Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Относно въпроса как се зараждат полетата, в това число електричните и магнитните

<< < (6/7) > >>

juliang:
Поле бе БатВанко, поле ... като поле с люцерна. Равно.
Теб ти трябва диференц в напрегнатостта на полето (или наклон на поляната с люцерна), за да изкараш енергия.
Търкайки ебонитовата пръчка или включвайки ел.магнита получаваш "падина" или "възвишение" в полето, откъдето можеш да изкараш нещо - нещо, което си вложил за да направиш тая неравност.

Радико:

--- Цитат на: juliang в Май 28, 2020, 06:27:35 pm ---Поле бе БатВанко, поле ... като поле с люцерна. Равно.
Теб ти трябва диференц в напрегнатостта на полето (или наклон на поляната с люцерна), за да изкараш енергия.
Търкайки ебонитовата пръчка или включвайки ел.магнита получаваш "падина" или "възвишение" в полето, откъдето можеш да изкараш нещо - нещо, което си вложил за да направиш тая неравност.

--- Край на цитат ---
Така е Юлияне, но изглежда, че не е баш така, има и екзотични частни случай при които е възможно нещо друго да направи възвишението пък ти да се възползваш от него и да изтъркаляш колелото надолу
 Като си почнал пейзажните аналогии: Вятъра прави пясъчни дюни и ние се търкаляме по тях надолу на далавера. А нагоре, нагоре ни избутва пак тоя вятър. Въпроса е да хванеме вятъра. А това със начина на разсъждение на Ксурнев няма как да се случи.

juliang:
Да, ако има вятър, може да си търкаляме тежести, може да си сложим вятърни турбини, може да си караме платноходи... За съжаление обаче ... един проЗ компас щеше да ни покаже ако има такива ветрове, а той не показва нищо ...  Природата е мързелива, не харчи енергия за нещо просто ей-така.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: Радико в Май 27, 2020, 08:02:07 pm ---Но все пак да не забравяме, че става дума за текст публикуван от човек който твърди, че ЧЕТЕ тези текстове ВЪВ ОРИГИНАЛ. По презумпция би трябвало и да разбира щом чете. Само по презумпция обаче.

--- Край на цитат ---
Радико, винаги съм казвал че когато цитирам (както в случая) го правя с идея без промени на термините, въпреки че може да има друга дума с подобен смисъл, и освен това на някои места съм дал мой пояснения ( в скоби за да се различават ясно ). В крайна сметка всеки има глава на рамене си за да разбира.

Целта ми не е да преведа с изменение на някой термини и да се опитвам да наглася смисъла (макар че давам някъде пояснение в скоби),  а да се види още стила на писаното от онова време. Ако се бяхте запознали със Максуел или Хевисайд, а и който и да е друг учен в областта на физиката,  от преди 130-150 (а и по предни) години ще видите че стила на писане е точно такъв и този контекст, като "стрес" се използва много в такива публикации (а и някак си не бих могъл да си представя че някой би го тълкувал по-друг начин). "медиум" означава точно среда на разпространение на отделно явление и специално този термин се използва даже и в съвременните научни публикации. Например "the medium in which the light propagates" е много широко използвана фраза в публикациите по физика.

--- Цитат на: Bat_Vanko в Май 28, 2020, 10:35:32 am ---Напълно разбирам желанието на epwpixieq-1 да постави темата на обсъждане, но аз лично не вярвам че е по силите на нас и нашата наука в момента да решим този проблем.

--- Край на цитат ---
Bat_Vanko, въпросната тема я отворих не толкова за обсъждане а колкото колегите най-малко да "видят" друга научна гледна точка, особено такава подплатена с реални експерименти, които даже ако човек реши може да си ги направи в домашни условия. Изобщо не съм си и мислел че може да "решим" този проблем. За мен лично това виждане е много полезно, и точно за това започнах темата, понеже показва стила на разсъждения които не са застъпени никъде в образователната система и най-вече непълнотите в нашите отдавна улегнали теории които ние приемаме без да виждаме при какви условности са постулирани.

Радико:
Аз виждам нещата по малко по различен начин относно простия компас. Ето така:

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия