Справочници, схемотехника, теория > Обща схемотехника

Захранващ блок...

(1/2) > >>

xakep:
Здравейте, направих тази схема и имам проблем със съживяването ѝ. Микроконтролера работи перфектно, но на изхода няма никакво напрежение. Ако го подам аз от батерия свързана към изхода, показанието на дисплея е прецизно. При прекъсване на веригите на д1 и д3 също няма напрежение. Единствено при прекъсване веригата на д4-д5 на изхода имам напрежение но крайните тип142 не се отпушват напълно , напрежението се регулира в малки граници но микроконтролера се побърква и не мери правилно показателите. Пробвах с различни транзистори на мястото на Q4 (BC557), който всъщност нямам. Поставих BC559. Аз ли бъркам някъде, схемата ли е грешна... Тип142 които съм поставил са дарлингтон със вграден диод за защита, но няма как това да е проблема. Тази схема как работи? Падът на напрежението през д4 и д5 би трябвало да отпуши Q1 , при пад в резистора R1 да се запушва? Ще съм много благодарен ако някой може да помогне.

dmitarp:
За да ти се отпушат транзисторите Тип142, на базите им трябва да има положителен потенциал, но д1 и д3 могат да ти подадат само отрицателен потенциал, при което се отпушват транзисторите Т1, Т2 и Т3, при товар, те ще ти изгорят. Според мен провери какви импулси ти излизат от операционните усилватели ( положителни или отрицателни), и евентуално обърни диодите д1 и д3. Транзистора Q4 заедно с диодите са някаква защита за температура, този транзистор нормално е винаги запушен.

dmitarp:
Малко корекция, диодите може и да са правилно поставени, но трябва да има паралелно свързани на тях резистори, с подходяща големина, така че да не натоварваш операционните усилватели над допустимото. Този транзистор тип 142 има усилване 1000, при 5 ампера, което означава 5/1000 или 5 mA ампера минимум базов ток, ако захранването на операционните усилватели също е 24 вотлта, имаш пад в транзистора и операционния усилвател общо 5 волта то резистора трябва да бъде около 3800 ома, спокойно може да сложиш и 3.3 к .

GMG:
   Откачи диодите D1 и D3 от изходите на оперц. усилватели
и ги остави висящи, по този начин трябва да има на изхода
цялото напрежение и всичкия ток с който разполага трафа.  ;)

  Ако си се заиграл с Q4, виж дали е читав, той  трябва да
държи крайните постоянно отпушени - те се регулират със
отрицателната ШИМ от чипа.
Всички диоди са правилно начертани.
    Успех!

EDM electronics:

--- Цитат на: xakep в Април 29, 2020, 01:02:32 am ---Здравейте, направих тази схема и имам проблем със съживяването ѝ. Микроконтролера работи перфектно, но на изхода няма никакво напрежение. Ако го подам аз от батерия свързана към изхода, показанието на дисплея е прецизно. При прекъсване на веригите на д1 и д3 също няма напрежение. Единствено при прекъсване веригата на д4-д5 на изхода имам напрежение но крайните тип142 не се отпушват напълно , напрежението се регулира в малки граници но микроконтролера се побърква и не мери правилно показателите. Пробвах с различни транзистори на мястото на Q4 (BC557), който всъщност нямам. Поставих BC559. Аз ли бъркам някъде, схемата ли е грешна... Тип142 които съм поставил са дарлингтон със вграден диод за защита, но няма как това да е проблема. Тази схема как работи? Падът на напрежението през д4 и д5 би трябвало да отпуши Q1 , при пад в резистора R1 да се запушва? Ще съм много благодарен ако някой може да помогне.

--- Край на цитат ---

Трудно може да направиш каквато и да било схема, когато не ти е ясно как работи. Като знаеш как работи схемата, тръгваш отпред назад и проблема се открива.

Q4, D4, D5, R1 съставят генератор на ток, максималния необходим ток на трите дарлингтона Q1, Q2, Q3 - те са ти изходните транзистори. Транзисторите Т1, Т2 и Т3 са маломощни и тяхната функция е да ограничат по максимален ток, т.е. те са токова статична защита на крайните транзистори, като се отпушват от пада на резисторите R2, R3, R4. Когато се отпушат те, запушват дарлингтоните.

Това няма нищо общо с токовата защита от контролера. Диода D1 служи за управление на дарлингтоните по напрежение - чрез него и генератора на ток с Q4 се образува делител на напрежение, това напрежение на базите на дарлингтоние ти се явява изходното, като се извади спада на база-емитер на дарлингтоните около 1,2В.

За да изпробваш схемата по силов модул и управление - процесор, първо откачи D1  и трябва на изхода да получиш максималното захранващо напрежение минус 1,2 В пада база-емитер. Като закачиш диода към маса, трябва транзисторите да се запушат. Или постави един потенциометър около 1 ком на мястото на диода D1 спрямо маса и като го движиш трябва да се променя изходното напрежение. Така заменяш контролера за пробата на силовия блок. Ако нещата се случат както ти казах, значи проблема ти е в контролера.

Разкачи временно диода D3. Той е за токовата защита. Ако той пропуска маса, изходния блок ще е запушен. Първо направи напрежението да работи с регулиране, тогава тока.

Силовия блок се управлява от IC1A, а той от своя страна от контролера и обратната връзка. Виж какво напрежение има на IC1A.
Виж си там в обяснението как работи контролера, какъв е изход 2 на порт А. Предполагам е ЦАП или аналогов изход PWM /по-вероятно/, защото мисля този малък процесор няма ЦАП. Този изход управлява силовия блок. Измери там напрежение има ли, какво е. Виж на осцилоскоп излиза ли PWM.

Ако проблема не е в силовия блок, значи е в IC1A и после контролера.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия