Справочници, схемотехника, теория > Програмиране на микроконтролери, програматори, цифрови проекти

GPS-автопилот - алгоритъм

<< < (2/32) > >>

plcsoft:
ЕДМ ето ти малко информация за накой модули който съм ползвал за обучение
 - https://erelement.com/wireless/lora-gps-shield
това е GPS приемо-предавател който е с богат набор библиотеки. Само не знам под вода дали ще върши добра работа, но иначе работи със добра точност и чувствителност във въздушно пространство.
и това
https://erelement.com/sensors/altimu-10-v5?cPath=9& е комбиниран модул от жироскоп, акселерометър, компас, барометър също със голяма библиотека
мисля че тези два модула са ти достатъчни за да направиш какъвто си искаш GPS автопилот. С едиият следиш местоположението на машината а с другият получаваш информация за движение ,посока и дълбочина и корегираш поведението според релефа.
Дано да са ти полезни като информация. За алгоритъма на управление може да мислиш едва като уточниш какви модули ще използваш и какви параметри ще гониш с каква комуникация ще кореспондират помежду си модулите, не ти трябва предварителна формула защото като работиш с предварително уточнени координати можеш дори и карта на релефа да заложиш, ако имаш такава информация, разбира се.

montanar:
EDM electronics абсолютна загуба на време е да почваме от АБ - ама ако ти е мерак занивмавай се - аз никога не бих тръгнал да си губя времето да пиша нещо от 0 ако има вариант да адаптирам готово решение.

И на въориса ти

dmitarp:
Вие що се правите, че не сте виждали gps. GPS отчита само ъгли, за да се ползват вашите формули, първо трябва да се приеме, че началното положение е нулево с координати (0,0), но за да намериш координатите на втората точка спрямо първата няма как да не минеш през сложни формули. Има gps модули, на които като им зададеш нулева точка, след това могат да отчитат директно координати спрямо нея, но този модул пак извършва изчисленнията на тези координати, използвайки, "сурови данни".

juliang:

--- Цитат на: dmitarp в Февруари 06, 2020, 02:03:07 pm ---Вие що се правите, че не сте виждали gps. GPS отчита само ъгли, за да се ползват вашите формули, първо трябва да се приеме, че началното положение е нулево с координати (0,0), но за да намериш координатите на втората точка спрямо първата няма как да не минеш през сложни формули. Има gps модули, на които като им зададеш нулева точка, след това могат да отчитат директно координати спрямо нея, но този модул пак извършва изчисленнията на тези координати, използвайки, "сурови данни".

--- Край на цитат ---
Модула за ардуино (а и по принцип всички GPS модули) ти връща директно географска ширина и дължина: https://randomnerdtutorials.com/guide-to-neo-6m-gps-module-with-arduino/
Да, освен координатите ти връща и камара друга информация. Но самите координати се смятат на ниво "хардуер" вътре в модула.

dmitarp:
Именно само ъгли, това е полезната информация, няма разтояния, за да има ти трябват поне две точки, като едната е абсолютна, и след това да ги изчислиш разстоянията.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия