Справочници, схемотехника, теория > Програмиране на микроконтролери, програматори, цифрови проекти

Логика за управление на помпа и хидравличен изравнител

(1/10) > >>

juliang:
Да видим сега кой може да мисли логично...

Имаме един хидравличен изравнител, който представлява просто една вертикална тръба с 4 фланеца:


Идеята на този дивайс е да се развърже помпата на котела от помпите на консуматорите, които могат да се включват и изключват по всяко време, променяйки дебита който се консумира. Но все пак тази помпа е безмислено да се върти на максимална скорост през цялото време.
Трябва да се построи логика, която да определи минималните обороти необходими за доставяне на нужното количество топлина в този изравнител. За целта имате 4 температурни сензора на 4-те фланеца на изравнителя. За опростяване на описанието да приемем, че можете да казвате на помпата "увеличи оборотите" и "намали оборотите".
При какви условия да се подава команда "увеличи" и при какви - "намали"?

За облекчаване на описанието ви предоставям и схема където са обозначени и номерирани местата на измерващите температурата сензори.

Нека голямото мислене започне сега! :)

П.С. Може да има моменти, в който всички консуматори са изключени, и не дърпат никаква вода от изравнителя :)

juliang:

--- Цитат на: van в Януари 30, 2020, 12:56:08 pm ---Първо да видим теорията на Хидравличния Изравнител (Гидрострелка) :

https://www.youtube.com/watch?v=_BmW-8Ygq-o Гидрострелка. Устройство и назначение. Гидрострелка чаще всего не нужна.


--- Край на цитат ---

https://youtu.be/_BmW-8Ygq-o?t=285
Е точно този "невъзможен за съществуване режим" показан на първата картинка от графиката на "светилото" се стремим да постигнем чрез управление на помпата. Обаче нямаме дебитомери, а термометри...

EDM electronics:
Аз мисля, че задачата ти не е сложна.
Според мен двата датчика на котела не са необходими, трябват само датчиците T2 и T4  от консуматорите, информацията от тях ще управлява помпата на котела.
Да приемем, че помпата се управлява с ШИМ, може и по напрежение, но това не е важно за алгоритъма.
Трябва да се постави условие за управление на ШИМ-а, като се вземе информацията от двата датчика. Условията са няколко в зависимост от това каквито ги поставяш. Приемаме, че датчиците са вързани към АЦП и генерират число, зависимо от температурата.

1. Ако стойността на датчик T2 минус стойността на датчик T4 е по-голяма от еди какво си число, то ШИМ заема еди каква си изходна стойност. Константите - числото трябва да се известни предварително от опит. Тук следим разликите на температурата на входа и изхода, което ни дава разхода на топлинна енергия от консуматора.
По горното условие можем да запишем много условия, включително ако между две условия имаме увеличение на разликата, да се добавят или вадят единици в ШИМ, за плавно регулиране на оборотите.
2. Ако спрем радиатора и не е необходимо да работи въобще помпата на котела поставяме примерно следното условие: При разлика между T2 - T4 > от еди колко си или ако датчик T4 < от еди колко си /примерно 20 градуса и числото съответстващо на АЦП/, за време /включваме и таймер, да се предотврати кратковременно изключване/ еди колко си - ШИМ = 0;
3. Как да включим отново: тук вече температурите са изравнени, защото системата не е работила дълго време и за сега нямам идея само с датчиците да включим отново кръга.

Всичко е въпрос на мислене, но не е сложен такъв проект да се направи с един елементарен контролер.
Ако се иска плавно изменение оборотите на помпата в зависимост от разликата на двата датчика може да стане още по-елементарен алгоритъма.

Радико:
Юлияне нещо не ми стана съвсем ясно какъв точно е тоя съд. Демек това просто един празен съд със четри фланеца ли е или е топлообменник. Демек Т1 и Т4 имат ли връзка през този съд.

mind:
Когато Т1 и Т3 започнат да изравняват температурата - намаляваме оборотите.
Когато Т2 и Т4 започнат да изравняват температурата - увеличаваме оборотите.

Тази помпа на Т3, по-логичното ѝ място е на Т1

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия