Автор Тема: Електромагнитната индукция всъщност е ефект на Магнус  (Прочетена 13021 пъти)

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 019
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
  Сега ще нахвърлям малко мисли за същността на електромагнитната индукция - прилагам два файла. Отдавна се чудя как точно се индуцира напрежението във вторичната намотка на трансформаторите. Значи в първичната намотка имаме променлив ток и той прави променливо магнитно поле, което индуцира напрежение във вторичната намотка. Но как точно? Двете намотки нямат галванична връзка. А се получава така, че движението от едната бобина се прехвърля в другата, явно чрез някакъв посредник. Този посредник някои го наричат поле, други - ефир. Импулс от първичната намотка се предава на този посредник, а той от своя страна предава импулс на вторичната. Следователно този посредник (поле, ефир) има маса и скорост, т. е. импулс. До тук добре, но интересното е, че когато електроните в първичната намотка на трансформатора се ускоряват примерно нагоре, то електроните във вторичната намотка ще започнат да се ускоряват надолу. Това изглежда някак си паракдоксално. Но нека да допуснем, че ефирът е някакъв флуид. Какво ще стане ако например във въздух пуснем от маркуч силна струя сгъстен въздух от компресор? Струята ще ускори въздуха в помещението и то по такъв начин, че налягането в самата струя ще е по-ниско от околното налягане. Следователно заради разликата в наляганията ще възникне поток въздух, насочен към струята и почти перпендикулярен на нея. Ако струята от маркуча тече достатъчно дълго време, то тогава поради триенето околният въздух ще се ускори и неговият поток ще стане почти успореден на иницииращата струя. Според мен нещо подобно става и в проводниците на трансформатора. Електроните в първичната намотка се ускоряват от първичното напрежение и триейки се с ефира го повличат като така се създава понижено ефирно налягане в областта на първичната намотка. Това води до засмукване на ефир в посока към първичната намотка като този ефирен поток е почти перпендикулярен на нея. Понеже не е точно перпендикулярен, има съставяща, която е успоредна на проводника на първичната намотка и това ориентира въртящите се електрони от вторичната намотка. Един вид, спинът на електрона се ориентира точно както съм го нарисувал. И така имаме въртящо се тяло (електрон), обтичано от ефирен поток и това води до поява на сила според ефекта на Магнус. И виждаме, че тази сила е насочена точно както това става при електромагнитната индукция. По-нататък - ако токът в първичната намотка се насити и остане постоянен, тогава ефирният поток ще се ориентира успоредно на първичния проводник. И това отново ще прави ефект на Магнус, но този път силата ще е насочена перпендикулярно на вторичния проводник и следователно няма да се индуцира напрежение в нея. Затова при постоянен ток в първичната намотка не се индуцира напрежение във вторичната. При обръщане на тока в първичната намотка, се обръща и спинът на електроните във вторичната като за известно време ефирният поток отново е почти перпендикулярен на жиците и ефектът на Магнус индуцира вторичното напрежение.
   Дълги години мислих и не можах да измисля по-правдоподобно обяснение за същността на електромагнитната индукция. Ето тук малко информация за ефекта на Магнус - https://en.wikipedia.org/wiki/Magnus_effect

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 901
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
  http://mazeto.net/index.php/topic,9881.0.html 
Тук бях започнал да разглеждам въпроса досто обстойно може да хвърлиш едно око.

montanar

 • Гост
Цитат
Следователно този посредник (поле, ефир) има маса и скорост, т. е.

Неверно заключение и това обезсмисля останалия брътвеж.
(неверно е защото по дефиниция полетата нямат маса - ако имаха маса следователно и скороост щеше да притежават и другите материални свойства)

Цитат
До тук добре, но интересното е, че когато електроните в първичната намотка на трансформатора се ускоряват примерно нагоре, то електроните във вторичната намотка ще започнат да се ускоряват надолу.
Втора неточност. Всъщност електроните се движат еднопосочно и синхронно първична спрямо вторични намотки.

Другата глупост в твоите разсъждения е че твърдиш че ефира служи за посредник между спиновете - е как аджиба праволинейно увличане ш променя въртелив спин  ::)

Ама ко се и учудвам - че се шири такова мракобесие тука след като се подава толкова неверна инфемация и мозък де е захранен с нея се отплесва към неверни заключения.


Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 901
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a

Ама ко се и учудвам - че се шири такова мракобесие тука след като се подава толкова неверна инфемация и мозък де е захранен с нея се отплесва към неверни заключения.
Мракобесие се шири по всички подобни форуми защото нещата започват още от стандартния модел, от квантовите глупости. Като ги прочетат много хора си казват: Щом тоя идиот плещи такива глупости и му ръкопляскат даже защо и аз да не говоря "умни бисери"  Във същност най голямото мракобесие е стандартния модел. В настоящият момент физиката се намира в същото състояние в което е била астрономията малко преди Коперник.

montanar

 • Гост
Радико и съм съгласен и не съм - щото си има неща от които няма как да се избяга и са доказани формулирани и са така - а че има неща де се губят това е въпрос на познания на конкретния индивид - и чак някъде като тоя индивид достигне до пика на наличните познания тогава става интересното - но кофтито е че много хора се дънят още в основните неща и от тук на сетне всичко отива на "ебем ти страна"

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 901
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Да  Монтанар, Абсолютно точно формулирано и важащо с пълна сила за поддръжниците на "стандартния модел" а той "стандартния модел" се дъни още изначално. Смятам знаеш как се доказва теорема в геометрията. Хайде използвайки същата логика ми докажи, ти или който и да е привърженик на този модел, съществуването на свойството привличане на телата. Без значение дали магнитно далу гравитационно. Не ме интересува изреждането на примери за привличане интересува ме механизма на явлението доказан и обяснен САМО С ДОВОДИ ПРИЗНАТИ И УТВЪРДЕНИ ОТ СТАНДАРТНИЯ МОДЕЛ.
моля привържениците на етерния и други модели да не се правят на "спасителя в ръжта и да обясняват нещата според техните виждания. Точно в този момент се очаква обяснение от другата страна. И понеже такова не може да бъде дадено, имайте малко търпение.
« Последна редакция: Март 12, 2019, 12:47:07 pm от atos »

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 019
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
   Радико, и друг път сме коментирали, че въртящо се тяло се намагнитва дори и да е камък. Такъв опит описва Стефан Маринов - магнитното поле на въртящ се цилиндър се замерва с прецизен уред и се установява магнитно поле във връзка с оборотите на въртене като полето е най-слабо точно до оста на цилиндъра и най-силно в неговата периферия. Така че Земята се намагнитва просто, защото се върти. Това лесно може да се докаже като се сложат на един диск два жироскопа и после този диск се завърти. Ще видите как осите на жироскопите ще станат успоредни на оста на въртене на диска.
   Що се отнася до посоките на токовете в трансформатор, то те са точно такива каквито съм ги описал по-горе. По принцип при чисто активен товар на вторичната намотка, винаги нейният ток пространствено е противопосочен на тока в първичната намотка на трансформатора. Именно затова токът в първичната намотка нараства (при товар на вторичната) за да компенсира обратния вторичен ток, който действа размагнитващо.
п. п. Спинът се ориентира от магнитното поле - това е факт. Електронът е жироскоп, потопен в нехомогенно поле. Вземете един жироскоп и пуснете в близост до него силна струя въздух. Ще видите как се ориентира по струята.
   А ефирът ако няма маса и скорост няма да има и импулс. Как тогава ще предава импулс на вторичната намотка?

montanar

 • Гост
Цитат
Във физиката, фундаментално взаимодействие (в зависимост от естеството на взаимодействието, то може да е и фундаментална сила) е процес, чрез който елементарните частици си взаимодействат. Взаимодействието често се описва като физично поле и се посредничи от обмен на калибровъчни бозони между частиците. Например, взаимодействието на заредени частици се случва чрез електромагнитни полета, докато бета-разпадът възниква посредством слабо ядрено взаимодействие. Едно взаимодействие е фундаментално, когато то не може да бъде описано чрез други взаимодействия. Съществуват четири доказани фундаментални взаимодействия в природата: гравитация, електромагнетизъм, силно и слабо ядрени.


Тъй като сме материални същества и живеем в материален свят нас ти касаят материалните прояви. Така че няма как да искаш доказване на материални прояви с описване на нищо. Тоест ти искаш изграждане на логика върху нищо.
И въпреки това ще се опитам.
Гравитацията е най просто казано свойство на масата - а масата е свойство на двете ядрени сили които крепят атома тоест барионното вещество. - За по елементарно логическо доказателство не се сещам ама се сещам за бая по-сложно.

цитирам
Цитат
Гравитацията е най-точно описана от общата теория на относителността (предложена от Алберт Айнщайн през 1915 г.), която описва гравитацията не като сила, а като последица от изкривяването на пространство-времето, причинена от неравномерното разпределение на масата[4][5]. Най-яркият пример за това изкривяване е черната дупка, от която нищо, дори и светлина, не може да избяга, след като мине зад хоризонта на събитията. При повечето приложения обаче гравитацията с добро приближение се дава от закона за универсалната гравитация на Нютон (при ниска скорост в сравнение с тази на светлината и маси от порядъка на слънчевата маса), който описва гравитацията като сила, която кара две тела да се привличат, като тази сила е пропорционална на произведението на техните маси и обратно пропорционална на квадрата на разстоянието между тях.


Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 901
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Цитат
  Що се отнася до посоките на токовете в трансформатор, то те са точно такива каквито съм ги описал по-горе 
Защо не вземеш да провериш как стоят нещата на практика. Нужен ти е какъв да е трансформатор каква и да е батерия " не пояече от 4,5v. и какъвто и да е стрелкови мултицет.  Да продължавам ли да ти обяснявам технологията на измерването.

montanar

 • Гост
Радико същото му педлагахи аз  в чата ......... ама найсе - телето си е теле .... не може да проумее явно що му се струва че посоките са различни - посоките не са различни - имаме обръщане на 180 градуса спрямо 1вичната намотка и нищо повече....... ако трафа е нвит на едносърдечен траф де няма завъртане посоките какви биха били ?!?!?!?

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 019
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
   Я да ви видя многознайковци! Защо токът в първичната на трансформатор се увеличава при включване на товар във вторичната му намотка?
   Опити съм правил отдавна, който не вярва да си ги направи за себе си. И недейте ми преподава антинаука. Електромагнетизмът е просто нещо, но явно умишлено се води към грешки и затова нещата не вървят като хората.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 901
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Ами може да е пробвал и да е хванал само обратния пик при изключване на батерията. Когато полето се свива. При измерване с волтмер той е доста по забележим, докато при мерене с ампермер предният пик е по забележим.
А сега относно обясненията ти за привличането, аз написах:
Цитат
Не ме интересува изреждането на примери за привличане интересува ме механизма на явлението   
И ти направи точно това което не исках. Описа какво се случва а не как се случва. Ма не се притеснявай няма и как да бъде друго. Просто защото стандартния модел е мракобесие.
Знаеш ли и преди Коперник астрономите саможели да пресметнат с голяма точност в дадено време коя планета къде ще бъде, въпреки, че са ползвали такъв мракобесен модел на небесната механика. Аналогичен е случаят със сегашната физика. 

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 901
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
   Я да ви видя многознайковци! Защо токът в първичната на трансформатор се увеличава при включване на товар във вторичната му намотка?
Ще ти го обясня веднага след като споделиш резултатите от предложения експеримент.

montanar

 • Гост
Радико за да се обясни се ползва квантовата механика а това само съм го чел и не бих твърдял че го разбирам за да мога да защитя и разсъждавам по въпроса. Което не го разбирам не го и това е :)
А за меренето на Димов - възможно е да се е заблудил. Най често там се бърка......

Иван Димов не можа ли да измислиш некой по-засукан въпрос :) унижаваш ни.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 901
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Една малка ама много малка сламка за Иван под формата на въпрос:
Автотрансформатор, що е то и как работи?