Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Алтернативни горива

Интересна статия

(1/1)

Радико:
Предлагам на вниманието ви една прелюбопитна статия относно добиването на водород чрез разлагане на метан. Интересното в случая е не самият принцип а начина по които е реализирано. Мисля, че въпреки оскъдната информация могат да се направят някои интересни изводи по въпроса. И съответно да се замислим приложима ли е технологията при друг входен продукт.
https://greentech.bg/archives/78725 
Приятно четене и плодотворни разсъждения.

ventsy74:
Водород и високи температури, не звучи много безопасно.

dmitarp:
Отделянето на въглерод при въглеводородната конверсия е най-големият бич, защото въглерода се полепва по тръбите и намалява тяхната пропускливост и топлопроводност, по някога до такава степен, че тръбите напълно се запушват и съоръжението се скапва. Метановата конверсия до други въглеводороди или до водород отдавна е позната, но винаги целта е било колкото се може по-малко въглерод да се образува. Тук виждам, че искат да приложат друга технология, като конверсията се осъществява в среда на някакъв течен метал, въглерода от този течен метал трябва да го изнасят чрез филтруване, но въпреки това, мисля че пак ще има проблем с полепването на въглерод по стените, още повече че този течен метал ще се движи с бавна скорост.Другият вариант е този метал да образува устойчиви карбиди и изнасянето на въглерода да става заедно с метала, но тогава ще имаш разход на метал.  Докато технологично не се реши проблема с отлагането на въглерод по стените тази технология трудно ще навлезе в практиката, иначе е доста обнадеждаваща, разхода за конверсия е много нисък, под 5% от водорода който би се получил. 

Радико:
Димитре не схвана идеята ми. А тя е:
Леееекичко да се модифицира процеса така, че въглерода да липсва още във входната суровина. Има въглерод има проблем, няма въглерод няма проблем. Още Другарят Сталин го е казал. Вярно казал го е за "човек" не за въглерод, но нали човека се състои най вече от въглерод, значи си е в сила няма въглерод, няма проблем.

Tanas:
Не само въглерода, а и всичко друго изчезва при висока температура, даже играе ролята на ускорител в зависимост от  тока който е равен на напрежението върху съпротивлението.  ;)
Другаря Сталин не е имал предвид, че Радико и Митко ще четат подобни статии в 21-и век и се чудят защо може би Земята е плоска, понеже не са сигурни дали краварите са кацали на Луната.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия