Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Охлаждане на горещ метал с магнит

<< < (2/9) > >>

Радико:

--- Цитат на: montanar в Февруари 19, 2020, 08:43:53 pm ---Pegas поне си направи труда да разбереш как работи магнитния Ладилник и после философствай ;)
Принципно има резон в това което казва scarface но в пренебрежимо малка степен.

--- Край на цитат ---
Да има резон, но освен, че е пренебрежимо малко и нещата са на обратно на това което твърди приятеля на scarface. Тоест когато се постави в магнитно поле желязото си повишава температурата а не я понижава. понижава я когато магнитното поле изчезне. Този ефект е наречен "Магнитокалоричен"  Има и сплави със обратен магнитокалоричен ефект. Те се охлаждат при попадане в магнитно поле и се загряват при излизането от полето. тия сплави обаче са изключително екзотични и съдържат редкоземни метали по скъпи от златото.

montanar:
Въпрос в кое състояние на Кюри ефекта се ползва полето.

scarface:
Ми на мен ми е мерак да се направи преобразувател от топлинна в електрическа. Щом от електрическа става топлинна значи все някакъв начин ще има. Относно устройствата за СЕ и аз си мисля че трябва да има охлаждащ ефект, понеже тая енергия трябва да дойде отнякъде. Аз поне си представям нещата така- въздуха около нас е загрят до някаква температура и предполагам това кара електроните да се въртят по бързо ли, по хаотично ли, в друга посока ли, нямам идея, но трябва да има начин как с магнитно поле тази енергия да се изкара ама как да се завърти и на ква честота и по колко оси...???

Радико:

--- Цитат на: montanar в Февруари 19, 2020, 10:21:13 pm ---Въпрос в кое състояние на Кюри ефекта се ползва полето.

--- Край на цитат ---
Ами и в двете състояния ефекта го има независимо дали е под точката на Кюри или над нея. Някой сплави "от екзотичните" имат свойството "Гигантски магнитокалоричен ефект" и го проявяват чувствително по силно във температурната област която е в пряка близост със точката на Кюри. Както споменах обаче това е екзотика а не принципно положение.

montanar:
Радико може и да бъркам - но изхождам и от това че над точката на Кюри се извършва работа (демек домените се връткат) докато навлизат в полето. (не съм убеден)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия