Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Евтин Ток
Радико:
--- Цитат на: технократ в Март 31, 2019, 10:57:12 pm ---И в какво се изразява това отрицателно съпротивление? данеби да си мислиш че като диода пропуска само в едната посока а в другата не, има отрицателно съпротивление ?
--- Край на цитат ---
Технократ, от време на време имаш мисловни проблясъци, но в други моменти демонстрираш, че в главата ти цари когнитивен мрак. Такъв е и случая от последния цитат. Нима е нужна непосилна за теб умствена мощ за да се досетиш, че ако имах в предвид еднопосочния преход щях да напиша просто "диод" след като съм написал " ТУНЕЛЕН диод" значи думата "тунелен" е определяща.
Мислех да поставя от долу една графика с волтамперната характеристика на такъв елемент, но ми се струва, че едва ли ще ти е от полза. По добре попитай гугъла какво знае по въпроса преди отново да пишеш.
технократ:
--- Цитат на: Радико в Април 01, 2019, 07:31:25 am ---Технократ, от време на време имаш мисловни проблясъци, но в други моменти демонстрираш, че в главата ти цари когнитивен мрак. Такъв е и случая от последния цитат. Нима е нужна непосилна за теб умствена мощ за да се досетиш, че ако имах в предвид еднопосочния преход щях да напиша просто "диод" след като съм написал " ТУНЕЛЕН диод" значи думата "тунелен" е определяща.
Мислех да поставя от долу една графика с волтамперната характеристика на такъв елемент, но ми се струва, че едва ли ще ти е от полза. По добре попитай гугъла какво знае по въпроса преди отново да пишеш.
--- Край на цитат ---
Ти кажи какво е отрицателно съпротивление, недей да ми се отплесваш с разни тунели ;D
Радико:
Въобще не се отплесвам. Отрицателното съпротивление е свойство на тунелния преход. Ако искаш да разбереш какво точно е, има си Гугъл и уйкипедия. Защо да го копирам от там. Прочети си го в оригинал.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Тунелен_диод
Михаил Кузмов:
Радико, мн. ми е интерсно ти как си го представяш изобщо, това отрицателно съпротивление? Даваш линк, но май изобщо не си вникнал в него! Ами изчети първото изречение след Тунелен ефект за да ти стане ясно! Друг пример. Да вземем VA хар.на тиристора. В режим на насищане тока рязко се повишава, напрежнието рязко пада. Т.е. след този момент на участък от характеристиката, наблюдаваме отрицателно диференциално съпротивление, както при тунелния диод. Значи става въпрос за моментен процес наречен така.
Да беше се замислил след написаното от Мито и съгласието с него от epwpixieq-1!
EDM electronics:
Отрицателното съпротивление при тунелния диод е абстрактно понятие, защото се има предвид само в определен участък от ВА-характеристика. Т.е. вместо токът да нараства с повишаване на напрежението, той започва да спада в някакъв участък /отрязък/.
Иначе "отрицателно съпротивление" в буквален смисъл, като понятие следва да се разбира, имайки предвид, какво е съпротивление, т.е. среда в която намалява проходимостта на токоносителите, като се мине през нулево съпротивление, т.е. среда която не оказва никакво съпротивление на токоносителите и се стигне до среда, която вече генерира токоносители, тя е източник на токоносители, или най-подхожда на това понятие - източник на напрежение.
Но тъй като с това понятие се характеризират проводниците, а не източниците на напрежение, то най-правилно е да се говори за нулево съпротивление или свръхпроводници, т.е. близки до нулата.
Информативно, вече има такива, скоро гледах руснаците са направили БЛДС-мотори със свръхпроводници, ползват ги за военни дронове камикадзета - супер малък двигател с невероятна мощ и КПД до небесата, с нулеви загуби на топлина, които са основните загуби.
Образно казано /реално/ през свръхпоровдинк с дебелината на човешки косъм от коса преминават спокойнинко 180А.
Търся да купя такъв, ако някой продава? ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия