Справочници, схемотехника, теория > CNC машини

Метален тримерен печат.

(1/4) > >>

montanar:
От известно време ми се върти идеята за създаване на принтер който печата метални детайли ........

Конвенционалният метален печат е ясен - лазер буха в поле от метален прах като го спича и по тоя начин постепенно послойно образува структура.
Тоя метод има някой съществени недостатъци.
Много скъп комсуматив за печат, много голяма загуба на комсуматив, нужда от последваща термична обработка, измяна на геометрията при самата обработка.......
И още доста подводни камънаци ......

Моята идея е различна .....
Отново ще се използва лазер но вместо метален прах да се подава например най обикновена тънка заваръчна тел която електрически да се нагрява до гранично състояние на омекване, после да се позиционира на нужните кординати, след това лазер да довежда до разтопено състояние в точката на пласметнт и по тоя начин да се случва вид заваряване. (всичко това в химически инертна или вакуумна среда)
В процес на закупуване на 300 СО2 ватов лазер съм за започване на експерименти и обточване на процеса.

Знам че тая тема е много тегава но и има съществени предимства пред конвенционалния (на тоя момент) метален тримерен печат.

Нещо от тоя сорт...... https://youtu.be/yKnlmfuMSgo
https://youtu.be/oaIOrQi2HLM

dmitarp:
Това на видеото също използва метални прахове, като праховете се изстрелват с голяма скорост и се набиват (уплатняват), преди лазера да ги стопи и спои. С тел няма да можеш да постигнеш този ефект, и ще загубиш точност защото или телта или лазера трябва да са косо. Има и един друг момент, детайлите не са с добро качество, и затова тези принтери се използват там където трябват специални материали, чиято технологичност е лоша, за обикновени материали тази технология безсмислена. Виждал ли си детайл направен от 3Д принтер?, като го сложиш в ренгенов дефектоскоп, целият почернява, от множеството дефекти вътре. И 300 вата са малко за тази цел, зависи от метала, но всеки метал малко или много блести и не може да оползотвори цялата мощност, тук отново идва предимството на праховете, които разсейват по малко светлината.

VITAN:
+100

p.s.: Ако с поялник и тинол можеш да изградиш нещо хубаво, то с 300 вата и метал ще е почти същото.

Радико:
Мисля, че идеята не е никак лоша. Има в тубата и доста клипове демонстриращи изграждане със обикновенно телоподаващо. Комбинация от лазер и телоподаващо смятам, че би работила доста по добре от двата Самостоятелни варианта. Струва ми се че основната част от проблемите на такава система биха били софтуерни или по точно казано решими по софтуерен път. Действай. Ще помагам ако се налага. А сигурно ще се наложи. Ще ти трябва и сериозен екип програмисти за целта.

montanar:
Управлението си е управление и не е особен проблем софта за целта - но това след постигане на нужния резултат в експериментална развойна среда - поне според мен спецификата се корени в познаване на процеса и създаване на адекватен алгоритъм ....
това от клипчетата е само показно на напълно конвенционални и налични системи - в случайте тъй като се ползват и комбинират готови решения за други цели резултата не впечатляващ.
Но ако се подходи към задачата с подобаваща конкретика, а именно постигане на максимално тънък шев - например 0.1мм резултата би бил друг.

Относно проблемите изтъкнати от Димитър .... сетъчността при конвенционалния печат е много голяма но мисля че при подхода който аз предлагам би била по-малка... а относно разсейването зарад отръжението то е неизбежно но може и да се ползва положително - а именно доподхряване на околната зона ....
Иначе предимствата на праховия подход са неоспорими освен цената им която мисля че пък е ключов недостатък.
Ясно ми е че е голяма тая лъжица но тукувиж някой с голяма уста ползва идеята ....

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия