Справочници, схемотехника, теория > Програмиране на микроконтролери, програматори, цифрови проекти

Логика за управление на помпа и хидравличен изравнител

<< < (2/10) > >>

juliang:

--- Цитат на: EDM electronics в Януари 30, 2020, 01:35:01 pm ---Аз мисля, че задачата ти не е сложна.

--- Край на цитат ---

Да, задачата е елементарна - сутринта ми я дадоха, вече е почти готова. Ама почти... :)


--- Цитат на: EDM electronics в Януари 30, 2020, 01:35:01 pm ---Да приемем, че помпата се управлява с ШИМ, може и по напрежение, но това не е важно за алгоритъма.

--- Край на цитат ---

Управлява се с 0-10 волта. Плавно, не е старт-стоп.--- Цитат на: EDM electronics в Януари 30, 2020, 01:35:01 pm ---Според мен двата датчика на котела не са необходими, трябват само датчиците T2 и T4  от консуматорите, информацията от тях ще управлява помпата на котела.

--- Край на цитат ---

Без тях стигаш до това:

--- Цитат на: EDM electronics в Януари 30, 2020, 01:35:01 pm ---3. Как да включим отново: тук вече температурите са изравнени, защото системата не е работила дълго време и за сега нямам идея само с датчиците да включим отново кръга.

--- Край на цитат ---

А и проблема е че аз трябва да осигуря определена температура на консуматорите. Трябва ми входна температура поне 98 градуса, ако Т2 е 70, а Т4 - 60... нищо не правя, млякото няма да се пастьоризира :)

И един примерен сценарий - Т1= 100, Т3 = 95, Т2 = 99, Т4 = 75. Какво значи това, какво се случва в изравнителя и какво трябва да направи помпата? Като разбереш, ще схванеш защо ми трябват 4-те сензора.


--- Цитат на: Радико в Януари 30, 2020, 02:13:35 pm ---Юлияне нещо не ми стана съвсем ясно какъв точно е тоя съд. Демек това просто един празен съд със четри фланеца ли е или е топлообменник. Демек Т1 и Т4 имат ли връзка през този съд.

--- Край на цитат ---
Да, празна тръба с 4 фланеца. Да, Т1 и Т4 имат връзка, както и които и да е два входа/изхода.


--- Цитат на: mind в Януари 30, 2020, 02:34:07 pm ---Когато Т1 и Т3 започнат да изравняват температурата - намаляваме оборотите.
Когато Т2 и Т4 започнат да изравняват температурата - увеличаваме оборотите.

Тази помпа на Т3, по-логичното ѝ място е на Т1

--- Край на цитат ---
Горе-долу е така, но мен ме интересува и абсолютната стойност на температурата на отиващата към консуматорите вода. Накратко - съвсем не е така :)

Помпата има причина да е там, но е дълго за обяснение. Накратко - ако е на Т1 преди нея водата кипва, щото сме на границата на кипенето, налягането не може да го качваме повече заради оборудването, а има и немалка геодезична разлика (някъде към 10 метра) между котела и помпата... абе мазало :) Първоначално беше там, ма за малко да я изгорим, щото се опитваше да помпи пара, а не вода ...

mind:
Естествено, че при Т1=100оС помпата няма място там.
Ама тия условия ги споменете в началото, щото един си мисли за парно, друг за инкубатор  :)

ПП. Все си мисля, че трябва втора помпа към консуматорите и ннейните обороти да се регулират в зависимост от Т4

EDM electronics:
То след време и аз ще ви дам една подобна задача, но с повишена трудност на алгоритъма, няма да е с 2-3 реда. Автопилот управляван от магнитометър, акселерометър - датчик за абсолютна ориентация + GPS. Ама като му дойде времето, че още не съм стигнал до там, да не слагам каруцата пред коня.

juliang:

--- Цитат на: mind в Януари 30, 2020, 03:14:16 pm ---ПП. Все си мисля, че трябва втора помпа към консуматорите и нейните обороти да се регулират в зависимост от Т4

--- Край на цитат ---
"Kонсуматорите" са N на брой и си имат собствени помпи. Дърпат си колкото си поискат и когато си поискат. Това и е една от причините да се постави този изравнител - да се развържат от котела.


--- Цитат на: EDM electronics в Януари 30, 2020, 04:18:14 pm ---То след време и аз ще ви дам една подобна задача, но с повишена трудност на алгоритъма...

--- Край на цитат ---
Това което съм запитал тук е само част от алгоритъма. Има си проверки на всички сензори, има следене дали има изобщо налягане в тоя кръг, има разни ламБи и бутони... Но общо-взето там въпроса е изобщо да тръгва ли тази помпа, няма нищо засукано.
Предполагам като видят колко входове-изходи са ми останали, ще пожелаят да закачат и още нещо в него... примерно да паля лампата в кенефа ... :)

Радико:
Аз го виждам така:
следиш Т1 и Т2 да има някаква минимална разлика в температурата. при увеличение на разликата което значи, че консуматорите дърпат по голям дебит от колкото дава котела се подава сигнал за увеличаване на оборотите. също така се следи разликата в температурите на Т3 и Т4 когато се повиши тази разлика означава, че намалява консумацията и котела започва да върти на байпас подава се сигнал за намаляване на оборотите.
как ти се вижда това решение на проблема.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия