Автор Тема: Да започнем отначало!  (Прочетена 39166 пъти)

grebo

 • Гост
Re: Да започнем отначало!
« Отговор #15 -: Март 26, 2009, 08:29:21 pm »
само да добавя от практическа гледна точка - има сервизи дори и в БГ където се занимават с пренастройване на цялата електроника, данните разбира се се съхраняват под форма на готови файлове, обаче за стандартизирани често използвани конфигурации. Друго нещо - фабричното ECU на колата невинаги подлежи на промяна т.е. са Read-Only, невинаги има нужния обхват (В случай че решиш да разширяваш оборотния диапазон), невинаги са ясни дименсионните единици (т.е. не знаеш определената цифра в таблицата какво точно означава), както и координатите на данните за отделните процеси които използва конкретна контролна единица, това умишлено се прави по този начин, с цел да не гледаш, да не пипаш - все пак отчитаме фактора конкуренция. По-интересни са обаче "къстъм" - конфигурациите които са често уникални (т.е. сменена карантия, колектори, турбина, валове, филтри, компресия, дюзи, помпа, променен об.режим), защото се правят с ограничено предназначение или един вид "как на мени ми ареши" затова на пазара са се появили заменяеми ЕCU-та разработени от, и предназначени за, такива ентусиасти. Мегаскуърт например е такъв от нисък клас, настройва се много трудно но пък има много зададени функционални зависимости и различни видове резолюции взависимост от версията (настройка горивна смес, корекции по ламбда сондата, по вх. температура, вх. налягане, предверение, дебитомер, товар, изчисляване обемна ефективност и др..) Е вярно че не става в гаража, трябват си стендове, но не е необходим и цял завод оборудване ;)
« Последна редакция: Март 26, 2009, 08:37:22 pm от grebo »

Неактивен lazy

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 102
Re: Да започнем отначало!
« Отговор #16 -: Март 26, 2009, 09:09:19 pm »
 Увеличаване на налягането води до увеличаване на температурата респ. изпарение. Справка - учебника по физика за 7-ми клас(извинявам се ако е за 8-ми). Нямам повече думи!  ???
 За мегаскуърт съм съгласен. Също така с желание, упоритост, последователна и целенасочена дейност и дори немного средства човек може да си изработи ръчен часовник, вероятно. А може и да си купи такъв - някое китайче за 5лв, което ще показва времето не по-малко точно. Въпрос на избор  ;)
« Последна редакция: Март 26, 2009, 09:17:44 pm от lazy »

Nicolov

 • Гост
Re: Да започнем отначало!
« Отговор #17 -: Март 26, 2009, 09:33:44 pm »
Цитат
Увеличаване на налягането води до увеличаване на температурата респ. изпарение. Справка - учебника по физика за 7-ми клас(извинявам се ако е за 8-ми). Нямам повече думи! 
Lazy, ти май си стигнал до седми (или извинявай до осми клас)! Вземи прочети учебник за някое висше учебно заведение! Първи термодинамичен принцип (изохори,изобари и изотерми) говори ли ти нещо? Нямаш понятие от елементарна термодинамика ;D. Освен това имаш лошия късмет да си пишеш с магистър по физикохимия  8)

Неактивен lazy

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 102
Re: Да започнем отначало!
« Отговор #18 -: Март 26, 2009, 10:11:05 pm »
 Знаех си аз, че напоследък образованието ни куца >:(
 мн на сериозно се взимаш
 Я кажи тогава като си чел дебелите книги по термодинамика що се пали нафтата като се впръска в горивната камера? Да има някаква връзка с повишена температура при сгъстяване?
« Последна редакция: Март 26, 2009, 10:27:11 pm от lazy »

Nicolov

 • Гост
Re: Да започнем отначало!
« Отговор #19 -: Март 26, 2009, 10:29:08 pm »
Е, ми твойто определено куца! Това, че температурата в системата се повишава, няма нищо общо с изпарението приятелю ;D! Това, не е на баба ти казана с лютеница на село! Има един закон на Клапейрон-Менделеев вземи го прочети!

Неактивен lazy

 • Специалист
 • Подготвен
 • ***
 • Публикации: 102
Re: Да започнем отначало!
« Отговор #20 -: Март 26, 2009, 10:41:37 pm »
Значи той неважи за процесите в двигателя. Истината е, че нямам спомени да съм го чел. Вероятно ти си.
извод :  двигателя не знае за закона и работи въпреки него или цитираш закон, който не се отнася за нашия случай.
 И без претенции чисто информативно - моята магистратура съм завършил по времето, когато ти основното си образование. Не твърдя, че съм по-умен. Само за протокола.
ОК смятам, че е разговора изгуби конструктивния си характер вече. Темата е твоя, води я както решиш. Извинявам се за намесата.
« Последна редакция: Март 26, 2009, 11:07:06 pm от lazy »

Nicolov

 • Гост
Re: Да започнем отначало!
« Отговор #21 -: Март 26, 2009, 11:12:24 pm »
Lazy извинявай ако съм бил груб, но за мен тези неща са толкова очевидни, че понякога просто изпадам в бяс ако някой не ги знае. Ще се радвам да постваш нови идеи, и ще гледам да съм по-учтив  :) Хайде лека ти вечер и да погледнеш Клапейрон ;)!

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Да започнем отначало!
« Отговор #22 -: Март 26, 2009, 11:36:27 pm »
Lazy извинявай ако съм бил груб, но за мен тези неща са толкова очевидни, че понякога просто изпадам в бяс ако някой не ги знае. Ще се радвам да постваш нови идеи, и ще гледам да съм по-учтив  :) Хайде лека ти вечер и да погледнеш Клапейрон ;)!

В резултат на повишената температура от сгъстяването на въздуха в цилиндъра, при впръскването нафтата се възпламенява. Това не можеш да го отречеш.

Започвам да се чудя какъв е смисълът да се водят теоретични спорове, след като предлагам цял двигател, а никой не го ще.

Nicolov

 • Гост
Re: Да започнем отначало!
« Отговор #23 -: Март 26, 2009, 11:49:52 pm »
mzk ми точно това казвам и аз! Май нещо си говорим на различни езици :-[. Дизела си е дизел иначе и при него щяха да се ползват свещи за запалване. Но: НЯМА ИЗПАРЕНИЕ ПРИ СВИВАНЕ!!!!!!!!!! Това исках да кажа на Lazy, но той не слуша ;)

grebo

 • Гост
Re: Да започнем отначало!
« Отговор #24 -: Март 27, 2009, 12:34:02 am »
"Недейте разваля хубавия бой с караници!"
 :P
За процесите в ДВГ важат всички закони на термодинамиката, динамика на флуиди, химия и механика и каквото още се сетиш - абе цялата физика.
и при 2-та типа компресорен и бензинов двг имаме такт на сгъстяване - считан за адиабатен п-с, т.е без обмен на енергия или пренебрежимо-малък обмен спазвайки основното уравнение на състоянието p.V=nRT (n-бр молове). Т-абсолютна температура, върху газа се извършва работа, за да му се повиши вътрешната енергия и оттам температурата. Високата компресия при дизеловите мотори повишава температурата на сместа до стойността на запалване на нафтата - нафтата се пали, окислява се, (не се изпарява) - получава се ново хим. съединение чието състояние е газ, без течна фаза, повишава се количеството газова фаза, съответно обем и налягане така вътрешната енергия се повишава допълнително, газът трябва да извърши върху буталото >> от работа необходима за сгъстяване. Цикъл на Карно! КПД е изразено в площта заградена от графиката на P/V диаграмата.
Що се касае до изпарението, то зависи от температурата, налягането, и специфичната разтворимост на съответното вещество - считаме ги за хомогенни еднофазни разтвори, 2 и повече фазните по определение са механична смес, независимо от агрегатното състояние..

Ей това е принципа. При бензиновия мотор, принципа е същия, с единствената разлика че по-малката компресия е недостатъчна да повиши темп. на бензина над температурата му на запалване и се използва в случая помощна установка - свещ. За сметка на това при бенз. ДВГ не е необходима такава якост на компонентите (биели, бутала, кол.вал) и такава термоустойчивост на буталата. Затова и можеш да въртиш спокойно до 7-8-10000 rpm преди да изхвърчи някое бутало през капака (биелите на някои опели се държат и до 12000 оборота). При дизеловите агрегати не е безопасно да се превишават 5000 rpm (5500 при някои модели на БМВ) Зависи и колко е хода на буталото, материалите и т.н.

Много се отклонихме от темата май.. да я прекръстим на "особености на 4-тактовия ДВГ"..?
Неслучайно споменах и Мега-та и се съгласявам че гоним оптимизация - туй й е хубавото - можем да пипаме, бараме, настройваме и да управляваме всякакви мотори с нея. Обаче малко или много оборудване на мотор с Геет си е клонящо към къстъм-конфигурация, и не просто трябва да работи, а да работи добре. :P
Да вземем едно сравнение между карб. бензинов, инж. бензинов и газов инжекцион - карбураторния е всеизвестно че дава по-нисък разход от инжекционния мотор - личния ми опит - Форд Сиера '86 (105к.с.) с 2.0л 8v карбураторен (вебер) дава разход междуградско 8/100 LPG при скорост 90/130 км/ч, на същата отсечка Рено Клио '2000 с моно инж. 8v 1.4л 75к.с. дава разход 10/100 при скорост 90/130 км/ч при все че е с предно предаване. Разбира се има редукция на конете поне с 20% спрямо каталожните данни и за 2-те коли. Автомобил със съвременен газов инжекцион, който НЯМА и следа от бензинов резервоар - демек пали си на газ, разбира се с ел.подгряване на изпарителя - 1.8 16v 110к.с. дава разход 9/100 LPG и всичко заради оптимизацията за конкретния вид гориво.

Най-малко доколкото разбрах оразмеряването зависи от скоростта на газовете и back-pressure което оказва реактора. Или другояче казано дебита в изпускателя. Който пък от своя страна е свързан с товара, оборотите, ВЕ, и степента на изгаряне. Та какво може да се измисли тук? Защото при различни режими, статичната геометрия на реактора предразполага към различна ефективност. Ефективността зависи от скоростта на газовете, но голямата скорост съответства на малки сечения съответно и на голямо "запушване", което не е добре за КПД. В ниските пък дебита ще малък, скоростта на газовете също, ако геет е оразмерен за високи мощности, и реактора няма да работи като хората. ?
« Последна редакция: Март 27, 2009, 02:50:46 am от grebo »

Неактивен getca

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 764
 • Пол: Мъж
 • https://t.me/BGfreeman
  • http://analogov.com
Re: Да започнем отначало!
« Отговор #25 -: Март 27, 2009, 11:30:25 am »
Здрасти grebo...

Колата е 1.5л, карбуратор, 4скорости, Ладичка на около 60к км... ;D Много проста и удобна машина за експерименти. За аванса имах предвид на празен ход, а не в динамични режими. Динамичния стига и повече от 30град., щото съм променил характеристиките на центробежния и вакуумен регулатори заради по-бедната смес... ;)...малии, колко архаично... ;D Със запалването, което ползувам регулировката може да е в широки граници без видим ефект върху работата на мотора. Зимата си паля на газ директно и при -15град. без грижа, само трябва малко да изчакам да стигне темепературата на двигателя 30-40град. и тръгвам. Разхода го дакарвам по-нисък от бензин, в зависимост от натоварването може да падне под 8/100. Наскоро ходих до Дупница с 3бр. яки човеци плюс мен и при скорост 90-100км/ч разходът беше около 8/100 грубо, което е много добре за гориво пропан-бутан и този морално остарял ДВГ.
Та, за Пантон...мисля, че идеята за охлаждане на изходящия газ, подобно на интеркулерите в дизелите с турбо и редуктор от газова уредба след това е смислена. Подаването му към мотора може да стане със стандартна газова плочка. Навсякъде обаче се говори за течни горива, подавани в реактора, а какво би станало при подаване на изпарен пропан-бутан или метан да речем, смесен с водна пара... ???

aviv

 • Гост
Re: Да започнем отначало!
« Отговор #26 -: Март 27, 2009, 02:15:16 pm »
Първо това съм пробвал работи.

Nicolov

 • Гост
Re: Да започнем отначало!
« Отговор #27 -: Март 27, 2009, 11:04:45 pm »
Явно Grebo има доста познания по ДВГ (поздравления за което :)). Та на въпроса, не мислите ли че една добре прегрята пара може да компенсира част от горивото? В смисъл давам проста аналогия: В хляба има набухватели, които увеличават обема му многократно, при почти същото тегло! Дали ще изядете един килограм хляб, без или със набухвател е все тая, но сравнете обемите им и ще се хванете за главата! Важното е колко ви стига за да се нахраните! Същото е и с двигателя. Съжалявам за простия пример, но по-лесно описание не се сетих :)!

grebo

 • Гост
Re: Да започнем отначало!
« Отговор #28 -: Март 28, 2009, 04:31:07 pm »
Явно Grebo има доста познания по ДВГ (поздравления за което :)). Та на въпроса, не мислите ли че една добре прегрята пара може да компенсира част от горивото? В смисъл давам проста аналогия: В хляба има набухватели, които увеличават обема му многократно, при почти същото тегло! Дали ще изядете един килограм хляб, без или със набухвател е все тая, но сравнете обемите им и ще се хванете за главата! Важното е колко ви стига за да се нахраните! Същото е и с двигателя. Съжалявам за простия пример, но по-лесно описание не се сетих :)!

Не мисля че е само прегряване би помогнало - това ще редуцира мощността. Такива системи отдавна има, но не ползват прегрята пара, а рециркулират директно изгорелите газове от изпускателния колектор, в смукателния (EGR) това се прави при малък товар, за да се ограничи интензивността на горене, съответно да се редуцира и отделяното Q (кол-во топлина), другата роля е термобуфер - тоест инертните (неучастващи в горенето) изгорели газове "складират" Q - то и го отвеждат извън цилиндъра към системата за горене на саждите. Като я споменах и нея - избягвайте т.нар. "резисторен тунинг", т.е резистор който лъже системата че й трябва повече гориво, и надува нафтовата помпа. То се отразява зле и на помпата, въпреки че се получава по-голяма мощност и по-нисък среден разход при експлоатация, въпреки че разхода в натоварен режим се вдига. Просто колата достига исканата от водача скорост за по-кратко време и при отпускане на газта, си преминава по-рано в режим на малък товар. Затова и Мерцедес W124 300 TD (147 hp) и W124 300 D (115 hp) имат еднакъв разход - 10-7/100 нафта Гр/изв. гр. Разбира се в натоварени режими разликите се усещат де, - и като разход, като цена, поддръжка, вървеж, еластичност ;) Това е и причината за мнението ми че в съвременни условия дизел без турбо си е загуба на време или по-точно пропуснати ползи. КПД се върти около 40% при тези конфигурации, НО има и възможности за увеличаване на КПД - ранните (че и съвременните) мотори на Скания (и не само) имат Втора турбина, използваща енергията на изгорелите газове за увеличаване на мощността посредством директно задвижване на коляновия вал с редуктор (като при газовите турбини - примерно GM Firebird I, II и III - там и цяла автоматична скоростна кутия има даже) така КПД даже надхвърля 40 %.
 При бензиновите ДВГ високото входно налягане изисква редуциране степента на сгъстяване. Заради конденза на изпареното гориво - обратно в течна фаза при високо налягане, въпреки температурата. Мотори с ниско входно налягане имат възможност за по-голямо КПД заради намаленото крайно налягане в точката на запалване което важи за LPG, Етанол и бензин (LPG-то се съхранява в течно състояние в бутилката дори при 5 бара дори. След компресия в цилиндъра налягането е доста над 5 бара -> 11-12 и повече бара процесът е адиабатен - имаме и температурно разширение, т.е температурата допринася за още някой друг бар преди точката на запалване спрямо същото делта V обаче за изотермен п-с).
Това не важи обаче за метана - той се съхранява в бутилките дори при 200 бара а така и не преминава в течно състояние. Съответно в ДВГ можем да си го "мачкаме" колко душа иска, или в краен случай колкото биелите издържат ;) Което пък ни позволява по-висока компресия (пилене на главата и/или смяна на буталата), разбира се и по-високо КПД, това позволява и входно надналягане (турбокомпресор, механичен компресор..) при подобрено ВЕ (Спортен филтър, полирани всмукатели, портове, валове, - все неща които подобряват пълненето, стига да са сметнати като хората де..).
За какво го казвам това? Ами ако Понтонния реактор произвежда от евтини входни материали, (вода+мазут) - висококачествено гориво с нужната калоричност и октаново число, това би предоставило възможност за доработки с цел увеличаване КПД и мощност, оттам и сваляне разхода на гориво, подобряване работата на ДВГ... и много други. Не мисля че става въпрос за прегрята пара - както казах по-горе - индикатора за H20 в цилиндрите е маслото. Пара има на входа на реактора, на изхода химичните съединения са други. В потвърждение на тезата че реактора произвежда смес от въглеводород с къса верига и О2 e пръснатия от обеднената смес колектор за който се писа в другата тема. Сместа си е била достатъчно богата, а въздуха през дросела я е обеднил допълнително. Също видях едно клипче в youtube - имаше сложени метални стружки в изпарителя, обяснението за това беше че задържали част от кислорода след рециркулацията.