Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини

Течен Флоридно-Ториев Реактор (LFTR - Liquid Fluoride Thorium Reactor)

(1/4) > >>

epwpixieq-1:
Създавам матази тема за тези които имат някакъв интерес,  теоретичен, праткически или просто са любознателни в тази насока. В началото се двоумих къде  да я сложа, но по причина, че в крайна сметка отново имаме висока температура на работния флуид, реших да я сложа при топлинните машини. На първо време ето встъпителна информация за тези които разбират англииски:
https://www.youtube.com/watch?v=YVSmf_qmkbg
https://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_fluoride_thorium_reactor

Тория е доста разпространен в земната кора като има и стандартни химически процеси на извличане:
https://en.wikipedia.org/wiki/Monazite ( най-широко разпространения минерал със съдаржание на Торий )
 
Поради широкото си разпространение в природата (средно няколко кубически сантиметра на кубически метър земя), възможността на тези реактори да се правят малки, без необходимост на високо налягане на работния флуид и тяхната технологична безопасност, е доста вероятно след десетилетие две в много сфери от живота ни да имаме реакторчета подобни на този, само че направени с цел трансформиране на енергия: https://www.youtube.com/watch?v=Q_b8tGcA1V4

технократ:
Ето една по обширна статия за ядрената енергетика базирана на торий.
http://zahariada.blog.bg/drugi/2013/09/04/energiiniiat-potencial-na-torii-gorivniia-cikyl.1145717 Ползата е двойна, един път енергия от разпада на тория на уран 233 втора полза от енергията на разпада на уран 233 получен от тория в реактора. Така че тази ядрена каскада е много обещаваща. Но все пак залежите от този метал не са чак толкова големи, по големи са от тези на урана но все пак метала не е много разпространен в природата.

epwpixieq-1:
Интересен факт, които не знаех, че при урана, използването на горивото е страшно лимитирано. При реакторите с тежка вода ( light water ) само 0.7%, а при леките водни ( light water )  само 0.5% от енергията на урана се усвоява. Контраста при LFTR е че усвояването на енергията от тория, натурално започва от над 90% просто от начина на протичане на реакцията. Процентите са толкова различни че са направо умопомрачаващи.

Друг много интересен факт е че изобретателят на ректорите под високо налягане ( high pressure reactors ) Евгетний Уайгнер (https://en.wikipedia.org/wiki/Eugene_Wigner), като в момента такива са всички комерсиално действащи, в зората на ядрената индустрия е защитавал тезата че реакторите, както и еволюционно те да се развият, не трябва да бъдат базирани на уран като гориво а на торий основно и най-вече от гледна точка на енергийна ефективност както и безопасност на процеса.

технократ:

--- Цитат ---Друг много интересен факт е че изобретателят на ректорите под високо налягане ( high pressure reactors ) Евгетний Уайгнер (https://en.wikipedia.org/wiki/Eugene_Wigner), като в момента такива са всички комерсиално действащи, в зората на ядрената индустрия е защитавал тезата че реакторите, както и еволюционно те да се развият, не трябва да бъдат базирани на уран като гориво а на торий основно и най-вече от гледна точка на енергийна ефективност както и безопасност на процеса.
--- Край на цитат ---

А защо не се набляга на тория като ядрено гориво а на уран, сигурно има причини. Урана също се обогатява с неутрони, при неговият дележ се образува плотоний който също може вторично да бъде като ядрено гориво.

nizo:
epwpixieq-1, това ти ли си? След толкова много правописни грешки, у мен възниква съмнение, че някой друг пише от акаунта на epwpixieq-1!

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия