Автор Тема: Водородна продукция чрез електролиза със ултра-късо пулсиращо захранване  (Прочетена 125777 пъти)

Неактивен jantar

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 166
rebel ще ми обясниш ли как ще заредиш дросела с енергия по твоите схемички?

ppankov

 • Гост
rebel ще ми обясниш ли как ще заредиш дросела с енергия по твоите схемички?

Подобни ключове "клатят" ТХО в телевизори и монитори. Диода се монтира с цел, предпазване на прехода колектор-емитер, обикновено е лавинен - високоволтов, при положителна полувълна остава запушен, при отрицателна полувълна се отпушва за няколко нано или пико секунди (доказано е и за повече).
Дросели не се слагат във тази верига, но в случая импровизирах от изявлението на mi68 - да се ползва параметричен дросел, по време на отрицателния полупериод.
При съществуване на отрицателен полупериод, то дросела и от двете схеми ще се зареди, от протеклия отрицателен ток през него.

Неактивен jantar

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 166
Не ми е ясно как ще подаде обратен импулс ако няма индуктивна връзка с основната :)

mi68

 • Гост
Първата идея е да се свърже серийно дросел м/у крайният транзистор и електролизера.Идеята е да се образува трептящт кръг с малък качествен фактор и индуктивността да даде обратното напрежение(колебателно звено).Последователната с-ма е нискочестотна и хубаво е да се ползва паралелната с-ма паралелно се включва на електролизера дросел(може спирални електроди,бобинни;ИН,ЯН)Получената трептяща с-ма има и резонансна честота и може да се отцели от външния генератор(електролизера се разглежда като явен капацитет).Ако се ползват правоъгълни инпулси при 2пъти по висока честота се получава параметричен резонанс.Ако не можем да я достигнем трябва да е моно ф-ция както при Стенли Мар(тесловски технологий).
« Последна редакция: Юни 04, 2009, 08:09:47 pm от mi68 »

ppankov

 • Гост
Абе mi68 така кажи бе човек, аз се пребих от импровизации  :P

jantar, дросела ще се зареди толкова, колкото е обратния колекторен ток и колкото обратния пробивен ток на диода - нищожно ниска стойност. (колкото и да е невероятно се случва)
Откъде ще дойде обратния ток?  Инертност на товара особено ако е индуктивен - траф или тхо.

Хайде стига съм импровизирал, mi68 това ли имаш в предвид последно?
Индуктивен товар?

« Последна редакция: Юни 04, 2009, 09:26:52 pm от rebel »

mi68

 • Гост
Това имам предвид без дросела в базата LB и евентоално кондензатора 12нФ така имаме сериен трептящ кръг(напрежителен резонанс).Тази индуктивност ще намали стръмноста на инпулса и затова предлагам да се свърже паралелно на електролизера и да получим паралелен трептящт кръг(токов резонанс).Теориетично и комбинирано от двете възможности но ми се вижда сложно.
« Последна редакция: Юни 04, 2009, 10:13:19 pm от mi68 »

Неактивен Smileface

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 87
 • Пол: Мъж
Извинявам се за късното включване. Доста съм зает напоследък с "конвенционална" работа.
Това с отлепването на балончетата чрез пускане на обратен импулс е грешка. Или поне това са моите наблюдения и съждения. За да си обясня нещата с електричествто ги свеждам до проста механика. Всяка една система е инертна! За да задвижим един предмет ни е необходима повече енергия от колкото да го потдържаме в движение. Мисля че ако пуснем обратен импулс спрямо другите такива ще отнемем напрегнатоста на електронните връзки за момент, или ще ги напрегнем в обратна посока. Нали се сещате че самото конфигуриране на електроните и преминаването им на отделни енергийни нива изисква енергия. А това с обратният импулс ни беше първоначалната идея. Представяхме си как опъваме ластик(електрон) почти до предела на скъсване и го пускаме със засилка обратно. Идеята е много хубава но отпадна поради скоростното разваляне на покритието върху плочите.
Основната цел е с минимум внесена енергия да получим максимум ННО газ. Електролизера е добре да бъде компактен и с голяма площ на електродите. Заради последното отпада спираловидният модел електрод. Направих ги спиралите от Ф5мм 304. За момента ги подритвам в склада. Ако някой иска да ги ползва ще му ги дам.

Канарев говори за нискоамперна електролиза. За съжаление не мога още да я разбера и за това си бутам както си зная. Докато узреем ще насилстваме нещата да стават.

момчо

 • Гост
така. Бих искал малко помощ ако е възможно. липсват ми само някои детайли за да мога да определя какви елементи да търся да сглабвам схемата. В следващите постове съм описал някои хипотзи, които не съм сигурен дали са верни. и за това търся помощ от знаещите.
благодаря предварително за помоща.   :-\

момчо

 • Гост
Първо да направя едно "пояснение".
Състояния на тиристора:
1- състояние на обратно блокиране -това което прави един обикновен диод.
2- "заредено" състояние -приложеното захранване не може да премине напред, поради липсата на захранване на Гейта.
3- кондукция анот-катод -приложено захранващо напрежение към Гейта отпушва П-Н прехода (първа част), и ще бъде в това състояние докато напрежението падне (втора част) под минамалната стойност известна като "задържащо напрежение".

фигура 1:

В системата няма внесено захранващо напрежение.
Тиристора се намира в състяние 2.
Транзистроа е в изключено състояние.

хипотеза: тук се "зарежда" кондензаторният отсег.

« Последна редакция: Юни 08, 2009, 12:51:14 pm от момчо »

момчо

 • Гост
фигура 2, състояние 1 "Accelerating voltage generation":

Драйверът отпушва Транзистора и натрупаното напрежение цикулира във веригата.
Захранва се Намотката.
Тиристорът е в състояние 3, първата част.

хипотеза 1: като се пренебрекне наличието на Тиристора и Транзисотра, се образува трептящ кръг Ц-Л който от самосебе си има честота на трептение съответваща на Капацитета и Индукцията, в херци.

хипотеза 2: с какви стойности трябва да са вдете честоти- тази на Ц-Л кръга и работната честата на
драйвера. Ако са еднакви- то веригата Драйве-ФЕТ играе ролята на ключ. Ако честотата на Ц-Л веригата е по-голяма (т.е. по-къса дължина на вълната) от тази на Драйвера, тогава във вторичната намотка ще се индуцират токове отговарящи на интензитета на свиване на магнитното поле породено от честотата на зареждане и разреждане на Кондензаторният отсег. Това може да се използва, за да се постигне ефект на поляризация между електродите на клетката. Какво ще се случва ако Ц-Л честотата е по-малка ( по-дълга дължина на вълната) от честота на Драйвера?


момчо

 • Гост
Фигура 3, състояние 2 "Free willing of main curent":

Драйверът изключва Гейта на ФЕТ-а.
Тиристорът е в състояние във втората част на състояние 3.

хипотеза: тук би трябвало да има частично свиване на магнитният поток в намотката. индуцира се напрежение във вторичната намотка.

момчо

 • Гост
Фигура 4, състояние 3 "Reset Pulse generation":

Дайвер-ФЕФ е изключена.
Напреженеито в Тиристора пад под нивото на "задържащото напрежение" и напрактика минава в състояние 2, т.е. липсва захранване на Гейта.
Напрежението се "концентрира" в намотка.
Поради липса на захранване се получава спад, и свиване на магнитните линии на първичната намотка.
Образува се високо напрежение във вторичната намотка.

момчо

 • Гост
колкото до намотката. може да звучи малко смешничко..но ето какво пише в една книжка " Специална технология за автомобилни монтьори", Държавно Издателсво "Техника", 1965.  ;D

Получаване на ток с високо напрежение
При преминаването на тока през първичната намотка, сърцевината се намагнитва и около нея се образува магнитно поле, чиито силови линии преминават през трансформаторното желязо. При прекъсване на първичният ток чрез прекъсвача силовите линии на изчезващото магнитно поле се свиват и пресичат навивките на вторичната намотка (тъкната), в резултат на което в тях се индуцира ток с високо напрежене. При затваряне на първичната верига ( чукчето допира наковалнята) във вторичната намотка се индуцира пак ток с високо напрежение. Колкото по-голям е броят на навивките на вторичната намотка и колкото е по-голяма скоростта на изменение на магнитният поток, толко по-високо напрежение ще се индуцира във вторичната намотка. Скоростта на измененеие на магнитният поток зависи от скоростта на изменение на първичният ток.

mi68

 • Гост
Електролитната клетка разглеждаме като кондензатор и това води до разтягане на задния фронт на инпулса,а това е нежелателно(същият проблем се яви и при инпулсно модулиране на лампов теслов трансформатор,магнетрон).За това се включва малка индуктивност и се образува трептящт кръг и паралелно се включва демферен(затихващ диод) в случея обратното резонансно напрежение е полезно,да излети натрупания водород,при тесвовия трансформатор лампата се запушва много-добре и маломощни лампи отдават киловатни инпулсни мощности.Индуктивноста се определя по приблизителната ф-ла  L=(10-20)R*tи където:R е съпротивлинието на електролизера за постоянен ток,tи времето на инпулса.За диода трябва да е бърз може да се включи серийно резистор за по-високо обратно напрежение,евентуално може да се ползва 1Н4007.   

момчо

 • Гост
Първата картинка е "Фазов Анализ" на смесеният изходящ сигнал на схемата на Бойс. Употребявам думата "смесен" понеже всяка отделна честота 10.7 , 21.4 и 42.8KHz не се модулират взаимно, а са отделни честоти генериращи  изходящото пулсиращо магнитно поле в тородиалният трансформатор, а от там и пулисращо изходящо напрежение към клектата.
Втората картинка е визуализация на честотата на изходящото пулсиращо магнитно поле в тороида. Това е визуализация за синусуида.

Третата катринка е "Фазов Анализ" на изходящият сигнал на Пухарич, след 4 степенна модулация на носещата честота 3980Hz ( 1степен- 7960Hz, 2 степен- 15 920Hz, 3 степен- 31 840Hz, 4 степен- 63 690Hz). Четвъртата картинка е визуализация на вълната за синусуида.

Петата картинка е "Фазов Анализ" на вълна с честота която получих днес след някакви сюреалистични сметки, и числата дето получих .. направо ми се разтрепераха краченцата на стола дето седя...ще направя още една проверка за валидност, за да видя да не съм сбъркал някоя запетая.

Поздрави.  8)