Алтернативни енергоизточници > Nikola Tesla

Физика на скаларните вълни

<< < (13/17) > >>

hyparh:
Радико, интересен експеримент си направил.
Аз бих обяснил резултата с различното магнитно съпротивление на двата метала. В медта се индуцират по-силни вихрови токове (поради движението си спрямо магнитното поле на Земята - в случая свободно падане) отколкото в алуминия. Съответно върху медта се оказва малко по-изразен спирачен ефект и тя пада по-бавно.

Радико:
Хипарх не се бях сетил за този фактор. Той очевидно е в сила и оказва влияние. Въпроса обаче е точно колко е то. Защото процентно разликата в съпротивленията на медната и алуминиевата пластина е доста малка. Иначе много точно попадение. Поздравления и благодаря. Може да ми се наложи някъде да се съобразя с този или подобен факт.

juliang:

--- Цитат на: hyparh в Юни 10, 2020, 10:00:05 pm ---Радико, интересен експеримент си направил.
Аз бих обяснил резултата с различното магнитно съпротивление на двата метала. В медта се индуцират по-силни вихрови токове (поради движението си спрямо магнитното поле на Земята - в случая свободно падане) отколкото в алуминия. Съответно върху медта се оказва малко по-изразен спирачен ефект и тя пада по-бавно.

--- Край на цитат ---
Ъъъъ... не съм сигурен че това влияние може да се хване експериментално. Щот по тая логика като хвърлиш един неодимов магнит той направо ще трябва да пада като перце, неговото поле е хиляди пъти по-силно от това, което земното магнитно поле ще генерира в медно топче/блокче...
А и колко да е тока, дет ще се генерира при падането на медния детайл? Ако при падането се образуват такива токове които да му влияят, всеки меден детайл ще се загрява ако го завъртим с дрелка за няколко часа...
За да имаш генериране на ток, трябва да имаш градиент на полето за да се генерира ток.

VITAN:
Има ве, всичко има  8)

Има числа тип double:
±5.0 × 10−324 to ±1.7 × 10308

Ш'е го фане скалата. То май толзкоз песък немало у Вселената, ма карай, лаф да става.

hyparh:

--- Цитат на: juliang в Юни 10, 2020, 11:09:41 pm ---Ъъъъ... не съм сигурен че това влияние може да се хване експериментално. Щот по тая логика като хвърлиш един неодимов магнит той направо ще трябва да пада като перце, неговото поле е хиляди пъти по-силно от това, което земното магнитно поле ще генерира в медно топче/блокче...
А и колко да е тока, дет ще се генерира при падането на медния детайл? Ако при падането се образуват такива токове които да му влияят, всеки меден детайл ще се загрява ако го завъртим с дрелка за няколко часа...
За да имаш генериране на ток, трябва да имаш градиент на полето за да се генерира ток.

--- Край на цитат ---

Неодимовият магнит не е диамагнетик като алуминия и медта. При него по-скоро може да се очаква забързано падане (и тенденция да пада по-често с конкретен полюс надолу) при коректно проведени експерименти.

Колкото до градиентът, той може да се осигурява от ускорението на обекта докато пада.

Просто хипотези... :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия