Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Прави Криви Изкривявания

<< < (7/8) > >>

технократ:
Времето също не може да се смята за четвърто измерение на пространството, то няма качества на пространство и не може да се опише със никаква геометрия.

VITAN:

--- Цитат на: технократ в Май 05, 2020, 03:32:10 pm ---...то няма качества на пространство и не може да се опише със никаква геометрия.
--- Край на цитат ---
Може.
То е скаларна величина. Разбирай отметки по безкрайна права. Последното е аналогия разбира се.

технократ:

--- Цитат на: VITAN в Май 05, 2020, 04:46:04 pm ---Може.
То е скаларна величина. Разбирай отметки по безкрайна права. Последното е аналогия разбира се.

--- Край на цитат ---

Аналогия е разбира се, пък и не виждам защо скаларни величини се намесват в този казус. То и самото време имало посока, значи не е скалар, но посоката му не е пространственна характеристика а нещо друго. хайде първо да дефинираме що е пространство и по какво се различава и евентуално оприличава с времето. Времето вече го бистрихме тук в една отделна тема, аз си казах мнението че то не е обективно, и е само абстрактен конструкт, за пространството обаче мисля че е със обективни свойства, като, вместилище на обекти, протяжност на обекти, движение на обекти.
Самото пространство обаче не взаимодейства със материята, и ако няма материя то и пространството няма как да съществува. Нютон е мислил че пространството е вместилище на обекти, което не зависи от обектите в него, демек то е независимо от материята. Нютон е сматал още и времето като за математически безкрайно от минало към бъдеще, течащо като река и независещо от обектите и събитията в него. Лайбниц е смятал тъкмо обратното, чиято страна застъпвам и аз в моите виждания.  Там е работата че физически не може да се изолира материя извън пространството и времето, може би тя е била в изолация преди големият взрив, може би тогава са възникнали пространството и времето, а преди това материята да е съществувала в непозната форма без измерения, всичко събрано в точка без размер и неслучващо се никакво събитие, в момента когато някой или нещо е задействало всичко. Може да е бог, или нематериален свръхестествен интелект, знам ли.

технократ:
Като се замисля обаче, откривам че пространството все пак е обективно и независещо от материята, защото материя се изолира от пространството чрез изместването си, демек чрез движението си през празното пространство, но това изместване изолиране от пространството е само за някои негови участъци, от едно място се изпомпва въздух, но той отива на друго и запълва там празното. като цяло материята не може да се изолира от пространството, не може да се отърве от него. Следва ли от това че ако изчезне материята и пространството ще изчезне. Това може да го установи само свръхестественно нематериално същество, наречено от религията бог или пък от науката свръхинтелектен космически нематериален разум. Е тука вече се отклоняваме във, идеологическа натурфилософия. :)

Радико:

--- Цитат на: Михаил Кузмов в Май 05, 2020, 07:56:36 am ---Коце, я си седни на задника! Не виждаш ли че става въпрос за радикова геометрия? Евклид не е виждал с ума, за това не е продължил нататък!

--- Край на цитат ---

--- Цитат на: технократ в Май 05, 2020, 09:04:21 am ---Радико само общи приказки, нищо не сте дефинирали, а аз ти казах че без дефиниране няма и това което вие наричате „извън тримерното пространство“, няма и намек дори за индиректни факти и доказателства за това “извън тримерното пространство“ само хипотетични догатки, присъщи на научнофантастичен филм.

--- Край на цитат ---

--- Цитат на: filchef в Май 05, 2020, 09:59:32 am ---Тая тема ми заприлича на средновековния схоластичен спор "Колко дявола могат да се съберат на върха на една игла"  ;D

--- Край на цитат ---

Кефите ме пичове, кефите ме. И знаете ли защо. Защото така стръвно нападате и отричате това което съм написал. Дефакто обаче до тук няма нито една моя мисъл. Аз само повтарям и разглеждам неща които са така да се каже основополагащи за физиката "за стандартната физика" малко ми е и тъжно, че не забелязахте този очеваден факт. Може би причината е, че това  е материал който се изучава в десети клас.
Може би Атос трябва да изтрие темата. Очевидно все още не е, или по скоро може би вече не е подходяща за  този форум. Иначе ето вие току що оплюхте ето това:
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B0_%D1%82%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0   
Както казах кефите ме максимално, но не ставате за дискусии на подобна тематика.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия