Животът- начин на употреба! > Екология
Екологично оръжие срещу плевелите
tobo1:
Уикипедия:
"Понятието плевел в земеделието се отнася до всеки див или полукултурен вид, който се намира в посева (насаждението) от културни растения въпреки волята на човека (производителя). В посева (насаждението) често попадат по различни причини и културни растения, които оказват същите вреди като плевелите, поради което е прието да се наричат условни плевели."
Освен това почти всяко растение излъчва вещества с които подтиска другите растения (конкуренти). Най-ясно това е видимо около някои дървета - колкото по-близо сте до короната и стеблото, толкова по-малко други растения има, и причината не е само кореновата система, а и споменатите вещества.
Изключения са някои растения които растат в симбиоза (всяко помага на другото по-някакъв начин).
tobo1:
--- Цитат на: caduceus в Септември 12, 2019, 09:50:47 am ---... Постановката е неправилна и силно напомня за официалните политически и здравни концепции, според които винаги трябва да има враг за унищожаване :)...
--- Край на цитат ---
Кадуцеус, колкото и помпозни да са изказванията ти, по нищо не се отличават от "официални политически и здравни концепции" ако си си внушил, че можеш да влияеш на естествени процеси.
НЕ МОЖЕШ ! По- простата причина, че ти си ПРОДУКТ на естеството. А продуктът винаги е поне едно ниво по-надолу в ерархията и процесите. А това означава, че нямаш и не можеш да имаш поглед върху всички взаимно свързани процеси и следствия от горните нива.
Нито можеш да влияеш, нито да подпомагаш някакви процеси, но можеш да си внушаваш, че го правиш.
krasias:
--- Цитат на: juliang в Септември 12, 2019, 12:13:50 pm ---Извинявам се, ма ... когато отглеждам ягоди, какъв се явява конопа в градината ми? Разбирам че е полезен, разбирам че е ценен, но ... аз искам ягоди.
--- Край на цитат ---
juliang, прав си ма нямах време да пиша че имах работа в градината. Та какво ли не съм опитал ама градината си иска работа а не мързел и велики мисли. Ето тая година реших да садя бораго (пореч или краставича трева) и понеже прочетох че била в симбиоза с ягодите та насадих няколко корена и в ягодите. Е резултата беше че 25-30 корена ягоди загинаха, щото борагото е много силно, расте бързо дърпа много вода и хранителни вещества и засенчва и унищожава всичко наоколо. Е раздавал съм много корени ягоди и след две три години идват някой хора и викат дай пак, щот ония загинали, е що при мене не загиват, много просто защото чистя плевелите и се грижа за тях.
Михаил Кузмов:
Другари, тук трябва здраво ядро! А кое е то? Естествено caduceus! Другите да бъдат почистени, за да остане ядрото!
ndm:
Току що се(се все още е с малки букви) връщам от градината, където проведох експеримент с плевелите. За нуждите на експеримента е необходим само компас. Повярвайте ми, ако зададете правилно въпроса компаса никога няма да сбърка. Аз го питах: кой е най-големия фен на админите и модовете? Стрелката на компаса СЕ отклони лееко у лево.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия