Начало > Новини от света на технологиите

проекта ITER мега гранд на грандовете

<< < (3/6) > >>

dmitarp:
Явно не разбирате нещата напълно, това не е комерсиален проект а научен проект, подобно на колайдера. На база на него се трупа голям опит в различни области, като високо температурни свръх проводници например и много други. В най-добрият до момента токамак е постигнато около 1:1 вложена към получена енергия, като мащабирането е от съществено значение. Дори и да не се подобри това съотношение съществено, това няма да е провал, защото някои държави и фирми ще са натрупали огромен опит в много области, свръх високи температури, специални материали, т.н.

MTM:
Тва е направено още 2000г.остана им да се преборят с температурата. От тогава до сега, доста вода изтече ;)А защо тея държави и фирми, да не си плащат,, членски внос". За да им е по сигурно.

Радико:
Няма температура няма налягане.
Има свръхподреденост при която двете понятия се сливат температурата е трептене, вибрация на атомите или в случая ядрата им. Когато обаче те се движат праволинейно, вибрациите им са изгладени до еднопосочно движение за каква температура да говориме.
Освен това в статията която аз четох пишеше, че току що са пристигнали от Индия някакви детайли които ще бъдат в основата на реактора. Забележи ВЪВ ОСНОВАТА това може да ти даде насока до къде са стигнали. На езика на строителите, още не са излезнали на Кота Нула.

montanar:

--- Цитат ---montanar, вероятностите са им същите като на латернативчиците, както вие се изразихте, разликата е капиталите които завличат.
--- Край на цитат ---
Не съм съласен - щото големите пари имат свойството да се пазят и не се хвърлят в инженерни глупости - най малко зад тях има експертен екип който отговаря за тях и предценява степените на вроятност от загубата им ....

--- Цитат ---на човек свикнал да работи с чук, всичко му се вижда като пирони
--- Край на цитат ---
тука тънкия момент е че има работещи подходи и не работещи - в случая подменяш условията спрямо възможностите.

--- Цитат ---Концентрацията им е върху погрешния проблем, те са тръгнали да разработват нов източник на енергия, когато света няма проблем с недостиг на енергия,  а проблем с начина на по който съществуващата енергия се използва. Но както се казва,  източниците на доходите им не предполагат концентрация им върху правилния проблем.

--- Край на цитат ---
Отново вкарваш софистика - икономията не е производство и е ограничен възможен капацитет за разлика от производството. (не споря че ефективността може да се повиши но тя сама по себеси не е решение)
Реално броя на жителите на планетката н е такъв точно за сметка на енергията която човечеството произвежда. пътищата в бъдеще са общо взето два или ще ставаме повече ако успяваме да произвеждаме повече енергия и драстично ще намалеем.
Конкретно за ИТЕР не знам до де ще стигнат и кога но след като се работи сериозно и най големите мозъци ръчкат проблема си мисля че ще го постигнат въпроса е кога ....... щото принципно това е основния источник на енергия в вселената и ако не го овладеем всички други варианти са крайно ораничени.

Но и друго не си обяснявам - аджиба имаме го тоя ИТЕР и ни свети всеки божи ден и ще свети още мнооооооооого време - що него не го ползват?!?!? Ко пречи да се създаде глобална енергиина мрежа с оптимални параметри захранвана от слънчицето в всеки един момент от деня ..... (всъщност знам ко пречи ама пустия кокал нема поделяне ......)

Михаил Кузмов:
Мдааа! Разгадахме че няма да стане! Сега да разгадаем, защо толкова държави се набутват със средства?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия