Автор Тема: Какво ни трябва за да сме независими от монополите?  (Прочетена 1774 пъти)

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 757
Отново ще попитам - за какво ви е електриество, като няма да има нито телевизионни излъчвания, нито интернет? Да си светите? А крушки - колко ще си купите за да ви стигнат за 10 години? И чий ще го д*рвите след залез слънце, като няма да го има форума в който да пишете? Ще си изработвате разни нещица вероятно... А суровина за изработването откъде? Електрониката отпада, щот магазини за компоненти няма да има. Ще събирате части от стари уреди вероятно. И какво ще си сглобите? Какви ще са ви нуждите?
Абсолтно безмислено е да се чудите дали ще имате ток за да си ремонтирате телевизора или компютъра. Колко време ще ви върши работа автомобила ви без масла и горива, за да се грижите дали няма да има проблем в климатроника или мигачите ... Или че климатика или хладилника в къщата ви е спрял - ми ще спре, като няма фреон, а и вие нямате нито фреон, нито апаратурата ( а вероятно и знанията) за да го заредите.

Неактивен VITAN

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 137
Ще им трябва ток.
Да гуглят из нета неща,
кои баба и дядо са правили,
а ние не ги знаем, що сме играли на фунийки  8)
Някой е трябвало да помага, ма кой?

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 892
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Юлияне въпроса ти е чисто риторичен да ти кажа.
От височината на апартамента ти, да нещата изглеждат така. Но за хората живеещи в къщи по селата. Долу в ниското нещата изглеждат по различни. Тук от самото начало не става дума за апокалипсис със ефекта на световен потоп. Става дума за евентуална сериозна криза. Това би трябвало да става ясно от заглавието на темата разглежда се ситуация при която "Световните монополисти" продължават да функционират.
Да ти кажа имал съм възможност да наблюдавам подобна ситуация точно два пъти на две различни места. Едното беше тук в България преди около 30+35 години. Единственото което можеха да направят тогава Българите беше да измислят вицове за това че Нългария била най голямата цветомузика. Вторият път наблюдавах такава ситуация през 2014 година във Ливан. Тази държава притежава всичко на всичко един ТЕЦ и една мизерна каскада от два ВЕЦа с напор от по 50 метра. Във Ливан от години са на режим на тока. Във всяка къща обаче има агрегат за ток и им дреме има ли няма ли ток.

Неактивен van

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 517
За ток най-разумно е един 100W фотоволтаичен Панел, желателно е монокристален защото имат по-дълъг живот и по малко им намалява КПД то с годините експлоатация.

https://vikiwat.com/solaren-panel-100w-12v-578a-lx-100m-bg.html

Монокристален фотоволтаичен модул 100W, 12V, 5.39A от фамилията Solo line на Luxor подходящ за домашни и професионални системи в дома, градината, каравани, осветление, измервателни, осветителни, видеонаблюдение, телекомуникационни и др. системи.

Приложение
Соларните (фотоволтаични PV) системи намират приложение за захранване на жилища, вили, ферми, отдалечени места, острови, яхти , телекомуникационни станции и други. Основните компоненти на соларните системи са: фотоволтаични (соларни) панели, соларен контролер, акумулаторни батерии и инвертор. Чрез соларни системи за самостоятелно захранване може да се постигне енергийна независимост - без присъединителни договори, ежемесечни такси и необходимост от изграждане на енергопреносна мрежа до вашия обект.Фотоволтаиците генерират електрическа енергия, а акумулаторните батерии осигуряват необходимия запас през нощта или при облачно време.
 
Соларен панел 100 W, 12 VDC
напрежение при максимална мощност - 18.70 V;
напрежение на отворена верига - 21.60 V;
ток на късо съединение - 5.87 A;
максимално работно напрежение на системата - 1000 V;
материал на рамката - алуминий;
гаранция за 100% запазване на мощността - 10 години;
гаранция за 90% запазване на мощността - 12 години;
гаранция за 85% запазване на мощността - 25 години.
 
Допълнителна информация
Контролерите показани в свързани продукти са съвместими с този продукт. При свързване на по-голям брой соларни панели може да се наложи използването на друг по-мощен контролер. Този модул произвежда електричество когато е изложен на светлина.

 
Спазвайте всички мерки за безопасност.
монтажа трябва да се извършва от квалифициран специалист;
не драскайте и не увреждайте задната повърхност;
не пипайте модулите когато са мокри;
не изключвайте кабелите при работеща система;
свързващите медни кабели трябва да са минимум 3 mm².
 
При изграждане на соларни системи, с цел по-голяма изходна мощност и по-високо изходно напрежение, може да се използва последователно и паралелно свързване на соларните панели съобразно изискванията на производителя.

В тези случаи е задължително да се спазват следните изисквания:
соларните панели да са от един и същи производител;
соларните панели да са с еднаква генерирана мощност и напрежение;
соларните панели да са от една и съща партида.

Когато се свързват панели от различни производители, се налага предварителен подбор на панелите по техните V-A характеристики. Ако са нарушени някои от тези изисквания, би могло да се наблюдава протичането на изравнителни токове в системата и различни стойности на произвежданото напрежение от някои панели.
 
При монтажа на соларни панели задължително се спазват следните изисквания

забранено е да се нарушава целостта на панела (пробиване, рязане, прорязване на канали, огъване).

 монтажа се извършва на равна носеща повърхност (рамка, конструкция), използвайки елиптичните отвори предвидени от производителя или с подходящи скоби (планки) в комбинация с винтове, болтове, федер-шайби  от хром-никел-ванадиева стомана. Задължително е да има разстояние от 1mm (осигурява се от федер-шайби) за компенсиране на линейното разширение, вследствие на нагряването на панела в процеса на работа.

 между отделните панели се оставя празно технологично разстояние от 5 до 10 mm, чрез което се компенсират температурните разширения (това разстояние може да се запълни с подходящи еластични уплътнители).

Марка: LUXOR SOLAR
Тип панел: монокристален
Системно напрежение: 12 [V]
Мощност: 100 [W]
Максимален ток: 5.39 [A]
Модел: LX-100M
Габаритни размери: 1194x542x35 [mm]
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
За 12 волта акумулатор (стар автомобилен за без пари да е), да зарежда е желателно с 36 клетки последователно да са в панела. Другото хубаво е ако стъклото което е на фотоволтаика е оребрено и закалено за да увеличава КПД то там с няколко процента.

Предния администратор Nizo, беше се договорил с магазина VIKIWAT специална отстъпка от цената на стоките им за членове на форума MAZETO.NET незнам при смяната какво остана от тези отстъпки.

Всичко се обяснява на руски във видео-клипчето:
https://www.youtube.com/watch?v=IaLMfSZRPSg&list=UU91F1Zoze1lvHErHWhWAl1w&index=7
🌞 Солнечные панели. Как сделать дешёвую и эффективную солнечную электростанцию. Лайфхак подключения✅
и въобще целия му видео канал Солнечные батареи
https://www.youtube.com/channel/UC91F1Zoze1lvHErHWhWAl1w
Альтернативные источники энергии. Солнечные батареи, панели, электростанции.
« Последна редакция: Март 27, 2020, 09:10:56 pm от van »

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 892
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Van
Хайде да сравняваме, по цена, по мощност по удобство на експлоатация сега е по модерно, по потренителско изживяване:
https://m.olx.bg/ad/new-chetiritaktov-agregat-nov-generator-za-tok-honda-3-5-kilovata-CID1012-ID7abqn.html#position=1&page=1 

Неактивен бай Теню

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 381
 • Чем больше узнаю людей, тем больше нравятся собаки
А 1200 кила камъни или вода или пръс и пясък колко струват и да въртят постоанно?

Неактивен svetlio760

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 591
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Отговарям директно на въпроса на публикацията! Трябват ни жени! Жени да раждат деца. СЕ все ще намерим отнякъде! ;D Освен жени ни е нужно място за живеене- кър голям, имаме в изобилие. Изоставени села- дал Господ(Е може би не Господ, а глупостта на повечето хора) Така или иначе са факт. Аз имам две такива села! Кой е с мен?

Неактивен geordgeo

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 35
То за села и аз имам две, ама жена ми е градско чедо и засега, най-вече заради децата предпочита да е в града. Иначе за такъв живот си трябва съмишленик, демек - тая жена да си я намерил вече и да е на твоя акъл.

А по темата да добава - ползвам 600 вата соларини панели да ми греят водата, без специални стойки, без контролери (аз съм си направил една електроника да следи положението) - изкарвам между 30 и 90 кВ/ч на месец, засега толкова ми е СЕ...

Неактивен ppipilica

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 330
 • говори на жаргон и пише на "старобългарски"
Като ви чета и ми е много весело, бе вие живяли ли сте на село, че и жени деца ще раждат там. Да спор няма едно време така е било и на много места още е така, живеят хора по махалии в планината, ма никак не ви виждам вас градските чада на село. Ми то не е само ток и топла вода, много неща са за които дори не сте и помислили даже, ма айде да помечтаете малко за живота на село.
И Радико тоя генератор дето си го дал е толкова фалшив че няма на къде повече, имам го същия и за това ти го казвам от опит. Да намотките на ротора и статора имат вид на медни, колкоо мед има е друг въпрос, колектора е едни жълти ламаринки, нямащи нищо общо с истински меден колектор, хванати с по три ушички към пластмасата.
Като въртиш бавно вала и се чува как се изсъсква компресията през клапаните, кобилиците на клапаните са сгънати от тенеке за консерви, клапаните едни нежни направо часовникарска изработка, абе целия двигател е пълно менте, тва че има 2-3мм аксиален луфт на коляновия вал на нов мотор е последно нещо което трябва да те притеснява.  Да взех го въпреки че знам че е менте, и ме е страх да разчитам на него повече от два часа работа, слава Богу до тука е работил общо към десетина часа и няма издънка. Паленето и истинско приключение и за това съм го преправил моя с електро стартер от АТВ.
За слънчеви батерии, разни перки и акумулатори и дума няма да отварям, за отопление зимата също. Колко от вас са произвели достатъчно зеленчук че и да продават, мога да ви пусна снимки от оранжера да видите в момента колко са големи доматите, ми ако си на село на слънчевите батерии как се топли оранжер щото за продаване не става с 10 корена в стаята на прозореца.
Айде стига ви толкова песимизъм.
Приемам критика ако с нещо не съм прав.

Неактивен van

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 517
Здравейте ppipilica, напълно съм съгласен с вас вашето мнение, с перки и солари няма келепир ама никакъв.
 Въпроса, който исках да обърна внимание е ако ептен нямаме ток, примерно сме откачени от енергото, че можем да вземем един качествен монокристален 100W панел солар 12 волта 36кл. + акумулатор стар от автомобили втора ръка примерно от автопарк есента, където ги подменят с нови, защото "не палят", дет са вика за без пари на килограм тегло и да се изгражда елементарна 12 волта система без контролер за зареждане на телефон и други такива никакви консуматори, като модерното днес LED осветление. За отопление и дума не съм обелвал, а там са големите разходи, но няма пак да откриваме топлата вода, вие вече сте я открили, може ако желаете само да я споделите във форума, за тези които тепърва ще тръгват по вашия път да извървят, да не настъпват същите мотики по пътя.

и само да напомня/припомня преди 30-40 год. какви списания имаше:
ЕЩЕ РАЗ ПРО БИОГАЗ

Энергия — Даром

и още много все на такава тематика.

https://www.youtube.com/watch?v=KebM2QhF75Q
от проф. Д-р Иван Павлович Неумывакин съм слушал, че оранжерия с двойна изолация може да се ползва целогодишно. https://teplica-exp.ru/kruglogodichnye-teplicy/
« Последна редакция: Март 28, 2020, 08:31:39 am от van »

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 892
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
ppipilica
Благодаря за споделената информация относно генератора. Подозирах, че е нещо такова за тия пари. Ако човек се разтърси обаче може да се намери нелош генератор втора употреба на добри пари. Аз този го дадох само за пример.
Ако ще купувам ще е дизелов не бензинов.
Van
Това със биогаза има смисъл само ако преди това си си монтирал агрегат. Иначе готвене на котлон или фурна с биогаз!!! Пази боже.

Активен krasias

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 754
Радико, що ти е дизел, най доброто за сега са инверторните генератори. Те се управляват с електроника и двигателя работи според товара който си задал, на изхода имаш инвертор който ти държи честотата и напрежението и управлява двигателя.

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 859
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Радико, що ти е дизел, най доброто за сега са инверторните генератори. Те се управляват с електроника и двигателя работи според товара който си задал, на изхода имаш инвертор който ти държи честотата и напрежението и управлява двигателя.
Не мислите ли че темата е с идея да сме "независими", като тук (предполагам) не става въпрос за 1-2 месеца докато премине пукотевицата, и после пак да се върнем по начина по който икономката се развиваше преди.  Така колкото една система е по-простичка и можем сами да си я поправяме, толкова сме по-независими от някой друг, а дали зависимостта е от монополи, олигополи, правителства и или други хора това е съвсем различно.  Електрониката е най-лошото нещо да имаш в една система когато търсиш от нея надеждност. Така, даже рефлективността на една динамична система, тоест функцията и да дърпа повече енергия, от източника, и да я превръща във въртящ момент, при повече натоварване върху вала, може да се конструира на физични принципи без каквато и да е електроника.

На малко по друга тематика но точно по темата, ето интересни начини да се готви с по-малко разхишения на BTU-та (а по-малко разхищения предполага по-малка консумация и дава възможност за, но непременно предполага, по-висока независимост): https://www.lowtechmagazine.com/2014/07/cooking-pot-insulation-key-to-sustainable-cooking.html (самия портал има някой доста интерсни публикации, както самото име предполага).

Неактивен Pegas

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 130
 • Пол: Мъж
 • Всичко е една голяма лъжа!!!
На село ще трябва и храна-зеленчуци,плодове,ядки ..
Има с-ми като Аеропоника и хидропоника които намалят вегетативния период и дават по бързо продукция!


Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 892
 • Пол: Мъж
 • Без пари толкова. Промоцията свърши
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Радико, що ти е дизел, най доброто за сега са инверторните генератори. Те се управляват с електроника и двигателя работи според товара който си задал, на изхода имаш инвертор който ти държи честотата и напрежението и управлява двигателя.
Заради горивото ми е. На дизела  много лесно може да му се подадат най различни горива и той пак да работи ефективно дори и бензин. Имаш газ ползваш газ, имаш биогаз ползваш го, имаш пиролизен газ ползваш него. Правиш си олио от нещо работи и с него. Е те за това искам да е дизел.