Автор Тема: Математично-физичен модел на финансовите пазари  (Прочетена 6064 пъти)

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 859
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Математично-физичен модел на финансовите пазари
« Отговор #90 -: Ноември 22, 2019, 11:48:43 pm »
Лихвите се определят едностранно от банките (и централни, и търговски), а не на пазарен принцип както цените на финансовите активи. Не че не са от значение за финансовите пазари - колкото повече пари се печатат толкова повече ликвидност има по пазарите, но за целта на темата сравнението е неуместно.
Марк Тулий, този ви коментар показва това че не разбирате какво са всъщност финансовите пазари. Очаквах имате сериозни пропуски, но чак толкова наистина не очаквах.  :o

Лихвите винаги се определят на пазарен принцип. Централните банки колкото и да си поставят лихвени проценти, никой на пазара няма да му мига, освен във ситуацията, както е сега, когато те принтират страшно много пари ( ликвидност без стойност ) за да държат точно тези лихви неадекватно ниски. Точно лихвата, като инструмент на пазара, е фундаменталната гравитационна константа, така да се каже, за абсолютно всички капиталови пазари, и точно за това тя е най-важния елемент във който и да вземете финансов модел. Без лихва няма абсолютно никакви финансови модели.

Замислете се как са се определяли лихвите на финансовите пазари преди съществуването на централните банки? Ами че през повече от човешката история е нямало централни банки, или може би си мислите че не е имало лихви и капиталови пазари преди ерата на компютърните системи. Централните банки са сравнително нов играч на капиталовите пазари, те съществуват само през последните 100-тина години, кой е определял лихвите преди тях, помислете малко и не говорете несмислени неща. Да оставим настрана че централните банки започват да определят лихвите по депозити само през последните 50-тина години когато се налага те да "хванат" по здраво системата която започва да се пропуква.

Давам ви пример като се надявам че сте ще можете да го разберете. Не знам дали си спомняте какво стана в началото на прехода в България, когато цените на стоките бяха все още държавно определени. Тогава тези същите стоки започнаха да изчезват от магазините, ех само да можеше държавата тогава да принтира стоки, то от тогава цените щяха да си стоят и до сега, като 1 бял хляб да е 30 стотинки. Да ама не, само определянето на "цената" на едно нещо административно, не го прави толкова ценно колкото му е етикета ( точно цена идва от думата ценност ). Тоест ако тези които държат, или произвеждат, стоките, осъзнават че дминстративната оценка е нереална, те не предлага стоката и така се създава стоков дефицит, или по друг начин казано липса на стокова ликвидност.

Абсолютно същата логика е приложима и при обяснението за манипулирането на "цената" на кредита, лихвите, от централните банки. Лихвите винаги се определят от пазара, и когато централните банки поставят "цени" на ниски лихвени проценти, и не принтират едновременно с това пари ( не инжектират ликвидност в системата ) никой няма да ги бръсне за нищо, защото банките ще започнат да си държат ресурсите и да не дават кредити, и така се създава липса на стоки, като кредита е стоката на банката, а и от там липсата (изчезването) на всичките други деривативни финансови инструменти. Но понеже, сега, централните банки, със обявяването на тези ниски проценти по същото време и имат възможност да създават пари то нищото, за това имаме страшно ниските лихвени проценти на капиталовите пазари, каквито са сега, и следователно процъфтяването на каквито си искате акции, облигации и абсолютно безсмислени финансови инструменти които, се търгуват единствено, и само, поради причината че се лихвите абсолютно изкуствено са притиснати на тези ниски нива.

Усетих че виждате финансовите пазари много елементарно, но ако не можете осъзнаете тази фундаментална пазарна динамика, какъв смислен модел мислите че можете да направите за тях. Модел който ви е само в главата не върши работа, той трябва да изразява най-малко фундаменталната комплексна динамика на участниците на пазара, за да имате някаква малка надежда че може да ви бъде полезен.

Неактивен Марк Тулий

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 19
Re: Математично-физичен модел на финансовите пазари
« Отговор #91 -: Ноември 23, 2019, 10:20:03 am »
Лихвата за междубанковите финансирания е основен инструмент за извършване на паричната политика, тя се определя едностранно от централната банка. Тя е метод за контрол на пазара на дългове, няма как да бъде определена от него.
В лихвите по гражданските депозити и заеми наистина присъства пазарен елемент, но неговото влияние е много по-малко отколкото това на паричната политика.
Централни банки в горе-долу днешния им вид съществуват от 300 години, търговски банки изпълняващи една или повече функции на централна още 300 преди това. Пазарите на финансови инструменти (както и самите финансови инструменти) са на същата възраст.
Не че преди това не е имало дългове и не са били прехвърляни и продавани, но това не е било извършвано на централизирани борси със стандартизирани договори.

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 757
Re: Математично-физичен модел на финансовите пазари
« Отговор #92 -: Ноември 23, 2019, 10:34:14 am »
Силите, които пряко определят цената са две - търсене и предлагане. По-точно съотношението на обемите на пазарните поръчки от един вид (купува или продава) срещу отложените от противоположния за цената на изпълнение на пазарната, от което следва движението на цената.

ОК, каква е цената ако на борсата виси продажба на 1 млн акции (100 000 лота по 10 акции) по $100 и търсене на 10 акции по $2? Пазарната цена ще е различна ли ако се търсят 1 млн акции по $2 и се предлагат 10 акции по $100?
Какъв софтуер ще изчисли от тези данни на каква цена ще се осъществи сделка? И дали ще се осъществи, и кога?

Май се оказва, че данните са малко ... :) Защото няма как да знаеш какво пише в медицинския картон на детето на един от акционерите, и че утре ще излезнат резултаттите от анализите и на този акоционер изведнъж ще му потрябват $500 000 за лечение. Или че някоя блондинка ще се усмихне на друг акционер в някой бар и на него ще му потрябват спешно $100 000 за да й купи розово Порше Панамера...
И ей-така без накаква видима причина се оказва, че изведнъж на пазара се появяват акции не по $100, а по $10, или дори на по $5... А то причина има, но ти просто няма как да я знаеш и да я предвидиш... Какво остава за това да го направи някакъв софтуер...

Неактивен Марк Тулий

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 19
Re: Математично-физичен модел на финансовите пазари
« Отговор #93 -: Ноември 23, 2019, 12:19:37 pm »
При търсене на 1 или повече акции на цена $2 и предлагане на 1 или повече акции на цена $100 пазарна цена няма, понеже няма сделка. Има цени 'купува' и 'продава' и спред между тях.
Ако някой реши да купи дори една акция по текуща цена 'купува' вече има пазарна цена $100.
Ако има 10 акции предлагане на цена $100, 10 акции на цена $102 и поръчка за покупка по текуща цена за 15 акции имаме две сделки и придвижване на пазарната цена от $100 до $102.
Покупката, цената и придвижването ѝ виждаме на графиката, причината за нея не ни касае.
С разглеждането на все повече и повече такива покупки в един момент извадката става представителна и въз основа на нея можем да правим заключения за съвкупното пазарно търсене.

В условията на търговия на ДЗР пазарната цена се нарича последна, а цени 'купува' и 'продава' включват цени 'купува' и 'продава' от пазара и комисионна.

Неактивен Марк Тулий

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 19
Re: Математично-физичен модел на финансовите пазари
« Отговор #94 -: Ноември 23, 2019, 12:58:20 pm »
И ей-така без накаква видима причина се оказва, че изведнъж на пазара се появяват акции не по $100, а по $10, или дори на по $5...

А тази ситуация заслужава малко повече внимание.  ;D
Да приемем, че след падането на цената до 10 и после до 5 поръчката за Поршето е изпълнена. От тук нататък има три варианта - да последват още продажби на тази и по-ниска цена, да последват покупки на тази и по-висока цена или да няма повече сделки.
Ако търсенето на новите цени е по-голямо ще последват повече покупки по текущи цени и по-високи цени. Ако предлагането е по-голямо ще последват отново повече продажби (по текущи цени) и още по-ниски цени. Ние виждаме на графиката какво следва, от него трябва да направим изводи за търсенето и предлагането.
Търсенето и предлагането можем да разделим на 'реално' и 'спекулативно', в зависимост от целта му - реален обмен на активи или временно притежание. Първото включва една сделка за участие, второто - две. В другия форум съм го споменавал неколкократно, тук пропуснах. Все още не съм сигурен как точно това трябва да бъде включено във формулите (и дали изобщо трябва).
В случая една значителна част от тези акции ще се появят моментално обратно на пазара под формата на отложени поръчки за продажба на цени от $10 и нагоре. Това, което ни касае е дали на малко по-късен етап ще има сделки на тези цени - т.е. покупки по текуща цена срещу предварително обявените продажби.

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 2 757
Re: Математично-физичен модел на финансовите пазари
« Отговор #95 -: Ноември 23, 2019, 01:11:02 pm »
От тук нататък има три варианта - да последват още продажби на тази и по-ниска цена, да последват покупки на тази и по-висока цена или да няма повече сделки.

Виж как хубаво разбираш нещата... :)

Цената се формира върху ВЕЧЕ СКЛЮЧЕНА сделка /сделки. Край, финито, сделката отмина и ти само гледаш с празни шепи.
А на теб ти е нужно да знаеш цената на която ЩЕ БЪДЕ СКЛЮЧЕНА следващата сделка за да си направиш сметката дали да "влезеш" или само да зяпаш. Е това е нещото което не може да бъде вкарано в алгоритъм, тъй като има прекалено много променливи, голяма част от които са ти неизвестни.

Ако търсенето на новите цени е по-голямо ще последват повече покупки по текущи цени и по-високи цени. Ако предлагането е по-голямо ще последват отново повече продажби (по текущи цени) и още по-ниски цени. Ние виждаме на графиката какво следва, от него трябва да направим изводи за търсенето и предлагането.
Знаеш ли колко блондинки са били на това парти, на което едната блондинка е станала метреса на акционера? Ами ако това е било парти на борда на директорите и не един, а 4-5 акционера са си намерили "половинки" и имат нужда от розови Панамери?
А колко от съпругите на акционерите ще раберат за вечеринката? Колко от разбралите ще подадат документи за развод? А колко от съпругите на акционерите имат подписани предбрачни договори и колко процента от акциите ще отидат в ръцете на съпругите при евентуален развод? Колко от развелите се бизнес съпруги имат достатъчно добри финаносви способности да задържат и "развъртят" получените при развода акции и колко от тях просто ще ги продадат по възможно най-бързия начин за да си купят лилаво Ламборджини Хъркейн? И кога точно ще бъде развода, и кога точно на лелката ще й се избистри че иска точно лилаво Ламборджини, т.е. ще й трябват пари, т.е. ще продаде акциите?

Това не знаеш... и няма как да знаеш. Затуй и нямаш идея накъде ще тръгнат акциите.

И това са само променливите, зависещи от е*алите и е*аните на една вечеринка ... сега сложи в сметките всички имащи акции на тази фирма - спекуланти, малки и големи инвеститори, тяхното текущо финансово и емоционално състояние, възгледите им относно семейните ценности и изневярата ...
Да не говорим, че на ценаа на дадена акция може да въздействат флуктоациите на акциин на други фрими в бранша, където може да е имало екзотично пътуване с яхти до някой остров ... където кой знае какво се е случило :) И така до безкрай.
« Последна редакция: Ноември 23, 2019, 01:34:25 pm от juliang »

Неактивен Марк Тулий

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 19
Re: Математично-физичен модел на финансовите пазари
« Отговор #96 -: Ноември 23, 2019, 02:35:58 pm »
Не търсим цената на следващата сделка.
Сделката, която събаря цената не се случва в нищото, а в последователност от други такива сделки също променящи цената. Целта е от тези вече минали сделки да измерим търсене и предлагане и да извадим функции, чрез които да екстраполираме търсенето и предлагането за все още недостигнати цени. Когато тези цени бъдат достигани изчисляваме отново търсене и предлагане и съпоставяме с предходната сметка. При достатъчно добре изразена тенденция на нарастване на търсене купуваме, при обратното - продаваме, при намаляващи тенденции и отворени сделки - затваряме.

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 859
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Математично-физичен модел на финансовите пазари
« Отговор #97 -: Ноември 23, 2019, 06:03:08 pm »
Лихвата за междубанковите финансирания е основен инструмент за извършване на паричната политика, тя се определя едностранно от централната банка. Тя е метод за контрол на пазара на дългове, няма как да бъде определена от него.
Може Марк Тулий може, явно вие изобщо нямате понятие от тези неща и не сте запознат с динамиката тези процеси. Горе долу преди два месеца ( на 19 Септември ) имаше точно такава ситуация която, за тези които я разбират, е проява на натрупаната неефективност във системата. Защо си мислите че ФЕД ( Федералния Резерв на САЩ, които всъщност е частна институция а не държавна ) започна да налива в системата $60 милиарда на месец ( които условно могат да бъдат увеличени до $90 милиарда на месец ). Ще се оптитам да ви обясня, а виде дали ще разберете това е друг въпрос, и поне други колеги могат го видят като интересна информация, понеже вие говорите като студент завършил образование и повтаря само нещата написани в учебниците без изобщо да разбира пазарните механизми.

Надявам се да знаете какво са това, макар че ако съдя по това което пишете до сега по скоро нямате представа, "Fed fund rates" и "Repo rates", накратко едното са лихвите по които ФЕДа отпуска средства на първичните дилари ( в момента те са 21 банки в САЩ ) а второто  са лихвите които банките между самите тях си заемат средства. Та на посочените дати и след това,  "Repo rates" скочиха на 10% годишна база при положение че "Fed fund rates", точно тези които се определят от централната банка бяха на 2%. И така какво излиза, централната банка си определя лихвите по които дава пари, а банките, незнайно защо си заемат ресурси помежду си на 5x, на тези лихви. Имайте предвид че точно тези между банкови заеми ( или депозити, няма значение коя страна се гледа ), определят основно нивото на капиталовото движение или ликвидност във финансовата система. Интересно как така се получи тази ситуация, понеже според вас тя не трябва да съществува, понеже това което обяви ФЕДа като процент това банките трябва да използват в техните между банкови транзакции. Това се получи понеже банките намирисаха риска които се натрупва в системата, и започнаха да се пазят, тоест започнаха да изискват много по-висок лихвен процент (цената на капитала расте) във размер на "преценения риск",  Затова и ФЕДа се принуди да пуска ликвидност в размер на $60 милиарда, понеже не може да контролира лихвите които самия ФЕД е обявил. Ако не разбирате тези динамика, изобщо не си мислете за "математично-физичен модел на финансовите празари", понеже за да направите модел на нещо вие първо трябва да осъзнаете динамиката на процесите.

Казах ви го преди, казвам ви и сега, ФЕДа, а и която и централна банка по света само със обявяване на лихвени проценти абсолютно нищо не може да направи, да не си мислите че това е тоталитарна система и един казва и всички други от страх изпълняват, системата е пазарна и само пазара е този които определя лихвата, затова и ФЕДа, както и всяка друга централна банка се опитва да манипулира пазара с "печатницата". Единствено и само когато започне принтирането на пари (от нищото) само тогава, има реално притискане на номиналните лихвени проценти в икономическата система.

Това което ви обясних в предишния си коментар е абсолютно точно обяснение на това което стана на 19 Септември, и продължава да става до сега, и което принуди ФЕДа, за започне отново наливането на ликвидност във системата ( тоест принтиране ), точно за да държи тези  лихвени проценти, по междубанковите депозити/заеми, ниски.

Централни банки в горе-долу днешния им вид съществуват от 300 години, търговски банки изпълняващи една или повече функции на централна още 300 преди това.
А това което казвате че от 300 години има търговски банки изпълняващи функции на централни, вземете да го осмислите, а не само да го цитирате. Все едно казвате че от 300 години имаме автомобили понеже преди 300 години имало превозни средства на 4-ри колела с мощност една конска сила (каруци). ФЕДа е най-старата от съвременните централни банки, имащи определени регламентирани пазарни функции, а той е на 106 годни, и въпреки това, както вече споменах, само през последните 50 години, от ерата на плаващите валутни курсове, функциите на централните банки рязко се промениха, точно от момента на девалвираното на долара спрямо златото, тоест отпадането на, дефакто, златно покритие на световната резервна валута. Тоест това кето ние наблюдаваме като функции на централните банки се е зародило само в последните 50 години, и което е най-важното няма да продължи дълго, понеже финансовите системи, както и във всичко друго, има цикли, и ние сме на ксъпа на промяна на цикъла.

Неактивен nizo

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 732
 • Thoughts become things!
Re: Математично-физичен модел на финансовите пазари
« Отговор #98 -: Ноември 23, 2019, 09:14:23 pm »
epwpixieq-1, чета какво пишеш и става ясно, че изобщо не си наясно какво правят FED и други централни банки. Централните банки контролират количеството пари в системата, което ти го разглеждаш като печалбарене, но тези лихви са практически единствения начин за контрол. Когато ФЕД иска да изтегли пари от системата вдига "лихвата", но то не е лихва, защото на ФЕД долари не му трябват, те могат да ги печатат. Обяснявам за най-малките, когато ФЕД каже 2%, това означава, че когато банка Х вземе 100 долара, тя трябва да върне 102 долара, а това означава, че ФЕД ефективно е изтеглил 2 долара от системата, защото смята, че в системата има повече долари от необходимото. Ду ю ъндърстенд?! Когато пък тези другите банки кажат 10%, като за най-малките обяснено и преведено, значи "НЕ искаме да даваме повече кредити!", защо не искат си е тяхно решение. Те може да смятат, че са раздали достатъчно и ако раздават още, няма да си ги върнат. Ти явно гледаш елементарно на тия неща, че тия 21 банки спокойно могат да вземат на 102% от ФЕД и да раздават на 110%, но я си сметни, колко кредита не върнати могат да те вкарат в загуба спрямо ФЕД и чак тогава ще разбереш тези решения.
Плюс това от поста ти лъха някакъв упрек към ФЕД. Ако смяташ, че ФЕД са сгафили, докажи го. Смяташ, че са печатали инфлационно, ами продай тогава долара на борсата, щом смяташ, че е преоценен. Ма нали, ала бала, бля, бля тука, но да заложиш пари на думите си, не ти стиска. Странно някак се получава.
Относно бляновете за златния стандарт ... златният стандарт е логическа грешка. Не може покритието на парите да е друг вид пари. Златото е лимитирано, а стоките и услугите не са и това го прави неадекватно платежно средство. Затова се печатат пари, а финансовите пазари регулират стойността на тези пари, защото който балансира стойността, всъщност печели. Доказателство за баланса е например арбитражната търговия, където да речем вземаш 3 неща злато, долар и евро. Ако има ситуация, да може с долар да купиш повече злато, то всеки ще обмени евро в долар, ще купи повече злато, ще го продаде за евро, ще си купи още повече долари и повече злато. Такива дисбаланси са редки и много бързо изчезват.
В заключение, epwpixieq-1, успокой се, ФЕД-а си върши работата идеално, а ти сам по себе си, нямаш капацитета да прецениш решенията му. Пък ако смяташ, че можеш, влизаш на борсата и по метода на пряката демокрация, го санкционираш.  ;)

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 859
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Математично-физичен модел на финансовите пазари
« Отговор #99 -: Ноември 23, 2019, 10:04:48 pm »
epwpixieq-1, чета какво пишеш и става ясно, че изобщо не си наясно какво правят FED и други централни банки.
..
Плюс това от поста ти лъха някакъв упрек към ФЕД. Ако смяташ, че ФЕД са сгафили, докажи го. Смяташ, че са печатали инфлационно, ами продай тогава долара на борсата, щом смяташ, че е преоценен.
..
В заключение, epwpixieq-1, успокой се, ФЕД-а си върши работата идеално, а ти сам по себе си, нямаш капацитета да прецениш решенията му. Пък ако смяташ, че можеш, влизаш на борсата и по метода на пряката демокрация, го санкционираш.  ;)
nizo, не се намесвайте в неща от които си иамте само откъслечно понятие.

Аз не съм измислил системата, нито съм я излседвал в дълбочина сам, нямам такова време пък и не ми е чак толкова интересно, понеже знам как всичко е релативно. И понеже нямам времето да следя, все пак имам достатъчно познания да следя хората които наистина имат разбиране по въпроса а не тези които постоянно говорят глупости по финансовите медии. Надявам се да сте добре с англииския за да разберете това интервю, то ще ви даде достатъчна (поне начална) информация: https://www.youtube.com/watch?v=OM_J-4fJYEk, понеже ако не сте, тоест не можете да го разберете поради сложността му, или не владеете добре езика, просто няма за какво да си говорим.

Точно защото знам че не мога да променя нищо, за това стоя настрани от ежедневната търговия на борсите (тоест ако купувам нещо, с цел контра тренд на пазара, го купувам с виждане за 3-5 години напред а не сцел продажба след секудни, минути, часове или дни та даже и месеци), въпреки че преди десетилетие, професионално работех във компания която се занимаваше със така наречено HFT ( High Frequency Trading ако знаете какво е това ), като отговарях, с още четирима колеги, за разработката на "the order placement" и "the matching engine" софтуер, двете неща които са в сърцето на една брокерска система за търгуване (вързвахме се директно за ICE,BATS,NASDAQ,CME,NYSE и още няколко на които вече не им помня имената). Знам и за "rebates" на борсите (връщатне на пари за дадени поръчки), за фиктивните поръчки които са около 90% от всичко което се появява на екраните, за дупките които се появяват когато фиктивните поръчки изчезнат, за арбитражите, за фронт рънването на клиентите, за така наречените черни езера, и за много други тъмни технически игри в системата за които хората даже и не са чували, освен разбира се не са чели книгата на Марк Люис "Flash Boys".

А за това как ФЕД си върши работата реалността сама си го показва, когато започнаха с QE (паричното разводняване), от баланс $800 милиарда казаха че като се успокоят нещата ще се върнат на тези нива, и разбира се човек трябва да си държи на думата, още повече институция като ФЕД. 9 години по късно какво се получава, баланса им отново мина $4 трилиона (https://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm) , от $4.5 успяха да го свалят само до $3.7 и пак нагоре, понеже пазарите започнаха да треперят и не се безпокойте след 5 години ще отидат на $10 трилиона, просто защото системата е толкова левареджната с глупости че не може да издържи своята тежест без да има нулеви лихви. Та на този процес му се казва монетизация на дълга. Точно това се правеше в страните в източна Европа по време на прехода, но просто на по-малки мащаби това се вижда и най-вече усеща много бързо, на големи мащаби, и особено когато долара е резервна валута за света, проявяването на проблемите отнема време, но по-рано или по-късно те си идват това е неизбежно.
« Последна редакция: Ноември 23, 2019, 10:24:18 pm от epwpixieq-1 »

Неактивен nizo

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 732
 • Thoughts become things!
Re: Математично-физичен модел на финансовите пазари
« Отговор #100 -: Ноември 24, 2019, 01:45:47 am »
пикси, там е въпроса, че разбирам и то повече от теб. Ти си манипулиран и размишляваш на по-ниско ниво. Значи в тоя свят има разни хора и тяхната мисловна дейност да речем се дели на 5 нива, всяко по-горно ниво знае по-висши и генерални истини за нещата. Често доводите на по-ниските нива, може да имат желязна логика за тяхното си ниво, но са абсолютно грешни на по-високо ниво. Твоите разсъждения са на средно ниво и те изобщо не касаят професионалния трейдинг ... ама хич даже.
Цитат
баланса им отново мина $4 трилиона

Интересно как ги коментираш тези неща, сякаш НЕ трябва да е така, а то трябва, пикси. Има си по-висша цел тази игра, но ти си сляп за нея.

Цитат
и не се безпокойте след 5 години ще отидат на $10 трилиона

Ще идат и какво, това е по план и ако ти смяташ, че е грешка, не е.

Цитат
левареджната с глупости че не може да издържи своята тежест
Цитат
проявяването на проблемите отнема време, но по-рано или по-късно те си идват това е неизбежно

А ето тук, си личи, че изобщо не знаеш какво става, сори. САЩ имат определена цел и си я постигат. Ти смяташ, че имало проблеми, ами поживей и ще видиш, че няма проблеми. Проблемите са в твоя телевизор, така да се каже.

Неактивен Марк Тулий

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 19
Re: Математично-физичен модел на финансовите пазари
« Отговор #101 -: Ноември 26, 2019, 12:05:56 am »
Явно съм изостанал с четенето.  ;D
Наистина има пазарен елемент в лихвите по междубанковите заеми, не само измежду търговските, а и между Т. Б. и Ф. Р. 
Не съм съгласен обаче, че това означава пазарно определяне на лихвите. При изчерпване на незаетите пари Ф. Р. има две възможности - да увеличи или паричното предлагане, или лихвения процент. В случая избират първото, но това е решение на Ф. Р., а не на пазара.

Неактивен atos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 941
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Математично-физичен модел на финансовите пазари
« Отговор #102 -: Декември 20, 2019, 10:43:07 am »
Може и да греша, но едва ли в подобно разискване влизат помежду си преуспелите милиардери с бизнес, обхващащ над национално ниво.
Някак странно ми се струва, но погледнат отстрани, този дебат поразително прилича на задълбочено обсъждане от група девствени тийнейджъри на техниката на секса и съпътстващите го изживявания (за които доста са чели по въпроса)...
Моля никой да не се засяга, просто споделям впечатления!

Весели празници на всички и приятно посрещане на Новата Година :D

Неактивен svetlio760

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 591
 • Пол: Мъж
 • винаги има начин
 • Скайп: svetlio760
Re: Математично-физичен модел на финансовите пазари
« Отговор #103 -: Декември 23, 2019, 02:54:58 pm »
Вероятно е за друга тема, но ми се струва по- лесно да се създаде система за прогнозиране на мачовете, отколкото на финансовите пазари! И създаде ли се- бам! Няма нужда от СЕ. ;D