да приемеш, че всеки, абсолютно всеки има право да изразява своето мнение свободно, независимо дали останалите го харесват или не по всички въпроси без изключение. Ако искаш да опонираш на някого, го направи с факти и по културния начин, не да ме убеждаваш с епитети. Предполагам си наясно, че аз също знам доста епитети, но не искам да слизам на твоето ниво, докато не прелее чашата на търпението ми.

И не ми казвай, колко си добре и колко аз съм зле, защото това са празни приказки. Нито ме познаваш, нито ще ме познаваш, че да правиш сравнения. И няма как да ти завидя, ако това си си помислил.
Престани и да импровизираш, какви били майка ми и баща ми, как ме били възпитавали, защото ти се присмивам на импровизациите  ;D - никак не ти работи интуицията.


Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 732
Re: Преминете на свободния пазар на електроенергия
« Отговор #64 -: Септември 08, 2020, 10:02:42 am »
имаш се за много умен и кадърен, но си малко човече с големи комплекси, вижда се и от самолет.
Това лошо ли е човек да има самочувствие?
Не беше ли скромността характерна за онова твое безвремие - комунизма?
Кой каквото има, това рекламира.
Коя имала големи гърди ги напъчила, кой бил голям педал си поставил плакат на паметника Левски на големия гъз . Защо на такива демократи не правиш забележки, ами на мен, дето съм се правил на умен, а хич не съм бил такъв?  :D

Неактивен geordgeo

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 61
Re: Преминете на свободния пазар на електроенергия
« Отговор #65 -: Септември 08, 2020, 10:26:10 am »
Влизай си в ролята и бъди велик... Хич не ми дреме кой си, какво и за колко велик се имаш. "Дядка" можеш да викаш на баща си, който нищо чудно да ми е набор. Ей за това те питах колко си голям, в случая има голямо значение, защото говориш за неща, които нито си видял, нито си изпитал на собствен гръб, просто само чул от тоя или оня "колко добре било тогава". Затова, особено, когато говориш пред всички за "великата икономика" на България до '89-та година е добре да говориш от свое име, което обаче няма как да стане, тъй като когато стана преврата си бил бебе на годинка или две...

Хайде със здраве! ;)

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 732
Re: Преминете на свободния пазар на електроенергия
« Отговор #66 -: Септември 08, 2020, 10:34:38 am »
geordgeo уважавам мнението ти, но ако от самото начало говореше със същия тон, нямаше да се налага да се общува толкова много, всичко щеше да протича тихо и спокойно - културно.

Но аз вас възрастните ще ви науча да общувате по европейски, а не да си налагате мнението яростно с обиди, квалификации и прости импровизации - бил съм от КГБ, от ДС, бивш полицай, настоящ, комунист, садист и антихрист. Тъпо, тъпо, та чак ми става много забавно.  :D

И не говорете от чуждо име. Не се кахърете за младите, нека младите да взимат отношение, нали са дееспособни, нямат нужда от настойници за малоумници. Обидно е за един млад човек някой да говори от негово име. "Всяка жаба за своя крак".

Неактивен geordgeo

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 61
Re: Преминете на свободния пазар на електроенергия
« Отговор #67 -: Септември 08, 2020, 10:55:42 am »
Та да си дойдем на думата, заради която възникват споровете. Значи аз си позволявам да говоря с ФАКТИ от онова време, защото съм живял в него, заършил съм механотехникума в Пазарджик с отличен, работил съм на трудов договор в голям завод като електротехник и съм заработвал "цели" 165 лева през 1988-ма година. Бил съм на десетки бригади, всичките бяха НЕплатени и задължителни, с изключение на една в консервния завод в Пазарджик през месец юли 1987-ма, за коята ми платиха "цели" 20 лева за 30 дни работа, защото съм имал удръжки от 180 лева за лагера, в който съм спял - за храна 60 лева, за транспорт 60  лева и за спане 60 лева, спяхме в едни много мизерни бараки в село Ивайло, до Пазарджик. И да ми обясняваш кое как е било (хубаво) е много, много нахално от твоо страна, защото пак повтарям - аз съм бил там по онова време! Ходихме на бригади в село Братаница, Пазарджишко целия механотехникум (около 400 души) от 2-ри септември до средата на октомври или докато се оберат ябълковите масиви. Оттам, въпреки тежката учебна програма с по 9 учебни часа на ден са ни изпращали да обираме гроздето около село Виноградец, затрупано със сняг през ноември, защото нямало КОЙ да я свърши  тази работа. И отново на никой нищо не са му плащали, дори са ни карали да си (до)плащаме членския внос към комсомола. Още по онова време София не беше България така, че каквото е било е нея (като правила), не е важало за останалата част на страната, за провинциалистите. Та вземи малко се поучи и от чуждия опит, а не само да подскачаш като пърле пред майка и да обясняваш неща, за които (почти) нищо не ти е ясно...

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 732
Re: Преминете на свободния пазар на електроенергия
« Отговор #68 -: Септември 08, 2020, 11:10:25 am »
Чичо geordgeo, съжалявам, че по онова време така са те ощетили, като са ти плати едва 20 лв. Не мога да взема отношение защо. Сигурно имаш основание да си обиден, но да си злопаметен цели 30-35 г. не е нормално. Та в наши дни това да не ти платят, особено питай тия дето работят на запад,  е нещо не само нормално, а дори хронично. Но въпреки това хората не се сърдят толкова - продължават напред.

А по отношение на едно времешните бригади аз също съм ходил 2 пъти в годината, половината преминаха в бране на праскови и грозде, но другата половина карахме задължително, като стаж в машиностроителните заводи, защото бях в паралелка "Промишлена електроника". Основно се занимавахме с ЦПУ-управления, тогава още бяха аналогови с операционни усилватели, по-късно се появиха и цифрови управления.

Та по отношение на успеха, няма да говоря за себе си, защото да не прозвучи пак като хвалба, че съм много умен, но курса в моята специалност завърши 4-тата година със среден успех 5,70 /бяхме 42 калпака/, като бяхме обявени за № 1 в цялата страна.

И да ти кажа, аз не съм столичанин, провинциалист съм - който иска може и селянин да ме нарича  :D, освен комунист  :D, та не сме се ползвали с привилегиите на софиянци.
Колегата Юлиан ти каза какви пари е вземал на бригади в София, а аз ти казвам, че под 170 лв. не съм взимал на бригада. В нашия край лозята бяха много богати, а за прасковите обясних - имаше МЕГА производство. Камионите с праскови се отправяха незабавно на летището. Там имаше групи товарачи от възрастни и се товареха незабавно на хладилни самолети. Полетите бяха по-чести от Хидроу и Франкфурт.  :D
При прасковите имаше буквално офанзива, защото са малотрайни, а и изнасяха много за Западна Европа за валута. Вероятно затова е имало по-добро заплащане, стимулираха да се работи здраво.

Та не знам как да те убедя за неща, които са се случвали тогава. Нямам за цел да те лъжа. А и нормите ни бяха огромни, защото даскала който управляваше бригадите имаше интерес да сме първенци, защото получаваше огромни премии - хиляди левове за една бригада. Не са се скъпили да ни дадат достойно заплащане и на нас - младежите.

Неактивен geordgeo

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 61
Re: Преминете на свободния пазар на електроенергия
« Отговор #69 -: Септември 08, 2020, 11:39:14 am »
Не цитира нито една година за фактите, които изреждаш, така, че явно са неща от след 1990-та година. И да ти кажа - хиляди левове са получавали само някои хора, за които нито ти, нито аз знаем, ангарията беше в основата на бригадите...

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 732
Re: Преминете на свободния пазар на електроенергия
« Отговор #70 -: Септември 08, 2020, 11:46:12 am »
Чичо geordgeo, след 90 г., когато България беше сполетяна от голямото щастие - демокрацията  :D, нямаше вече ученически бригади.
Можеш да се отговориш на тоя въпрос по пътя на логиката. Който е учил електроника е учил логика и има много добре развито логическо мислене.
Тогава държавен глава беше Тодор Живков - един скромен човек, който дори си е кърпил чорапите, за да пести от държавните пари. Ядеше по едно кисело млекце, а гавазите покрай него ядяха агнетата на чеверме - днешните демократи, дето викат "вие комунистите"  :D.

Неактивен Ksurnev

 • Експериментатор
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 808
 • Пол: Мъж
 • Ужасно саркастичен
 • Скайп: ksurnev
Re: Преминете на свободния пазар на електроенергия
« Отговор #71 -: Септември 08, 2020, 11:55:01 am »
Гергее, като те хване рядкото щастие, в тоалетната поне клякай, щот си оливаш крачолите, чак до чатала!

Неактивен geordgeo

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 61
Re: Преминете на свободния пазар на електроенергия
« Отговор #72 -: Септември 08, 2020, 01:49:42 pm »
Чичо geordgeo, след 90 г., когато България беше сполетяна от голямото щастие - демокрацията  :D, нямаше вече ученически бригади.
Можеш да се отговориш на тоя въпрос по пътя на логиката. Който е учил електроника е учил логика и има много добре развито логическо мислене.
Тогава държавен глава беше Тодор Живков - един скромен човек, който дори си е кърпил чорапите, за да пести от държавните пари. Ядеше по едно кисело млекце, а гавазите покрай него ядяха агнетата на чеверме - днешните демократи, дето викат "вие комунистите"  :D.

Ох, мале, малее, логиката ми не я мисли, а ми кажи КОГА и КЪДЕ точно си ходил ТИ на бригада и са ти плащали 250 лева, по-точен въпрос от това няма накъде. А за бай Тошовото кърпене на чорапите - разцепи мивките, икономисвал той, човечецът, ха-хааа... ;)

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 732
Re: Преминете на свободния пазар на електроенергия
« Отговор #73 -: Септември 08, 2020, 02:07:05 pm »
Чичо geordgeo, като си се хванал на хорото, ще го играеш до край, а сега да те видим?  :D

Добре е, че си коригира общуването, за което те поздравявам. Значи има какво да си научил от мен - младия човек.

Заеби сега тия бригади, ами виждам си грамотен човек, пишеш грамотно, предполага се, че си умен и според една българска поговорка "По дрехите го посрещат, по акъла изпращат:D, я ми отговори на следния факт:

По време на безвремието ти - комунизма, както много алабаши наричат социализма ;), България е била на 38 място по БВП по статистика, а сега е на 83-то, като я изпреварват редица африкански страни. Коя е причината 30 г. след извършена приватизация /за мен деиндустриализация/, да спадне БВП на България толкова много сред 213 държави в света?


За сведение на доходите по време на Бай Тодор:
Родителите ми закупиха апартамент от 90 кв.м. за 10 000 лв., като баща ми е взимал заплата от 200-240 лв., а майка ми от 160-180 лв. Ако сметнем деноминацията тия цифри стават 100 000 лв. за жилище и заплати 2 400 лв. и съответно 1 800 лв.
Това са заплати на чиновници - счетеводители.
Кой обикновен счетоводител в провинцията днес взима такива заплати от капиталиста?

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 455
Re: Преминете на свободния пазар на електроенергия
« Отговор #74 -: Септември 08, 2020, 02:24:03 pm »
EDM, а защо София се презастроява при тия цени на апартаментите?
Според НСИ само за второто тримесечие на 2020 в София са издадени разрешителни за строеж на 1 843 жилища с обща разгъната площ от 250 000 кв.м. Или грубо за 250 милиона евро, половин милиард лева. И това е в пика на Ковид кризата ... Извън криза стойностите са от порядъка на 3 милиарда лева на година. Това са около 1.5 милионa кв.м. или 10 000 апартамента на година...
Кой ги купува тия жилища?

Да, в провинцията заплатите са по-ниски. Но и цените на имотите са по-ниски - бих казал че съотношението "заплати / цени на имотите" в провинцията дори е по-благоприятно.