Справочници, схемотехника, теория > CNC машини

CNC рутери - настройки и ремонти

(1/2) > >>

lda_has:
Здравейте на всички,
позволявам си да пусна нова тема за настройка и ремонт на домашни CNC-та "рутери" както ги наричаме.
Днес след голям престой реших да пусна моето малко да поработи. Съответно го претоварих като му пуснах пас от 30 мм. напречно на жилата на буков материал. Тръгна добре мина единия пас всичко наред. Смених инструмента и решавам да пусна втори пас да почисти фино.
Да да ама не, забелязах, че по оста ''Y" се движи на където си иска. Натискам бутон да тръгне не на дясно - тръгва на ляво, пак натискам същия бутон тръгва на дясно. Стана ми интересно и почнах да натискам другия бутон за наляво, а мотора си тръгва на където си иска. С другите оси нямам проблем.
Проверих всички настройки всичко си е наред. Рестартирах компа, рутера, заредих резервното копие на Mach3Mill но няма никакъв ефект.

Та сега питането ми на къде да се насоча, към контролера, към драйверите или към мотора. За сега не съм сменял кабелите на моторите имам такава възможност те са на куплунги, но не ми остана време. Давайте акъл как да изляза от това положение.

montanar:
Първо прегледай опрповодяването от до - от прахоляка стават какви ли не магарии
После провери ЛПТ като размениш входовете към контролера (галваничната развръзка)
На контролера няма какво да му се провреди - той е само галванична разръзка между порта и драйверите
След това проверяваш драйверите отново чрез размяна. (малко вероятно да е драйвер - твойте бяха хубави а и драйвер ако гори ш  спре да работи, нема да прави такива магарии)

Аз залагам или на проблем по опроводяването или на ЛПТто да се е опрасило.

Мен ми се е случвал проблем при ключовете за настройка на драйверите - извънземните имат навика да ги местят :)
Виж дали всички ключета на драйверите са в правилните положения и дали с щтракнати до край при мен поради някаква неведума причина по оста З едно от настройващите кючета не правеше хубав контакт и З се държеше странно

lda_has:
Утре първо ще разменя моторите те са на куплунги
Ако се оправи Y трябва да се скапи X
После ще сменя драйвера на Y да видя какво се получава
Ако не се оправи имам резервен комп ще сменя и него

EDM electronics:
Не бях чувал, че оптроните стареят, явно им се износва грайфера  ;). Но като се има предвид, че преди не вярвах, че изгорелите транзистори регенерират, а се оказа, че е така /след няколко години престой от шепа транзистори няколко бройки се самовъзстановиха/, та може и да е така.  :)

Да Ви питам, може ли на принципа на вашите СNС да си направя един цифров струг, като му сложа 3 стъпкови двигателя? Примерно възнамерявам да си купя един малък китайски струг и да го модна на цифров. Какво ще ми е необходимо и на каква програма ще се прави чертежа на детайла?

Имам намерение да произвеждам серийно детайли в едно бъдещо производство, да си отворя една фирмичка и да подпомогна изстрадалата българска икономика. Но моля ви се, не казвайте на Радико, по-тихо..., да не чуе...  :D, защото той има да ми връща, за дето му фалирах цели 3 фирми, страх ме е да не ми фалира той моята още в зародиш, преди да съм я учредил.  ;D

Радико:
EDM, аз не съм злопаметен и не обичам да си връщам. Случвало ми се е да отвръщам с добро на много по лоши неща.
Това което искаш въобще не е проблем да го направиш. Щом други са го направили вече защо и ти да не го направиш.
Ето разгледай тук:
https://www.proxxon.com/en/micromot/24500.php 

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия