Справочници, схемотехника, теория > Трансформатори, силова, захранваща и стабилизаторна схемотехника

Помощ при честотни инвертори

<< < (2/6) > >>

Радико:
Заеби тия байчовци Юлияне. Честотните инвертори по рождение си го могат това нещо. Един главен потенциометър и няколко локални, за всеки инвертор по отделно. И това се реализира без никакви контролери със чисто пасивни елементи.

juliang:

--- Цитат на: Радико в Септември 06, 2019, 06:20:42 pm ---Заеби тия байчовци Юлияне. Честотните инвертори по рождение си го могат това нещо. Един главен потенциометър и няколко локални, за всеки инвертор по отделно. И това се реализира без никакви контролери със чисто пасивни елементи.

--- Край на цитат ---

Ъхъ... Я по-добре прегледай пак този документ: http://files.danfoss.com/download/Drives/MG33MO02.pdf

И по-специално обърни внимание на параметри 3.15, 3.16 и 3.17 (на 71 страница, да не листиш много...). Да, могат да се дадат до три референса,но ...

--- Цитат ---Parameter 3-15 Reference Resource 1, parameter 3-16 Reference Resource 2, and parameter 3-17 Reference Resource 3 define up to 3 different reference signals. The sum of these reference signals defines the actual reference.
--- Край на цитат ---

Сега оставям на твоето въображение как ще управляваш помпата само от единия потенц иометър от 0 до 100%, като втория е ... някъде, примерно на 50%.

А, да бе ... Данфос прави няк'ви боклуци... как не се сетих...

Радико:
Юлияне във завода в който работех текстилен беше инверторите бяха Телемеханик.
Значи общият потенциометър беше вързан да управлява на входовете регулирани по ток. По спомени от нула до 30 милиампера. Това гарантира еднаквост на заданието към всички машини. Локалното управление беше през напреженовите входове за управление 0 - 5 волта.

juliang:
Токовия вход по стандарт е от 4 до 20 милиампера (някъде се ползва 0-20 мА, но там няма проверка за прекъсната верига). Напреженовите са 0-10 волта, има и 0-5 волта, има и 0-1 волта, има и 1-10 волта, има и 1-5 волта ...

Сега ми кажи ако по ток сигнала е 18 мА а по напрежението е 1 волт - какво ще прави инвертора? Ако тока е 0, а нрепжението - 10 волта? Сумират ли се? Ако да - при "средно" положение на единия сигнал, няма да можеш да стигнеш долната или горната граница само с другия. Ако единия е с предимство - другия кой ще го "бръсне за слива"?

Задачата е доста сложна и е на практика нерешима по описания от теб начин. Това се прави само по начина по който обясних - от всеки един пулт за управление "заявяваш желание" - да намалиш или увеличиш. Един централен възел знае каква е стойността на изходния сигнал и въз основа на желанието на единия или другия потребител увеличава или намалява заданието. В никакъв случай "желанието" не е в абсолютни стойности, там винаги се задава само посока. Дали това желание ще се изпълни или не зависи от текущото положение на изпълнителния механизъм. А потенциометрите са абсолютни и поради това са неприложими в този случай. Те за разлика от бутоните или ротационните енкодери имат начало и край. Бутона "надолу" можеш да го натискаш и 1 млн пъти, и ако има друг дивак дет на натиска на другия пулт бутона "нагоре" твоето натискане винаги ще има резултат. А при потенциометъра ще стигнеш до края на оборота/оборотите и ... и си дотам.

Радико:
Във случая за който говоря водещ беше токовия вход напреженовия даваше възможност за локална корекция изразена в проценти в "+" или в "-"  във зависимост от нуждите на технологията.  Са ако се търси пълно девиаторно управление да нещата са така както казваш ти. Освен това е необходимо и от едното място да може да се разреши или забрани управлението от другото място. Въпрос на проектиране е вече.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия