Справочници, схемотехника, теория > Химия за начинаещи

Антикорозионно покритие за алуминий

(1/5) > >>

EDM electronics:
Колеги,
търся начин на защита на алуминиеви детайли от много агресивна среда - морска вода.
Обикновено това дори е полиран до огледало алуминий и стремежа ми е да запазя полировката - хем да е полирано, хем да не го разяжда водата.

Защитно покритие направих с прахов лак. Той отчасти прецака полировката, но и не е добра защита. Тук-там се появиха язви от шупли в лака и започна корозията. Тя изглежда, като сулфатизация.

Преди доста години имах една книжка, която сега не мога да намеря с практически рецепти за защита на алуминия. Помня експериментирах тогава с най-лесната - обработка с натриева основа. Получава се нещо, като много фино "лаково" покритие от някакво съединение на алуминия. Доколко издържа на корозия не съм пробвал. Сещам се, че след потапянето на полиран алуминий в натриева основа, той се матира, но образува защитен слой.

Интересува ме също оксидиране, ще държи ли на морска вода и как се прави?

Някой, ако знае нещо по въпроса, моля да коментира.

Радико:
Процеса се нарича елоксиране.  Не че е невъзможно но е малко сложен за домашно изпълнение. Мисля, че по достъпния вариант е да използваш кисел грунд за алумимий на първо време се сещам, че го предлагаше гръцката фирма Bodi. Поне аз от тях съм купувал. После намасяш някаква защитна боя най добре епоксидна или полиурея. И двете освен висока химична устойчивост имат и много висока механична якост.

mindos:
Ето една библиотека на руски: http://anytech.narod.ru/Selector.htm
и още http://patlah.ru/etm/etm-01c.htm

bugman:
Най-здравото покритие, което съм нанасял в "домашни условия" на Алуминий и алуминиеви сплави е една гръцка  термоустойчива, алуминиева боя, която след изпичане, придобива завидно, висока твърдост, издържа и на температурни разширения, но за продължително излагане на соли не съм сигурен, то там и хром-никела  започва да изтърва... - ползвам я за двигатели. Теоретично - за агресивна морска среда, се препоръчват полиуретановите покрития, които за по-добра адхезия е добре да бъдат нанесени след бластиране, например със ситен кварцов абразив. На практика - има добри отзиви за единственото доказало се покритие, подходящо за нанасяне с хоби инструменти...  Друга система, която ми хрумва в момента е: прахово боядисване с цинков грунд, боя и лак, така защитата ще е тройна, а и при евентуална драскутина или пукнатина - остава катодната защита на цинка, която не само ще предпази от корозия, ами и би попречила на стандартното (при механиен пробив) за прахово нанесените бои - разлепяне... :)

EDM electronics:
bugman, благодаря за компетентния отговор.  :)
Дай пример за тази полиуретанова боя. Ползвам често полиуретаново лепило и да има най-добрата адхезия, дори лепи и полиетилен по специална моя технология.  ;)

А за оксидиране какво би казал, дали ще е устойчиво на солената вода?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия