Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Термоакумулатор.

(1/4) > >>

montanar:
Привет колеги!
Очертава се да изграждам специфичен термоакумулатор.
Спрял съм се на вода + парафинови ампули за акумулиращо вещество и цилиндрична или около цилиндрична  форма.
Акумулаторът ще е между  3 и 5 тона обам=маса.
Ще се загрва с електрически ток.
Акумулираната енергия ще се отдава конвективно от вътршния съд чрез обмяна на въздуха между резервора и изолацията.

Имам някой неясноти и се надявам да обсъдим.
Въпросът с конвективната изолация е ясен - колкото повече изолация толкова по-добре.....
Питам се друго - какво би било най доброто инфрачервено изолиране и принципно съм се спрял на алуминиево фолио залепено по вътрешната страна на изолиращата камера.
Ако има колеги с опит в сферата моля да сподели мнение има ли смисъл от подобен начин на инфрачервено изолиране?
Евентуално е възможно да се ползват и огледала и би ли било имало смисъл от използването им?
И трето питане - към колеги с реален опит - в реалноста да речем 5 тона термо буфер колко му е пада ежедневно при около 900 старова температура - и при такива заводски акумулатори ползва ли се изобщо инфрачервено изолиране каквото обмислям?

dmitarp:
Привет,
Принципно фолио или подцинкована ламарина се слага отвън, а не отвътре. Отвътре имаш принудително движение на флуид, при което конвективната съставяща на топло обмена е много по-голяма от колкото лъчистата., докато отвън няма движение на флуид, лъчистата загуба на топлина може да е съпоставима с конвективната.   

Радико:
Изключително важно е и фрачервеното изолиране. Алуминиевото фолио по мой наблюдения е достатъчно огледално за инфрачервените лъчи. Сложно и не толкова ефективно би се получило със друго. Искам да кажа прекалено по скъпо за еднакъв ефект. Аз получих страхотен резултат със помощта на сандвич от няколко слоя изолация от пеногума или както я наричат там. Използват я във ОВиК.  за изолиране на въздуховодите. На мен ми беше изпаднала със дебелина  мисля че беше 8 мм. Три слоя такава изолация редуващи се със три слоя алуминиево фолио. Накрая един дебел слой от минерална вата и пак фолио най отгоре. Над всичко това скалъпих една кутия от ОСБ Това за бойлер от 70 литра който поради факта, че е от неръждавейка  беше ужасно неефективен. Работеше на режим едно към две. Един час грее два почива и пак отначало. Сега като изключи сутринта вечерта не го дочаквам да включи пак. Включва по някое време през нощта а може би и на следващият ден. Не съм правил експеримент, но разликата е фрапираща.

montanar:
При мен концепцията отражателния слой да го ползвам като 1ви праг а между него и резервоара да има въздушна междина чрез котяо да изтеглям енергия при нужда.

Радико:
Изпробвани са различни варианти за изтеглянето на енергия. Определено най добрия вариант наложил се в практиката е: серпентина вътре във флуида. Парафина въобще не се класира пред водата защото има изключително ниска топлоемкост, на фона на тази на водата.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия