Автор Тема: Термоакумулатор.  (Прочетена 6886 пъти)

Неактивен PyroVeso

  • Специалист
  • Стабилен
  • ***
  • Публикации: 972
  • Life is a DIY project!
Re: Термоакумулатор.
« Отговор #15 -: Януари 20, 2020, 10:14:10 pm »
Хм.., няколко неща:

1. Ако наистина ти трябва топлина (добивана от слънцето) по-добре да не минаваш през фотоволтаици... там КПД-то светлина към електричество е отчайващо ниско (13-17%). А след това толкова скъпото електричество да го обръщаш в топлина си е светотатство... Един термопанел има КПД светлина към топлина над 80-85% и замества 10-ина фотоволтаика със същата площ.

2. Наистина до 100'С загубите от излъчване са твърде малки в сравнение с конвекцията, но ако искаш да събираш избягалото ИЧ ми се струва най-добре да подходиш така:
- предполагаме, че имаш голям затворен съд (бойлер), пълен с топла вода. На някакво разстояние от стените му около него (примерно на 5-10 см) имаш кожух с по-голям обем и тънки стени.
- Тогава по вътрешните стени на кожуха трябва да налепиш фолио с огледалната стена обърната към вътрешния съд. А самият вътрешен съд (външните му стени) трябва да е черен, така че да поглъща обратно отразената от фолиото на кожуха ИЧ-светлина. Преди години бях чел, че немците са направили специален материал, точно за термопанели), който поглъща целия спектър - от ИЧ до УВ и го превръща в топлина на 98%. Тази конфигурация ще пази в най-голяма степен загубите от избягало ИЧ, и в същото време няма да влияе на конвекцията (стига ИЧ-поглъщащият материал да не се явява топлинен изолатор).