Форум > Филми, видео лекции
Космическа надпревара
VITAN:
Публикувано във факти.бг: Руското торпедо, което може да спре НАТО
https://fakti.bg/world/361063-ruskoto-torpedo-koeto-moje-da-spre-nato
Та това торпедо "Посейдон" официално работи с ядрен реактор с охлаждане от метал (течен).
Торпедото има електродвигател. Та какво имаме до тук?
- Ядрен двигател с течно охлаждане, даващо мощност за
200 км/ч при 1000 м. под вода. Супер много електрическа мощност.
- Възможност за ядрен двигател с 700кВт в миниатюрна форма.
Какъв е проблема за супер-йонен двигател?
Или не толкова йонен...
Според мене: желание, време и пари.
Тази коронясана истерия успешно стопира последните 2.
Това не е круша да го излапаш. Нещо съвършенно ново и сложно се прави бавно.
А военните със сигурност са с приоритет!
VITAN:
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%B9%D0%B4%D0%BE%D0%BD_(%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%B0%D0%BF%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82)
Раздел: Ядерный реактор, скорость и дальность торпеды
Торпеда оборудована ядерным реактором.[25] Павел Подвиг предположил наличие связи между планами создания экспериментального стенда с реактором АМБ-8 в НИТИ c проектом «Статус-6».[52][65][66] АМБ-8 — это реактор с жидкометаллическим теплоносителем. Одним из преимуществ жидкометаллического теплоносителя является возможность установки бесшумных магнитогидродинамических насосов охлаждения первого контура.
Результаты работ по аналогичному проекту НАТО опубликовал Леонард Грейнер в книге 1976 года[67][68]. Исследования проводились компанией «Aerojet General» на реакторе с газовым охлаждением активной зоны. Минимальный диаметр торпеды для размещения ЯЭУ получился 1,6 м. Удельная мощность реактора примерно 4,5 кг/кВт, то есть вес энергетической установки на 1,5 МВт составил около 7 тонн, что также требует водоизмещения торпеды, сравнимого с 46 тоннами, как у «Статуса-6».
Большинство экспертов считает, что ядерный реактор «Статуса-6» обеспечивает скорость торпеды в 103 км/ч или даже 185 км/ч.[33][34][69], при дальности до 10 000 км[51][52].
ЖМТ реакторы имеют важное преимущество в стелс-средствах, так как могут использовать компактные и бесшумные магнитогидродинамические насосы для приведения в движение металлического теплоносителя за счёт магнитного поля созданного магнитными катушками[57]
В. Путин в официальном заявлении сообщил важные технические параметры силовой установки дрона. Он подтвердил, что она ядерная.[8] Максимальная скорость дрона декларируется как «кратно превышающая» скорость всех современных торпед. Иными словами, скорость дрона не менее чем в 2 раза выше, чем у самой быстрой современной торпеды НАТО, такой как MU90/IMPACT, то есть действительно около 190—200 км/ч. В. Путин заявил, что это достигнуто в первую очередь за счет инновационной конструкции реактора, который «более мощный», чем реакторы предыдущих поколений на современных АПЛ, хотя в 100 раз более компактный (ЖМТ реакторы нового поколения действительно очень компактны и мощны). Аналогичный мобильный ЖМТ реактор Hyperion, разработанный в США, при диаметре 1,5 м вырабатывает 70 МВт мощности.[70]
В. Путин также сообщил, что несмотря на компактность, реактор имеет два режима мощности: маломощный и мощный. Переход между режимами осуществляется в дроне «в 200 раз быстрее» чем в реакторах современных АПЛ.[8] Жидкий металл может выдерживать экстремальный перегрев на тысячи градусов без сильного теплового расширения. Быстрое изменение мощности реактора для АПЛ и для дрона требуется для быстрого выхода из стелс-режима «подкрадывания», где АЛП или дрон двигаются с медленной скоростью, но очень скрытно, к крейсерской скорости, где АПЛ или дрон поняв по шумам окружающих объектов, что их обнаружили, уходят от погони атакующих их торпед и других АПЛ.[71] Оборудованная ЖМТ реактором АПЛ «Лира» могла достигать максимальной скорости, превышающей скорость атакующих её торпед, всего за 1 минуту. То есть торпеды запущенные с дистанции более 1 км не успевали достигнуть АПЛ, которая успевала разогнаться для отрыва от них.[72] Статус-6 имеет существенно более высокие параметры реактора по выходу на полную мощность.
montanar:
VITAN проблема е чисто концептуален - енергоустановката е ясна и може и де прави компактна - тука проблема е по какъв начин се ползва енергията - и спрямо принципите по които се ползва се определя приложението и в конкретния контекст.
В случая намесваш принципно различна технология неприложима според идеята на темата.
Радико:
Витане пак не схващаш главното и някак си слагаш каруцата пред коня. Ядрен двигател, по голем, по малък въобще не е проблем ни за руснаците ни за американците, китайците та даже и за индийците. Проблема е че в космоса няма магистрали и колела да ги върти тоя двигател не вършат работа, и перки да върти пак не става остава варианта да изхвърля нещо назад за да се придвижва напред и да изхвърля нещо напред за да спира. Са се качи лятото в една лодка и си качи и няколко по тежки камъка с теб. Хвърли единия камък назад и ще се придвижиш напред. Да кажем камъните са по 10 кила. Да кажем че на всеки 10 секунди хвърляш камък. Колко кила ти трябват за да имаш тяга в продължение на два часа. Ако не те мързи провери при скорост на хвърляне на камъните един метър в секунда колко ще ускориш лодката ако лодката и ти заедно тежите 200 кила. И имаш само един камък. После пресметни колко ще я ускориш ако си качил запас камъни за два часа. Тогава ще разбереш какво ти говоря.
VITAN:
@montanar -Имай супермощен миниатюрен (или доколкото там) източник на енергия и всичко друго става инженерна задача... йонен двигател, класически реактивен,
тънкаж някакъв? Какъв ти е проблема бе мен?!
Вече писах:
"Как ще работят космическите буксири (до Луната, Марс...):
https://www.youtube.com/v/kfPagjHR2DY&feature=youtu.be
Новые двигатели для ядерного планетолёта: спираль против ротора.
https://findpatent.ru/patent/259/2594937.html
Плазменный электрореактивный двигатель и способ создания реактивной тяги"
@Радико - гледай филма. И какъв е проблема бе мен, да се качи в космоса втечнен газ с маса 10 тона и да имаш к'о щеш класически реактивен двигател?
Индийци, китайци и хамериканци - да ве, швепс! Първо всичко отива при военните.
Даже първите ракети са били за военни цели. Цивилните космонавти там са били за реклама и за шлайфане на технологии.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия