Автор Тема: Започват игрите на глада  (Прочетена 21522 пъти)

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 576
Започват игрите на глада
« -: Март 31, 2020, 04:37:11 pm »
Отдавна се каня да споделя публично виждането си по главния въпрос на деня - какво се случва, какво става напоследък? На всеки му щрака релето, че нещо не е наред, не както преди и се усеща, че нещо ще се случи повече от това, което знаем сега.
Коронавирусът, това ли е основния проблем или какво се крие зад него?

Дълго време с опитвах да анализирам цялата геополитическа картина на фона на пандемията и достигнах до следното заключение - хипотеза на случващото се и предстоящото да се случи в близко и не толкова далечно бъдеще.

Фактът, че става въпрос за предсказване на бъдеще означава, че то може да стане и на 100%, а може и в по-малък процент, но не ангажирам никого с аргументите си и предсказанията си.
Става въпрос за следното, като ще започна с най-маловажното:

1.  Коронавирусът.
С него започна всичко. Имаше колеги, които се опитваха да се самоуспокоят и твърдяха, че всичко е сценарий, че това е безобиден грип. Хем са прави, хем не. Не са, защото фактите показват, че става въпрос за пандемия и правилно беше обявена за такава от СЗО. Никога не съм бил привърженик на което и да било колониално българско правителство и партия, но считам, че взетите мерки за карантина са правилни и нужни. Така или иначе по данни на инфекционисти населението не може да се скрие от заразяване, само може да измени пика на това заразяване, да не е толкова стръмен, а да стане по-полегат, което няма да намали фаталните случаи, но ще ги разтегли във времето и така повече нуждаещи се хора ще получат адекватна медицинска помощ. В противен случай ще се задръсти болничното лечение и ще трябва лекарите да избират кой да оставят да умре и кой не, както това се случва в Италия.

Прави са, че има сценарий, защото чрез него се цели да се постигне друго, за което ще стане въпрос по-надолу.
Има две водещи хипотези за възникването на коронавируса: 1. по естествен път на мутация, преминаване от живото към човека и 2. лабораторен произход. Няма убедителни доказателства нито за една от тези две хипотези и аз няма да задълбавам в тях. Но съм привърженик на лабораторния произход на вируса, не само по интуиция, а и по редица факти. Обичайно заподозрян престъпния профил на нашия колониален господар, който се е доказал в историята на такъв, приложил цял набор от средства за масово унищожение и геноцид /няма да изброявам, всеки ги знае/, както и създаването и патентоването от самия него на най-смъртоносните вируси и бактерии от близкото минало в Африка и Азия, както и бактерията Синтия, която използва за изяждане на разлетия петрол в Мексиканския залив и считам, че сега отново използва този вирус с цел да предизвика световна икономическа криза, също с определена цел.

Показателно е това, че организирано в цял свят медиите, които са собственост на колонизатора бълват организирано страшни данни и прогнози, като в същото време съвсем лаконично или въобще не казват нищо за оздравелите. Съвсем съзнателно се съобщават броя на умрелите, като се придаде вид, че те са от един район, примерно Милано, а всъщност става въпрос за умрели в цяла Италия. Ако сравним данните всяка година на умрели от видовете грип, се падат по 1 700 човека на ден за Италия. В България умират ежегодно около 5 000 човека от грип. От коронавирус са умрели само 4-5 човека досега. Като кажат на хората броя на умрели и като не кажат, че има излекувани, и като не правят съпоставка с предишните грипни епидемии - картината става страшна, настъпва психоза и хората доброволно и съзнателно искат да си останат в къщите.
Това да си останат в къщите е едно от основните неща в заговора.

2. Икономическа депресия.
След като се разпадна соц. лагера, всички станаха капиталисти. Всички се юрнаха да произвеждат, появи се голяма конкуренция и тези, които не могат да издържат отпадат от пазара. Тези които останат - Китай, бълват евтина продукция и останалите не могат да си поемат глътка въздух.
За да не фалират започнаха да се теглят големи заеми и да се инжектират в икономиките огромни пари. Но тези пари циркулират предимно в сферата на услугите и най-вече спекулата - фондовите борси. Те не носят реален продукт, а се прехвърлят от един джоб в другия, отсяват се и накрая остават в най-големите тарикати, богаташи във вид на капитал. Проблемът е, че този капитал няма къде да се инвестира, защото всички пазарни ниши за заети от ония, които имат реално производство - основно Китай и ЕС донякъде. Основният проблем на капитализма винаги са били пазарите, те не са безконечни, а за да останеш на пазара трябва постоянно да си иновативен, да сваляш цените и да свръхпроизвеждаш. Пазарът обаче е запълнен, какво да произвеждаш и на кого да продадеш? Явно трябва да се търсят пазари на Луната или на Марс?

Започва омагьосания кръг на бюджетен дефицит и САЩ и целия западен свят започват да емитират дългови облигации. По този начин те си намират кредитори. Това е гарантирано, чрез законите за централните банки на всички държави, които са писани и сведени от фабриката за колониални закони в САЩ и се разрешава на ЦБ да харчат спестените пари на държавите си, само ако купуват конвертируема валута или дългови облигации на колонизатора САЩ. Така този колонизатор е спонсориран от целия свят, чрез техните спестявания, съвсем законно. Ако този свят извади тези книжа за осребряване на фондовия пазар, те не могат да бъдат материализирани, т.к. надвишават многократно БВП на САЩ и ще последва срив на цената им и оттам на долара.

След като вирусът беше запуснат с цел да спре тотално международната търговия, за де започне процеса на дълбоката рецесия, Китай каза на САЩ, ние ще търгуваме с вас, но с бартер, не щем долари вече, не щем и да купуваме дългови книжа. А като няма купувачи на американски дългови книжа, от де ще вземат пари? Има откъде, просто пишат едни нули в банките, като деривати, дори вече не се печатат долари, и парите са налице. Но когато тези пари не са от външен кредит, а са вътрешна монетарна политика, вероятността да се предизвика хиперинфлация е огромна. Тя отдавна трябваше да се случи и ако това беше друга държава, а не САЩ, досега 100 пъти да беше навлязла в този процес, но нещата се стопираха изкуствено. Как? Има рейтингови агенции и фондови борси, които определят стойността на валутите и акциите по определени критерии. Целия свят ги приема за еталон. Но тези институции могат и да определят стойности, каквито им заповядат. Така и правят. Но има и предел. Защото, ако Китай откаже да доставя стока за долари, а иска насреща реални стоки и услуги, ще се получи дефицит на стоки и огромна маса пари в обръщение и следва какво - инфлация.

Процесите на инфлация са вече неудържими от наложената им реанимация. Собствениците на голямата част от световните материални блага - банкерските фамилии, съставляващи американската централна банка целят основно не печалба, а чрез печалба да управляват всички процеси и държави в света. Процесите на инфлация тях не биха ги засегнали, защото те могат да впишат в компютрите си колкото нули си пожелаят, въпросът е че имат конкуренти - юпитата от фондовите борси, младоците дето правят огромни пари от въздуха и представителното им общество - съвременните неолиберали. Основна борба в света не е между великите сили, а именно между тези - банкери-християндемократи срещу юпита-либерали. В САЩ ножа е опрял до кокала между тях. По-младите искат да вземат кокала на да ги наречем Ротшилдовите, въобще банкерите.
Старите хиени банкери иска да елиминират тези либерали - соросоиди, които правят пари от въздуха и създават конкуренция на банкерите. Те са решили да унищожат съществуващата икономическа и политическа система, за да си запазят господството занапред.

Доналд Тръмп е техния човек. Той беше поставен от тях за президент, да се опита да ликвидира либералното зло в САЩ, ако не успее той ще се яви американския Горбачов и ще извърши американската перестройка, като преформатира всичко в САЩ, чрез предизвикване на хиперинфлация, която ще изгори и превърне в шума парите на всички конкуренти, ще срине всички пазари и ще ги лиши от доходи, ще ги върне там, където им е мястото.
Индикации за това са фактите, че Ротшилд изместиха още преди 10-тина години капиталите си в Азия и подготвиха почвата за потапянето на Америка на дъното на Атлантика. Дори Лукойл е на фирми на Ротшилд.

Когато преди една седмица Доналд Тръмп обяви, че ще защити американската икономика с 2 трил. долара или това е колосалната цифра от 2 000 милир., възникна логичния въпрос, откъде ще ги вземе тия пари, те спестявания ли са? Никой вече не купува дълговите им облигации. По всичко личи, че ще ги имитира, като нули в сметките на фирми и ФЛ. Тази огромна сума пари ще се пови в момент в който икономиката е напълно спряна, Китай не иска долари и не дава стока за долари, а работодателите уволняват наред, фирмите масово фалират, стоките по магазините липсват, транспорта е блокиран тотално.

Всичко това говори за запускане на огромна инфлация за която ще обвинят коронавируса - той е виновника. Целта е хората да не тръгнат да отмъщават на своите господари. Така или иначе САЩ има два варианта на бъдеще: 1. фалит съчетан с гражданска война и тотална разруха с реки от кръв и 2. лек вариант, перестройка тип СССР с американския Горбачов - Доналд Тръмп с кървави улични боеве, но запазване на контрола на държавата. Трети вариант няма.

Целта е световни банкери да предизвикат световна депресия, т.к. всички икономики в света са обвързани, няма самостоятелно действащи, да стане галопираща инфлация от типа на 1929 г. и всички КРЕДИТОРИ - това са всички ония, които имат спестен капитал - пари, в които са материализирани права на стоки и услуги, да загубят вземанията си с обезценка на капиталите им, чрез- инфлация. Така всички сметки ще се занулят и вероятно ще измислят друга система за финансиране и кредитиране, по-защитена уж, с друга парична единица и всичко ще започне отначало, но ще се сменят полюсите на икономическия просперитет от САЩ в Азия. Цялата вина ще бъде прехвърлена на лошия колонизатор САЩ, а не на управляващите го банкери, които ще е явят новите спасители на света.

3. Игрите на глада
Горния сценарий ще доведе до тотален срив на икономиките, глад и обезценка на парите. Ще се обезценят всички валути. Докато хората вземат заплата, тя ще струва колкото един хляб. Бедните слоеве от населението ще умират от глад. А той ще започне още сега, защото много хора разчитат само на една заплата и нямат никакви спестявания. Те имат деца, стари хора да гледат и ще бъдат принудени да извършват престъпления, за да намират храна. Ще стане страшно. У нас също, но мисля, че не толкова. Ние така или иначе сме живели във вечната криза. Не съм забелязал народа да се въоръжава и да изпада в крайности. Не така стои обаче въпроса в голямата демокрация, която все е давана за пример, какви работливи и кадърни са там, какви демократи, либерали, какви добри хора. Понеже си знаят много добре насрания гъС и отдавна усещат и се готвят за своя апокалипсис. Ще ги застигне закона на кармата. Те се въоръжават в момента до зъби, барикадират се, трупат хранителни запаси, готвят се за описаните от мен предстоящи събития. Те трябва да платят кармичния си дълг, че са живели, като паразити на гърба на целия останал свят, както изсмукват нашите полезни изкопаеми, вземат ни парите от ТЕЦ-овете,затова че боядисали оградата с баданарка и членския внос- рекет за НАТО.

4. Война
Историята показва, че след всяка икономическа криза идва война. Периода обикновено преди е бил 10 г. След депресията от 1929 г. ВСВ започва пред 1939 г., т.е. 10 г. по-късно. Мисля, че и сега няма да се мине без война, но срокът ще е по-кратък,  дори може да съвпадне с рецесията, да се движат паралелно. Сирия е буре с барут, което всеки момент ще експлоатира.

Руснаците казаха, ние повече на наша територия война няма да водим, защото това би било разруха. Всички онези проблеми, които великите сили не са могли да разрешат по дипломатически път, ще разрешат, чрез бой. Ще спечели онзи, който ще успее да начупи главата на другия. Хубавото е, че има ядрени оръжия, които са възпиращ фактор за предела на войната, в противен случай противника ще употреби, а това означава взаимна размяна на ядрени удари и край на света. Война ще се води да този споменат момент. Ядреното оръжие е и причината управителите на света, управители и на колониалния господар, да не е организирал до сега война, за да реши горните проблеми, ами му се налага а създава нови сценарии, чрез вируси, стоене вкъщи, спиране на икономиките на целия свят и преформатиране на всичко познато ни. Всичко ще се прави на 180 пр. обратно на досега.

Ще се затворят границите на националните държави. ще се образуват нови военни и икономически съюзи. Ще се увеличи ролата на държавата в икономиката, за да се гарантира стабилност от несъстоятелност. Т.е. ще има повече държава, а не по-малко, както много от вас скачаха по пощадите и искаха частно. Смятам, че света ще се стреми към китайския модел.

Неактивен montanar

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 405
 • КЪРТИ ЧИСТИ ИЗВОЗВА
Re: Започват игрите на глада
« Отговор #1 -: Март 31, 2020, 05:12:57 pm »
EDM electronics евала! На 99% съм съгласен.
Картинкаа обаче е малко непълна - не включваш Европа - в голяма степен тя е самостоятелна ако е в добри отношения с Русия.
Лафката с доларите е в голяма степен вярна обаче.
Европа ни касае по-пряко нас  - а като всяка империя доларовата (хамериканската) ш се срине.
Депресия ще има и дано не е толко кървава както я описваш ......

Неактивен VITAN

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 365
 • От дураков защита не бывает.
Re: Започват игрите на глада
« Отговор #2 -: Март 31, 2020, 06:35:09 pm »
Браво :) добре синтезирано.

Само "за протокола": християндемокрация и САЩ..... ако там има такова нещо... по-скоро на сън, отколкото наяве. Не, че там няма и такава фасадна реклама.

В историята на САЩ е имало 2-3 периода, не помня точно, в които казват:
.....Ужас! Караул! Финансовата система се срутва! Всеки който има какъвто и да е дълг към системата: до един месец (седмица) да си е разчистил сметките!!!

Следствия: много хора ще си видят сами сметката, ще падне едно продаване на всичко на безденица и тия, де печатат парите ще изкупят половин Америка на безценица.
Според мен това ще е варианта.

Да проникнат дълбоко в Русия и Китай има едно непреодолимо за тях препядствие:
нарича се идеология в скрита или открита форма, манталитет, имперско велико минало и настояще,
традиционни ценности, държавност и пр. неща, от които либералите (т.е зад тях банкерите) г@з пик@ят....

П.п. Либерал = човек който признава само на американският народ право на щастие.

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 576
Re: Започват игрите на глада
« Отговор #3 -: Март 31, 2020, 07:33:56 pm »
В това видео може да видите какво се случва в центъра на Ню Йорк днес при карантина и какво е било преди година-две. Украинецът Алекс Брежнев прави видеа почти всеки ден и си сверявам часовника  ;) :

<a href="https://www.youtube.com/v/JoSQsXIgm5U" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/JoSQsXIgm5U</a>

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 621
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Започват игрите на глада
« Отговор #4 -: Март 31, 2020, 10:46:55 pm »
В това видео може да видите какво се случва в центъра на Ню Йорк днес при карантина и какво е било преди година-две. Украинецът Алекс Брежнев прави видеа почти всеки ден и си сверявам часовника  ;)
Добре ги прави човека но да си беше подновил малко информацията ( че явно неговия часовник изостава, или това видео му е поне от 10 дена), говори за 11 000 човека а в момента са над 75 000: https://www.cnn.com/interactive/2020/health/coronavirus-us-maps-and-cases/

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 621
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Започват игрите на глада
« Отговор #5 -: Март 31, 2020, 11:10:20 pm »
Ще се увеличи ролата на държавата в икономиката, за да се гарантира стабилност от несъстоятелност. Т.е. ще има повече държава, а не по-малко, както много от вас скачаха по пощадите и искаха частно. Смятам, че света ще се стреми към китайския модел.
EDM electronics, държавата (както и да виждате тази социална обособеност) нищо не може да гарантира,единственото което може да прави е да преразпределя, тоест да вземе от един и да даде на друг, като във същото време прибра (данък) за държавната администрация (бюрокрация). Като кажете държава все едно мед ви капе от устата. Държавата има основен проблем когато се намеси в икономиката понеже основния проблем при нея е безстопанствеността. Когато някой притежава нещо то този човек е добър стопанин ( ако е лош, дълго време няма да го притежава ), а когато това нещо се притежава от държавата това е общо. Нали си представяте какво се получава когато нещата са общи, още повече когато се поставят хора които да ръководят общите капитали, предприятия от които масово се краде най-вече от високопоставените държавни служители натоварени с управлението на същата тази обща собственост. Мисля че всеки го е виждал това в някаква или друга степен, така че всеки може да си зададе въпроса и отговори сам за себе си, освен разбира се не кажете че ще се грижите за общата собственост по-добре отколкото за вашата лична такава (и си спомнете какво става с общата кола или, с извинение на дамите които четат темата, общата жена) и даже да е така ( в което лично се съмнявам ) вие ще сте единствения.

Неактивен VITAN

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 365
 • От дураков защита не бывает.
Re: Започват игрите на глада
« Отговор #6 -: Март 31, 2020, 11:26:17 pm »
@epwpixieq-1 - на колко години си бил през 1990 г., ако не е тайна?

Да знам как да ти отговоря. Ще загатна:

"Държавата има основен проблем когато се намеси в икономиката понеже основния проблем при нея е безстопанствеността."
Да знаеш случайно в Китай тоя проблем как са го решили? Аз да.

По-лошото от държавният монопол е частният монопол.
А светът към какво се е запътил?
Към първото, второто или с Илон Мъск на Марс?!


Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 621
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Започват игрите на глада
« Отговор #7 -: Април 01, 2020, 04:13:21 am »
Да знаеш случайно в Китай тоя проблем как са го решили? Аз да.
Знам как се опитват да го решават. Но както и да се опитват този "проблем" няма решение, или  си мислите че като виждате екзекуция на някой конкуриран нисш началник това важи за върхушката. Не забравяйте поговорката "гарван гарван око не вади". Проблема не е в хората а във "общата" собственост ( въпреки че това словосъчетание си е направо противоречие ).
По-лошото от държавният монопол е частният монопол.
Монопола сам по себе си е проблем, никой не спори за това. Но сега си помислете, защо се получават монополите и как просперират в една административно-юридическа единица като държавата. Нали в тази административна единица "държавната власт" е монопол! Или си мислите че думата монопол се използва само за икономически субекти. Може да има монопол на мисленето на познанието, може а има монопол в медицината ( както го има в САЩ ). Защо си мислите че никой не може да печата пари освен "държавата"? Това не е ли монопол? Монопола навсякъде е лошо нещо, и единственото нещо което не позволява монопола да стане това което е конкуренцията.  Най-големите монополи във световната история ( особено Американските, понеже на Европейските им е било трудно да се разрастват през границите на отделните малки, в сравнение с САЩ, държави ) са станали такива благодарение на държавата, понеже са били в една или друга степен покровителствани то нея, през политически, най-вече държавни поръчки. И преди да говорите къде и как са "решени" тези проблеми пак си помислете за общата кола и общата жена ( извинявам се отново на дамите ), понеже в природата една стабилна система се изгражда на елементарни принципи, и не е случайно че в природата нямаме монополи.

Неактивен VITAN

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 365
 • От дураков защита не бывает.
Re: Започват игрите на глада
« Отговор #8 -: Април 01, 2020, 09:02:41 am »
Попитах те нещо, ти се хлъзна. ОК, и това е вариант.
Мнението ти за Китай и пр. - никога в човешка стеда корупцията няма да бъде преборена, тя е непрестанен процес.
Трябват ти идеални хора или почти идеални, а такива, ако има, те бягат от обществото - светци им викат. Или поне отшелници.

Защо си мислите че никой не може да печата пари освен "държавата"?
Либерал, твоите хора в САЩ го решиха този проблем. Федералният резерв е организация на частни банки - печатат си.
Светът вика: Осанна! и благоговейно си трупа зелени хартийки за зор-заман.
Бъди рахат.

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 576
Re: Започват игрите на глада
« Отговор #9 -: Април 01, 2020, 10:29:09 am »
EDM electronics, държавата (както и да виждате тази социална обособеност) нищо не може да гарантира,единственото което може да прави е да преразпределя, тоест да вземе от един и да даде на друг, като във същото време прибра (данък) за държавната администрация (бюрокрация). Като кажете държава все едно мед ви капе от устата. Държавата има основен проблем когато се намеси в икономиката понеже основния проблем при нея е безстопанствеността. Когато някой притежава нещо то този човек е добър стопанин ( ако е лош, дълго време няма да го притежава ), а когато това нещо се притежава от държавата това е общо. Нали си представяте какво се получава когато нещата са общи, още повече когато се поставят хора които да ръководят общите капитали, предприятия от които масово се краде най-вече от високопоставените държавни служители натоварени с управлението на същата тази обща собственост. Мисля че всеки го е виждал това в някаква или друга степен, така че всеки може да си зададе въпроса и отговори сам за себе си, освен разбира се не кажете че ще се грижите за общата собственост по-добре отколкото за вашата лична такава (и си спомнете какво става с общата кола или, с извинение на дамите които четат темата, общата жена) и даже да е така ( в което лично се съмнявам ) вие ще сте единствения.

epwpixieq-1, всеки ден ме учудваш.  :D
Наясно ли си под каква форма и вид собственост основно функционира търговската дейност в цял свят?
Вие там в САЩ чували ли сте нещо за понятието "дружество, сдружение", в частност търговско дружество?
Там еднолична ли е собствеността на дружеството или става въпрос за съсобственост?
Добре, че има такива като мен, та да научиш нещичко.
Първите търговски дружества са събирателните - участват само физически лица, възникнали са в Италия между земеделските производители, като ЗАЕДНО са продавали продукцията си, т.к. споделяли общи разходи и можели да задоволят апетитите на по-едрите купувачи.
После, чисто исторически в Германия се зародили и дружеството с ограничена отговорност, викат им ООД, ЕООД, а на американски LTD. Това са дружества, които отговарят пред своите кредитори само до размера на имуществото на дружеството, а не до това на физическите лица съдружници, затова и се нарича с ограничена отговорност.

Та като става въпрос за дружества, т.е. за сдружение с търговска цел на повече от едно лице - търговец с цел обединяване на капитала, усилията, труда , фактическите отношения с клиентите, им се разширява значително възможността в търговията.
Съсобственик на имуществото на дружеството или се нарича съдружник може да бъде всяко физическо и юридическо лице. Държавата е юридическо лице. Тя също може да бъде съдружник и е, и то много успешен.

Ако имаше университетско образование, би трябвало тези елементарни неща да ги знаеш, защото те се учат дори, като СИП-ове във всички ВУЗ.

И сега остана да ти дам пример за търговски дружества в които участва, като съдружник Държавата. А то такива примери бол и те са еталон за бизнес успех в икономиката.

Примерно френските фирми Рено и Ситроен. Те са акционерни дружества, но периодически се променя техния собственик, като ту преминават в ръцете на държавата, ту стават изцяло частни. Практиката показва, че те много пъти са били на границата на фалит и точно в този момент се намесва държавата, изкупува контролния пакет акции и оздравява производството на нехаещия частник. И това се е случвало многократно. А защо се намесва държавата ли, ами защото е стратегически отрасъл.

Друг пример от България:
Фирмата Теленор. Изцяло държавно или поне с контролен пакет търговско дружество. Лошо ли те се чува по телефона от държавната фирма?  :D

И да преминем към същината на "проблема":
Когато американските банкери решиха да направят индустрия в Китай, за да не може Русия, която тръгва по пътя на капитализма да не се яви, като утрешен техен конкурент, отпуснатите заеми от световните банкери, които скоро ще сринат финансите в целия свят им поставиха едно много важно условие, което е гаранция за икономическия успех: Съотношението частна собственост/държавна да бъде 60/40 или 70/30 %. Това е банкерска формула за гарантиран успех. У нас същите банкери поставиха друга формула: 100 % частно, никаква държава, всичко частно. Т.е. изначале те ни заложиха гарантиран неуспех. А тези са най-печените и имат най-добра практика и статистика.

И така:
Днес в Китай най-успешните фирми с най-голям дял в икономиката са смесени търговски дружества с мажоритарен дял на държавата. Това се нарича Китайския модел, ако не ти е станало ясно. Не комунистическата партия се характеризира с китайския модел, а формата или по-точно съотношението на собственост.

Монополите и пр. неща с които ти е пълна главата на 100% частна собственост, иди ги разправяй на някой друг.
Само да доуточня: става въпрос за участие на държавата в средния и големия бизнес, не в дребния и микробизнеса, ако си наясно с тези понятия. Държавата няма място да продава чушки и домати на пазара.
« Последна редакция: Април 01, 2020, 10:46:20 am от EDM electronics »

Неактивен VITAN

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 365
 • От дураков защита не бывает.
Re: Започват игрите на глада
« Отговор #10 -: Април 01, 2020, 12:07:39 pm »
Частните банкери в САЩ през 2008 г. трепереха от страх и затвор.

Обаче държавата им наля трилиони да не фалират, сиреч каза им - браво момчета, продължавайте да раздавайте заеми
на Сульо & Пульо, няма значение може ли да връща или не може.

Но балона е на път да се спука, сега ще напечатат още 2 200 000 000 000 $.
https://usdebtclock.org/

И като гръмне Сияйният град на Хълма (Капитолия), едва тогава на либералите ще им светне: game over!
До тогава всяка логика е просто сътресение на въздуха.

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 621
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Започват игрите на глада
« Отговор #11 -: Април 01, 2020, 05:11:21 pm »
Частните банкери в САЩ през 2008 г. трепереха от страх и затвор.
Обаче държавата им наля трилиони да не фалират, сиреч каза им - браво момчета, продължавайте да раздавайте заеми
Интересно, с това ви напомняне вие директно поддържате моята теза :)
Да напомним че това стана понеже държавата е монополист и е този който дава, коли и беси, нали разбирате това. Какво би станало с тези финансови институции които са били така безотговорни при един пазар които да не е контролиран от монопола на държавата? Отговора е лесен, щяха да фалират, и някои други участници които са виждали на къде отиват нещата, щяха да ги изкупят на безценица. Тоест, казано по друг начин щяха да изхвърлят управляващата банкова върхушка и да изземат собствеността на неразумните акционери които са ги избрали ( и след това акционерите щяха да изпосъдят бившите банкери и да им вземат имуществото ). На това му се казва естествен подбор, или конкуренция, който греши трябва да си плаща. Разбира се когато държавата се намеси, конкуренцията бавно но сигурно, като идваща смърт, отива на боклука

Единствената функция на държавата е да следи за спазването на законите и националната отбрана, тя няма никаква работа във търговските отношения, защото точно по такъв начин, с нейното намесване, неестествено, вън от законите на конкуренцията, се избират печеливши и губещи.

Неактивен VITAN

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 365
 • От дураков защита не бывает.
Re: Започват игрите на глада
« Отговор #12 -: Април 01, 2020, 05:18:02 pm »
Още един отличник от/за УНСС. Браво!

Ще го разбереш, ако си японски или скоро американски пенсионер, но няма да ти обяснявам.
Гледай ББС за японските и след време навсякъде за американските.
Дано да си имал 100% пенсия от наш частен фонд.
И изобщо, нали децата са излишен товар! Отживелица н'еква, huh?

Тия дни се таралянкаха в медиите заглавия от рода: Американците се страхуват повече от това да не попаднат в болница, околкото от коронавируса...

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 621
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Започват игрите на глада
« Отговор #13 -: Април 01, 2020, 05:20:22 pm »
epwpixieq-1, всеки ден ме учудваш.  :D
Наясно ли си под каква форма и вид собственост основно функционира търговската дейност в цял свят?
Вие там в САЩ чували ли сте нещо за понятието "дружество, сдружение", в частност търговско дружество?
Не съм казал, че частните дружества или сдружения са проблем ( макар че те са когато станат много големи понеже започват да играят политически игри със държавата ), избивате дискусията в съвсем друга насока. Това което казах, и за което ви цитирах е, че държавата и държавния монопол е сърцевината на проблема. Дружеството също е съсобственост, така е и затова и там има неефективност, и тази неефективност е контролира от това което се нарича конкурентен пазар, но в сравнение с държавната неефективност просто няма и дума за сравнение понеже при държавата няма конкурентен пазар а има монопол.

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 576
Re: Започват игрите на глада
« Отговор #14 -: Април 01, 2020, 05:34:39 pm »
.......тази неефективност е контролира от това което се нарича конкурентен пазар, но в сравнение с държавната неефективност просто няма и дума за сравнение понеже при държавата няма конкурентен пазар а има монопол.

 :D  ;D  :D
Аз не разбирам много от конкуренция, но виждам, че ти си много наясно, пък и си живял в САЩ, и доколкото разбирам трябва все тяхното да гледаме, щото е най-хубавото, ама то по-хубаво няма, та би ли ми обяснил що за конкуренция е тази:
Две фирми или държави си сключват договор за доставка на природен газ, а една друга  трета страна, вероятно на принципа на конкуренцията, за който ти говориш е решила съвсем конкурентно без всякакъв срам и без да се прикрива, да им говори, че нямат право и интерес тия две страни да сключват такъв договор и почва да им налага санкции, вкл. и на всички онези фирми, които са наети да им изграждат тръбопровода. Сега дали щото не харесва някой от страните или дали щото тая 3-та страна иска тя да доставя газ, но на много по-висока цена, не знам и може би този пазарен принцип имаш предвид ти, а на мен не ми е ясен?

А'ве ти на кой свят живееш?  :)