Справочници, схемотехника, теория > Програмиране на микроконтролери, програматори, цифрови проекти

Логика за управление на помпа и хидравличен изравнител

<< < (9/10) > >>

Радико:
Винаги ще имаш някаква несигурност в цялата работа. този начин на контрол въобще не може да се нарече най елегантното решение. При положение, че си писал, че съдът ще дойде, демек ще бъде направен по поръчка а не се ползва нещо съществуващо вече то, определено има по лесно и прецизно решение. аз бих поискал да монтират по средата на съда един фланец вътрешен, играещ ролята на бленда. и ще поставя един диференциален манометър следящ налягането от двете страни на блендата. От там насетне мисля всичко ти е ясно няма какво да ти обяснявам. но за останалите, някои от които не са наясно:
ако помпата на котела върти повече от необходимото манометъра ще отчете повишение в горната част на съда. Ако помпите на консуматорите въртят повече от главната помпа ще има повишение на налягането в долната част на съда. Просто и елегантно решение.
Примерно нещо като това:
http://control-hvac.com/transmiter-za-diferencialno-naljagane.html

juliang:
Да, вероятно иима и други решения освен това. А и не знам колко ще струва такъв уред, който да мери 1 или 10 паскала разлика при налягане от 3 бара в системата. Не ми се иска и да слагам някаква преграда, защото при първоначален пуск и загряване на котела помпата работи на 100%, а консуматорите са изключени до достигане на работна температура.

Радико:
уреда от горния линк има дадена цена. Преградата не е необходимо да е с диаметър по малък от диаметъра на тръбите на входовете и изходите. този начин на измерване на дебит е масова утвърдена практика по тецове вецове химически заводи и къде ли не още.
http://control-hvac.com/pub/media/wysiwyg/file-page1.jpg
това е описанието.
има и един друг със три обхвата според нуждите.
е тука вторият:
http://control-hvac.com/senzori-datchici-preobrazuvateli/senzori-za-naljagane.html

juliang:
Най-"тежкия" е за 20 000 паскала, т.е. 200 милибара. Аз имам 3 бара в системата. Работната му температура е до 60 градуса, аз имам понякога 105.
Разбери, дори 0.1 м/сек вертикален поток за мен вече е проблем. Ти смятай каква диференциална разлика ще има при такъв поток при отвор 100 мм.
Разбираш ли ... при налягане от 3 бара е много трудно, да не кажа невъзможно да отчиташ диференциално налягане от 1 паскал. Да, има доплерни дебитомери, но ... там вече говорим наистина за големи пари.
Да, бих могъл да сложа в средата нещо като предпазен вентил ф100 и байпасна тръбичка ф10, да следя потока през тръбичката с лопатков дебитомер (тип "водомер"), а големия дебит да отваря вентила ф100 и да пуска потока... но защо по дяволите да изобретявам такъв Франкещайн като от десетилетия се ползва хидравличния изравнител в този му вид? Аз просто искам да го направя малко по-интелиентен. Ако щеш - искам да ми покзва 4 цифри и огняра с една врътка да регулира ръчно помпата, или да отвива и завива един кран с който да регулира дебита.

ppipilica:
Една идея да ти дам. Що ще ползваш температурни датчици да регулираш главната помпа, не е ли по-лесно да ползваш сигнал от помпите на консуматорите. Те са при котела предполагам нали, е ако е така е лесно. Една помпа тръгва и главната си вдига леко оборотите, тръгва и втора още малко вдига и така докато работят всичките и главната е на максимум. Ако не са еднакви, някой консуматор иска повече топло, ще предвидиш тая помпа да вдига повечко оборотите на главната.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия