Справочници, схемотехника, теория > Трансформатори, силова, захранваща и стабилизаторна схемотехника

Помощ при честотни инвертори

(1/6) > >>

sasma:
Здравейте,
сблъсках се с интересна задача, възможно ли е да се монтира на 3 честотни инвертора един по отделно за всеки инвертро (това го може) и един общ като се наложи да се увеличат оборотите на 3 ел. двигателя едновремено и по отделно ( по отделно си имат и си работят искам и един общ.

juliang:
Няма как да синхронизираш изходната честота на инверторите. В момента на превключването нещата ще се прецакват.
Също така не е добра идея да включваш 2 или повече двигателя на един инвертор. Най-малкото защитата може да не се включи и да изпече единия натоварен двигател докато другия свободен си работи. За главоблъсканиците при конфигурирането на инвертора не ща и дума да отварям - да, ще можеш да подбереш някакви цифри при коите конструкицията да работи горе-долу ... но няма да е идеално.

А и нещо ми се губи смисъла - имаш си 3 инвертора, управлявай си ги заедно, какъв е проблема?

sasma:
Сисемата е такава: имам три водни попи (не са точно за вода, за промишлена цел е) всичките си имат отделен инвертор и потенциометри и си работят нормално. Има си и отделен потенциометър на таблото което трябва едноврмно да намали оборотите на трите мотора и обратното да може да им увеличи.

montanar:
Инверторите обикновено имат и управление по шина - трябва ти микроконтролер който да се програмира по подходящия начин за да казва на инверторите кога какво - имаме специалисти по микроконтролери - могат да ти свършат работа - ако са специалисти де. Ако забият на програмирането тукувиж и аз мога да се окажа полезен.
// даже и тъпо Арудино може да ти свърши работа //

juliang:
Как точно си представяш решаването на дилемата от един прост инвертор какво да прави, когато един байчо върти потенциометъра на помпата, а друг байчо - другия, главния? Да, ще сложиш табелка "не въртете двата потенциометъра", но това не решава проблема с логиката която трябва да се вложи в самия инвертор. А такава просто няма...

В случая се прави следната схема - имаш централно устройство, което определя оборотите на трите помпи, и бутони които да казват "нагоре" или "надолу" - по два за всяка помпа и два които да правят това за трите едновременно. Потенциометрите не са добри в този случай, защото ако някой сложи "минимум" на потенциометъра на едната помпа, след това друг увеличи оборотите на трите помпи от "главния" потенциометър, при третия опит потенциометъра на помпата който вече е на минимум нищо не може да направи относно намалението на оборотите...

Трябва ти контролер с 3 аналогови изхода за управление на помпите и с 8 цифрови входа за 8 бутона. Евентуално MCX061V на Данфос... точно такъв на живо не съм виждал, ма по документация май става. Другия който става със сигурност е MCX15B, обаче цената му хич няма да ти хареса ... :) В тях ще можеш да натикаш една камара друга функционалност - ще имаш достатъчно свободни аналогови входове и цифрови изходи... я да измериш температура, я да светнеш някаква лампичка или да включиш сирена ...

Вместо двойка бутони могат да се ползват ротационни енкодери (за да се запази навика от работата с потенциометри), но това ще усложни доста логиката в контролера.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия