Автор Тема: LENR  (Прочетена 67774 пъти)

Неактивен mind

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 382
Re: LENR
« Отговор #30 -: Ноември 10, 2019, 02:30:28 pm »
стил ''не е врат, ама шия е''
Стил "Не е лъжа, ама измама е", 'айде , да речем заблуда.
Аз, с това прахче мога да повишава ефективността повече, без да влагам ел.ток

На литър вода, покачва температурата от 15oС - 70oС

Неактивен PyroVeso

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 972
 • Life is a DIY project!
Re: LENR
« Отговор #31 -: Ноември 10, 2019, 06:07:51 pm »
Mind, пробвай и да го направиш и в алуминиев съд - не само ще вдигнеш температурата, но и водород ще изкараш, и то без електролиза изобщо!
Пък ако към литър чешмяна вода добавиш 3-4 супени лъжици амониева селитра и измериш температурата - ще останеш като гръмнат! Там явно за отрицателни енергии става въпрос...

Както се шегувахме навремето с колегите: "Ако в училище не учиш химия и физика, животът ти ще е изпълнен с чудеса и вълшебства!" (както се получава и при кадуцея, между другото...)

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: LENR
« Отговор #32 -: Ноември 10, 2019, 07:50:16 pm »
Мисля, че публикуваното от RUS е нещо съвсем различно от това на Роси и Пархомов. Въобще не може да се прави аналогия и да се мерят с един аршин. Едното се случва при стаина температур за другото са необходими повече от хиляда градуса. Това, че авторите използват еднакво название не значи, че са еднакви процеси.

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 909
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: LENR
« Отговор #33 -: Ноември 10, 2019, 08:03:10 pm »
Тук ви представям друг материал в стил ''не е врат, ама шия е''
http://jlnlabs.online.fr/cfr/html/cfrdatas.htm
RUS, благодаря за линка, напомнихте ми годините педи десетилетие когато следях Jlnlabs и  съм запознат с работата на този независим, или по добре казано не-щатно-платен, изследовател. Това споменато, надявам се че  виждате отново липсата на методологията на измерванията, като само се дава документация без да се показва цялостна система на замерванията. И както обикновено в референциите към страницата излиза нещо по-интересно.

Прилагам извадка от тази публикация където общо взето се обяснява анегдотен експеримент:
https://www.lenr-canr.org/acrobat/MizunoTnucleartra.pdf
като на стр. 2 четем:
Цитат
I think the 36 liters of evaporated water constitute better scientific evidence than the most carefully calibrated high precision instrument could produce. This is first-principle proof of heat.
За неразбиращите езика (въпреки че всеки може и сам да си го преведе ): "Мисля че 36 литра на изпарена вода са по-добро научно доказателство отколкото данните които могат да бъдат получени и от най-внимателно калибрирания високо прецизен инструмент. Това е фундаментален доказателствен принцип за за наличието на топлина".

Точно това което казах в няколко предишни коментара. Всички високо прецизни измервания са абсолютна загуба на време и винаги ще бъдат подлагани, и то с право на съмнения, и единственото което не може да бъде подложено на такива съмнения е точно такъв, съвсем елементарен начин за измерване на отделената топлина, посредством контролирано изпарение на вода.

Аз, с това прахче мога да повишава ефективността повече, без да влагам ел.ток

На литър вода, покачва температурата от 15oС - 70oС
mind, щом като толкова много енергия получавате вземете да сметнете колко J енергия ви излиза и сметнете колко парички сте дали за това прахче, и тогава си помислете пак дали цената на 1 BTU ( 1055 J ) или по агрегатно 1KWh, ще ви се вижда поносима. Понеже ще стане така, че дръвченцето което намирам просто като се разхождам на Витоша ( а и не само там просто трябва да си излеза от къщата), и си го вземам ( 3-4 кг ) може да отдаде с порядъци повече енергия отколкото това прахче за което вие трябва да дадете парички. Пък и не само това, като бонус, след отдаването на тази енергия, за мен остават минералите които дървото е извлякло от земята, и интегрирало в структурата си, и мога да си ги рециклирам като ги хвърля в градината си, вместо да давам парички за изкуствени наторители, които имат само малък процент от минералите съдържащи се в праха останал след горенето на това дръвченце.

Неактивен mind

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 382
Re: LENR
« Отговор #34 -: Ноември 10, 2019, 08:25:23 pm »
Пък ако към литър чешмяна вода добавиш 3-4 супени лъжици амониева селитра и измериш температурата - ще останеш като гръмнат! Там явно за отрицателни енергии става въпрос...
Да, това го помня от времето, когато се занимавах със земеделие.

Наскоро лепих с едно лепило съдържащо цианоакрилат, и да ви кажа, също повишава сериозно температурата.
А зимата си измивам ръцете с прах за пране и после замярам децата със снежни топки  :D

....вземете да сметнете....
Сметнал съм го колега, това беше посочено, като контра аргумент на статията, където също не се калкулират материалите за електролиза.

Неактивен RUS

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 336
 • Трябва ни БЕЗПЛАТНА енергия.
Re: LENR
« Отговор #35 -: Ноември 10, 2019, 09:09:30 pm »
Мисля, че публикуваното от RUS е нещо съвсем различно от това на Роси и Пархомов. Въобще не може да се прави аналогия и да се мерят с един аршин. Едното се случва при стаина температурa за другото са необходими повече от хиляда градуса. Това, че авторите използват еднакво название не значи, че са еднакви процеси.
В единия случай затварят в един обем водород и никел и нагряват докато започнат процесите на трансмутация.
В другия случай анода е работното вещество ( волфрам, желязо и др. ) а водорода се взима от водата.
И отново се стига до трансмутация само че не е никел реагиращото вещество както в първия случай.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: LENR
« Отговор #36 -: Ноември 10, 2019, 09:37:10 pm »
RUS, за първият случай въобще не съм убеден, че става дума за термоядрен синтез, даже съм напълно убеден, че става дума за нещо съвсем друго.
За втория виж въобще не мога да кажа за какво става дума.

Неактивен RUS

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 336
 • Трябва ни БЕЗПЛАТНА енергия.
Re: LENR
« Отговор #37 -: Ноември 11, 2019, 09:52:43 am »
 Атомните ядра могат да се променят чрез ядрени реакции. Kогато при ядрената реакция се променя броя на протоните, се получава нов химичен елемент. Когато пък от своя страна се променя броя на неутроните, се получава изотоп на същия химичен елемент. При някои ядрени реакции се получават изкуствени радиоактивни изотопи на химичните елементи. Придбитата по този начин способност на атомните ядра на химичните елементи, да излъчват радиоактивни лъчи (йонизиращи лъчи), се нарича изкуствена радиоактивност.
 Ядрените реакции се различават съществено от химичните реакции, които не са свързани с промени в ядрата и не водят до получаване на нов химичен елемент. Друга съществена разлика е огромната енергия, която се отделя или поглъща при ядрените реакции. Тя се нарича атомна или ядрена енергия.

Видове синтез
В зависимост от температурите и концентрациите на изходните елементи могат да протичат различни реакции на синтез, но основните са:

1. Протон-протонна реакция. При малките звезди като слънцето от 4 водородни атома се образува един атом хелий-4.

2. Въглерод-азот-кислороден цикъл. При големите звезди атом въглерод поглъща 4 протона в различни реакции, като накрая се връща в начално състояние след отделяне на хелий-4.

3. Тройна хелиева реакция. При нея три атома на хелий-4 се сливат в едно ядро на въглерод-12. Тази реакция протича при много високи температури и е характерна за късните етапи от съществуването на звездите, когато централната им част съдържа предимно хелий.

4. Синтез на по-тежки ядра. Когато и хелият свърши, умиращата звезда започва да се свива от гравитационните сили и температурата в ядрото ѝ се повишава. Въглеродът се трансформира в кислород, неон и други по-тежки ядра до достигане на енергетичното плато на най-голяма стабилност, което се състои от елементи като манган, желязо, кобалт и никел (атомни номера 25, 26, 27 и 28). Тези реакции отделят малко енергия и се извършват бързо – в последните етапи на звездна еволюция, преди звездата да избухне като свръхнова или да се превърне в бяло джудже.

Образуване на тежки ядра при s-процес
Ядрата, по-тежки от медта (атомен номер 29) имат по-ниска енергия на връзката между нуклоните си и не могат да бъдат получени чрез ядрен синтез. Всички те се получават в резултат на неутронни реакции, при които първоначално средно по размери ядро започва серия от поглъщане на неутрони и в резултат на бета-разпад повишава атомния си номер (превръща се в ядро с повече протони).

Когато източникът на неутрони е слаб, процесът се нарича s-процес (s от slow). Условия за него има във вътрешността на стари масивни звезди (червени гиганти).

При s-процеса може да се образува нестабилно ядро, но то се разпада преди поглъщането на следващия неутрон. Поради това при s-процеса могат да се синтезират само ядра до олово и бисмут (атомен номер 82 и 83).

Образуване на тежки ядра при r-процес
При r-процеса много интензивен и плътен поток неутрони облъчва средни или тежки ядра. Скоростта на това облъчване е толкова висока, че междинните нестабилни ядра нямат време да се разпаднат. Така се получават ядра с много голям атомен номер (свръхтежки ядра).

Междинните ядра по време на облъчването имат по-голям от нормалния брой неутрони и след като интензивността на потока намалее, те се стабилизират чрез различните видове радиоактивно разпадане.

r-процесът позволява да се прескочи интервала от нестабилни елементи от полоний до актиний (атомни номера от 84 до 89) и да се достигне острова от почти стабилни елементи торий и уран (атомни номера 90 и 92).

Условия за протичане на r-процеса възникват само при взрив на свръхнова звезда. На Земята сравнително мощни неутронни потоци могат да се постигнат при взрив на водородна бомба (в отпадъците на такъв взрив е открит елемента калифорний с атомен номер 98).

Други процеси
Някои изотопи не могат да се образуват по никоя от гореописаните схеми.

В повечето случаи това са богати на протони ядра и образуването им се обяснява със специфични реакции на разцепване на по-голямо ядро при бомбардиране с ускорен протон или пък с реакция на сливане на протон със сравнително тежко ядро.

Някои от тези реакции протичат в земната атмосфера при бомбардирането и от високоенергийни космически лъчи.

При специални процеси на разцепване (spallation) се образуват 6Li и бор, а също и някои изотопи на берилий, алуминий, неон, хлор и йод.

Със захващане на протон при взрив на свръхнова (p-процес) се обяснява съществуването на някои рядко срещани тежки изотопи като 190Pt и 168Yb.

Предвид горната информация накрая просто трябва да съобразим че един атом водород е всъщност един протон и един електрон.
При захват на един протон от по -тежко ядро ( желязо,никел,алуминий,волфрам и др. стабилни елементи) получаваме атом на нов елемент със следващ пореден номер.
Тук изобщо и не може да става въпрос за термоядрен синтез - сливане на две водородни ядра и образуване на хелий защото са необходими високи налягания и температури. Никъде и никой в горните линкове и материали с експериментите не споменава , нито пък говори за хелий. Навсякъде се описва едно и също - превръщане на химични елементи в по-тежки такива с отделяне на енергия за сметка на ядрения процес който е тип поглъщане на протон от по-тежко ядро.

Или може би ще продължаваме да лаем по Луната е тъй за спорта ?

Неактивен dmitarp

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 293
 • Пол: Мъж
Re: LENR
« Отговор #38 -: Ноември 11, 2019, 10:12:02 am »
Защо си мислиш, че захвата на протон от по-тежко ядро е по-възможна реакция, която може да се реализира при ниски температури. Въобще според,  тези хора при комбинция от никел, водород и 1000 оС възниква такъв "захват". Знаеш ли колко често в природата и в човешката дейност се среща тази комбинация, ако от нея се пораждаше тази възможност, света щеше да е съвсем друг сега.

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 909
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: LENR
« Отговор #39 -: Ноември 11, 2019, 06:38:09 pm »
RUS, изписването на томове информация е абсолютно ненужно, когато има ясни факти или по-точно ясни замервания на отделената топлина. Изглежда че на тези изследователи им е по-лесно да съставят теории на това как протича реакцията отколкото да замерят, без противоречия, изходната енергия, която е директно излизаща като топлина.

Щом като мислите че има, сериозна основа за тези опити, заемете се и ги направете вие или колеги които "виждат" как това може да стане. Както виждате установките са сравнително лесни за направа. Керамична тръба, реотан, няколко химически елемента, мрежово напрежение. Само не замервайте температурата в определена точка, както правят те, а вземете два листа каменна вата (10 см, десетина лева ако не се лъжа, ако не и по-малко) и направете кутия от нея 20 см дебелина, като я облицовате отвътре с алуминиево фолио за готвене (да препазите ватата от водната пара, основно за да не се променят термичните и характеристики), в тази кутия сложете тип пръстеновидна (само с вътрешните форми на кутията, тип квадратен пръстен) метална вана и я напълнете с вода. Установката я слагате в центъра на тази вана и я запускате. Пробивате малка дупка за изпаряване на водата ( може да сложите и стъклена тръбичка за да не попива парата във ватата и така да променя термичните и характеристики ). Изчислявате за колко, време водата ще се изпари до половината, при подаваната мощност от мрежата. След преминаване на това време, отваряте установката и замервате. При положение че водата се е изпарила (осезаемо) в повече от половината и можете да повторите резултатите си, веднага описвате опита и го публикувате. Гарантирам ви че ще направите сензация, понеже експеримента е лесен за направа и всеки ще се съгласи че при изпарение на повече от половината водна маса то от някъде трябва да идва допълнително енергия, а не само от мрежата. Само след това може да се води спор, при вече изградена фактология, каква е теорията за така необяснимото явление, а те гарантирано ще бъдат много.

Само не ме разбирайте погрешно, не съм скептик към възможността за такова явление. Ние много малко знаем за природата, въпреки че си мислим че знаем много. Но да се въртят хипотези, на база на съмнителни замервания, когато нещо може лесно да се провери, е просто загуба на време.

Неактивен RUS

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 336
 • Трябва ни БЕЗПЛАТНА енергия.
Re: LENR
« Отговор #40 -: Ноември 11, 2019, 06:56:00 pm »
Много просто е колега dmitarp.
Ще се самоцитирам и коментирам.

Видове синтез
В зависимост от температурите и концентрациите на изходните елементи могат да протичат различни реакции на синтез, но основните са:

1. Протон-протонна реакция. При малките звезди като слънцето от 4 водородни атома се образува един атом хелий-4.
Коментар: В описаните два случая на LENR изобщо не може да става и дума за подобие и сравнение на параметрите с тези в звезда.

2. Въглерод-азот-кислороден цикъл. При големите звезди атом въглерод поглъща 4 протона в различни реакции, като накрая се връща в начално състояние след отделяне на хелий-4.
Коментар:В описаните два случая на LENR изобщо не може да става и дума за подобие и сравнение на параметрите с тези в звезда.

3. Тройна хелиева реакция. При нея три атома на хелий-4 се сливат в едно ядро на въглерод-12. Тази реакция протича при много високи температури и е характерна за късните етапи от съществуването на звездите, когато централната им част съдържа предимно хелий.
Коментар:В описаните два случая на LENR изобщо не може да става и дума за подобие и сравнение на параметрите с тези в звезда.

4. Синтез на по-тежки ядра. Когато и хелият свърши, умиращата звезда започва да се свива от гравитационните сили и температурата в ядрото ѝ се повишава. Въглеродът се трансформира в кислород, неон и други по-тежки ядра до достигане на енергетичното плато на най-голяма стабилност, което се състои от елементи като манган, желязо, кобалт и никел (атомни номера 25, 26, 27 и 28). Тези реакции отделят малко енергия и се извършват бързо – в последните етапи на звездна еволюция, преди звездата да избухне като свръхнова или да се превърне в бяло джудже.
Коментар:В описаните два случая на LENR изобщо не може да става и дума за подобие и сравнение на параметрите с тези в звезда,свръхнова или бяло джудже.

Образуване на тежки ядра при s-процес
Ядрата, по-тежки от медта (атомен номер 29) имат по-ниска енергия на връзката между нуклоните си и не могат да бъдат получени чрез ядрен синтез. Всички те се получават в резултат на неутронни реакции, при които първоначално средно по размери ядро започва серия от поглъщане на неутрони и в резултат на бета-разпад повишава атомния си номер (превръща се в ядро с повече протони).

Когато източникът на неутрони е слаб, процесът се нарича s-процес (s от slow). Условия за него има във вътрешността на стари масивни звезди (червени гиганти).

При s-процеса може да се образува нестабилно ядро, но то се разпада преди поглъщането на следващия неутрон. Поради това при s-процеса могат да се синтезират само ядра до олово и бисмут (атомен номер 82 и 83).

Образуване на тежки ядра при r-процес
При r-процеса много интензивен и плътен поток неутрони облъчва средни или тежки ядра. Скоростта на това облъчване е толкова висока, че междинните нестабилни ядра нямат време да се разпаднат. Така се получават ядра с много голям атомен номер (свръхтежки ядра).

Междинните ядра по време на облъчването имат по-голям от нормалния брой неутрони и след като интензивността на потока намалее, те се стабилизират чрез различните видове радиоактивно разпадане.

r-процесът позволява да се прескочи интервала от нестабилни елементи от полоний до актиний (атомни номера от 84 до 89) и да се достигне острова от почти стабилни елементи торий и уран (атомни номера 90 и 92).

Условия за протичане на r-процеса възникват само при взрив на свръхнова звезда. На Земята сравнително мощни неутронни потоци могат да се постигнат при взрив на водородна бомба (в отпадъците на такъв взрив е открит елемента калифорний с атомен номер 98).

Коментар:В описаните два случая на LENR изобщо не може да става и дума за подобие и сравнение на параметрите с тези в звезда,свръхнова,взрив на термоядрена бомба или бяло джудже.

накрая остава последния вариант:


И Други процеси
Някои изотопи не могат да се образуват по никоя от гореописаните схеми.

В повечето случаи това са богати на протони ядра и образуването им се обяснява със специфични реакции на разцепване на по-голямо ядро при бомбардиране с ускорен протон или пък с реакция на сливане на протон със сравнително тежко ядро.

Някои от тези реакции протичат в земната атмосфера при бомбардирането и от високоенергийни космически лъчи.


Коментар: Ядрените реакций на границата на земната атмосфера са с най близки параметри спрямо описаните два експеримента на LENR.
Вече не говорим за термоядрен синтез, бели джуджета,свръхнови, термоядрени взривове, звездни температури и гравитация.
В заключение: това е един прост анализ на базата на събрана информация.
Тук не си позволявам да мисля, измислям и други подобни. Мога единствено да си позволя да се образовам и да намеря обяснение за нещо което ми се изпречва пред погледа.
Най - лесно е да наречеш някого лъжец и шарлатанин без да си дадеш труд да вникнеш в това което ти предлагат на вниманието от чист мързел.
Но като гледам дори готова смляна информация отново и пак е обект на лаене по Луната.    ;D ;D ;D
Нека лаенето продължи СЕГА!!!
 ;D ;D
« Последна редакция: Ноември 11, 2019, 07:11:21 pm от RUS »

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: LENR
« Отговор #41 -: Ноември 11, 2019, 06:59:45 pm »
RUS
За да уточниме кой точно лае по луната и кой пише сериозни доводи ще те помоля да провериш за себе си "защото аз го знам" какво аджеба е това стабилен изотоп и какво нестабилен. И по какво се различават.  След като разбереш за какво става дума опитай да приложиш току що придобитото познание върху темата. По точно какъв изотоп на никела се ползва в началото на реакцията и какво се получава в края и. Сметката въобще не е трудна. Резултата от сметката обаче е най малкото смущаващ. Точно този резултат е основанието на хора като ДимитърП и Монтанар да твърдят, че това е измама. Е аз съм малко по умерен, твърдя, че това е нещо различно от ядрен синтез.

Неактивен RUS

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 336
 • Трябва ни БЕЗПЛАТНА енергия.
Re: LENR
« Отговор #42 -: Ноември 11, 2019, 07:15:38 pm »
Едно уточнение - в линковете по горе ясно се вижда че първоначалния състав на сместа не е само никел и водород.
А електролизния модел на LENR усложнява още повече картинката с електролит в реакцията.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: LENR
« Отговор #43 -: Ноември 11, 2019, 08:21:27 pm »
Добре погледни първоначалния състав и ми кажи кой химичен елемент се превръща в друг, в кой друг се превръща. Значи говориме за реакция започваща от стабилен изотоп и завършваща пак със стабилен изотоп на друг метал като нямаме поглъщане на неутрони защото няма от къде да дойдат, нямаме и излъчване на неутрони значи няма загуба на неутрони. Броя на неутроните трябва да остане един и същ. Съжалявам ама няма такава реакция. А и водорода е водород не деутерий няма от къде да се вземат неутрони. Та така ей на това му се вика "дузпа"  11 метров наказателен удар, не лаене срещу луната.

Неактивен RUS

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 336
 • Трябва ни БЕЗПЛАТНА енергия.
Re: LENR
« Отговор #44 -: Ноември 11, 2019, 08:27:06 pm »
http://www.iscmns.org/CMNS/JCMNS-Vol26.pdf
Моля погледнете на стр.37 таблица 2.
Водорода е всъщност донор на протони.
Kогато при ядрената реакция се променя броя на протоните в ядрото, се получава нов химичен елемент.