Автор Тема: Батерии за електромобил без кобалт и никел (скъпи метали)  (Прочетена 2021 пъти)

Неактивен VITAN

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 696
 • Monkey see, monkey do...
  • Monkey see, monkey do...
https://it.dir.bg/tehnologii/kitay-zapochva-da-pravi-baterii-za-elektromobili-bez-kobalt-i-nikel

Въпреки че електромобилите от мнозина се смятат за екологична алтернатива на придвижването в градовете, техните противници многократно подчертават използването на изключително вредни елементи като кобалт и никел в батериите им. Добивът на тези елементи, както и рециклирането след използването им са голям екологичен проблем и затова редица компании търсят алтернативи.

Reuters съобщи, че един от най-големите доставчици на литиево йонни акумулаторни батерии в света CATL е записал голям пробив в това отношение. Компанията е готова да се откаже от ключовите компоненти на производството на тези батерии - кобалтът и никелът и да започне използването на по-екологични материали.

CATL е директен конкурент на останалите големи производители на батерии - LG Chem, Panasonic, BYD и Samsung SD. Компанията снабдява с батерии някои от най-големите производители като Toyota, Honda, Volkswagen Group, Daimler и Tesla.

Новият тип акумулаторни батерии значително ще се различава от сега съществуващите, базирани на литий - желязо - фосфатни (LFP), никел - кобалт - манганови (NCM) и никел - кобалт - алуминиеви (NCA) елементи.

Въпреки че все още не се разкриват много подробности, най-вероятно заради патентите, изпълнителният директор на китайската компания заяви, че новите батерии въобще не съдържат скъпи метали. От компанията за сега отказват също така да разкрият повече за стойността на новите перспективни батерии и начина на тяхното производство.

hristo

 • Гост
Ако си спомним новината за Натриевите Na+ батерии от преди година и нещо, можем смело да предположим, че новия загадъчен и неизвестен метал е Натрий я, който се среща често и дори в солта готварската се съдържа.

 Имахме пробив лично от създателя на Литиево - Йонните батерии когато преди известно време той демонстрира новата си разработка Натриево - Йонна батерия предвидена да замести досегашните Литиеви.
https://automedia.investor.bg/a/2-novini/37562-sazdatelyat-na-litievo-yonnata-bateriya-izmisli-mnogo-po-dobra Създателят на литиево-йонната батерия измисли много по-добра


 Тези батерии на базата на Натрий вместо на Литий-а може да се правят с евтина готварска сол от която да се извлича Натрия вътре в нея и да замести Лития от Литиево - Йонните батерии да имаме Натриево - Йонни, вместо това.

<a href="https://www.youtube.com/v/4gKtYW0hDxI" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/4gKtYW0hDxI</a>

https://mediabricks.bg/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD/ Български учени създават революционна натриево-йонна батерия (видео)

https://greentech.bg/archives/76995 Натриево-йонни батерии излизат на пазара като алтернатива на литиево-йонните

https://www.investor.bg/novini/261/a/bylgarski-ucheni-syzdadoha-bezopasna-za-prirodata-bateriia-279654/  Български учени създадоха безопасна за природата батерия

https://www.etip-snet.eu/wp-content/uploads/2019/05/BG-ETIP-SNET-Energy-Story-Naiades.pdf

https://money.bg/inovations/metalat-koyto-mozhe-da-ubie-litievo-yonnite-baterii.html Металът, който може да "убие" литиево-йонните батерии

http://transinsbattery.com/index.php/bg/2017-01-11-08-32-01/595-2017-12-04-06-56-48

https://btvnovinite.bg/bulgaria/ucheni-ot-ban-i-su-sazdadoha-baterija-ot-novo-pokolenie.html

https://www.digital.bg/ucheni-sazdadoha-nay-dobrata-natrievo-yonna-bateriq-article970753.html
Учени създадоха най-добрата натриево-йонна батерия

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9

https://www.otoplenie.eu/probiv-v-tehnologiyata-na-natrievo-jonnite-baterii/ Пробив в технологията на натриево-йонните батерии

https://www.youtube.com/watch?v=NFN8bbFGGU4 За начинаещи - батерии

https://www.youtube.com/watch?v=f7cJ4sJORrM За начинаещи - науката, вярата и една баба на пазара
« Последна редакция: Август 21, 2020, 09:40:17 am от hristo »

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 731
Вече близо 10 г. чета/слушам за нови батерии от прехвалени по-прехвалени, а на пазара няма по-добро, като енергийна плътност от най-старите литий-йон. Литий-йонът има 5 пъти по-добра енергийна плътност от основната мерна единица - оловният акумулатор. Всички останали батерии са една идея по-плътни от оловото. Има и екзотики от уж графен, ама си мисля, че реално е графит, които пък са на цената на златото.