Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия

Генератор Helios

<< < (37/39) > >>

epwpixieq-1:
Благодаря за книгата.

На база на това което прочетох, основно за електромагнитната индукция имам следните първоначални забележки:

Основното което виждам е че авторът, както и при много други книги, не разглежда явлението от гледна точка на взаимодействие между завихряния на динамични (ди)елеткрични и магнитни полета. Разглеждането което се прави, при елетромагнитната индукция е основно от гледна точка на магнитното поле и явлението някак си магически се пренася като въздействие върху електроните. Това за съжаление е начина на обяснение във всички книги написани с цел "преподавателска" дейност. Никоя от тях не се задълбава в динамиката на флуидите полета най-малко от гледна точка на трансмисионен механизъм за предаване, а и от гледна точка на складиране, на енергията. Не съм попадал на книга, отвън от това написано от Хевисайд и Максуел която да третира тази динамика на полетата, най-малко от тази гледна точка, а да не говорим за пълнота.

Останал съм с впечатление, че или последващите автори които третират тематиката, пишейки обобщаващи книги, решават да съкратят това което се третира от Хевисайд, или от неразбиране или от гледна на опростяване на материята, за по-лесно обяснение. Относно неразбирането на Максуел, съм писал и в други коментари. Негова теория е била неразбрана в продължение на 30 години, докато Хевисайд, след смъртта на Максуел, започва еднолично да я интерпретира от Кватарионна форма (където векторите нямат само величина и посока, а имат и свойство на осова ротация), във стандартната векторна форма в която сме свикнали да я виждаме. Може би това желание за опростяване на материята е някак си "разбираемо" понеже Максуел както и Хевисайд подхождат към третиране на физическите процеси от математическо-логическа гледна точка основно използвайки фундаментално теорията на флуидите, а не само от чисто практически поглед които директно се следва от много физици.

На стр. 128 фиг. 43 се забелязва графиката използвана от Максуел и Хевисайд ( за Фарадей не съм несигурен ) относно проникването на средата от поле. За съжаление, автора показва, поне там, проникването само за магнитно ,а то трябва да се изрази по подобен начин и за електричното поле.

Авторът всъщност третира три начина на проявяване на ЕДС ( EMF „Electro Motive Force“ ), като вие посочвате третирането на 3-тия начин.

Това което на мен ми направи впечатление, и което всъщност целенасочено търсих, е на стр. 163, параграф 4, започващо от 2-рото изречение, и завършващо с "фиг. 88-90". При това обяснение, авторът споменава че Максуел не е довършил своя анализ, но нямам идея защо не споменава че Хевисайд, след разширяването на теорията, не само завършва но и разширява анализа. Трябва да се отбележи, че точно в тази 4 изречения  автора излага теорията на процеса за създаване на ЕДС. Най-важното изречение е: "В дадения случай, всичко ще се развива по аналогия на процесите които се случват в областта на хидродинамиката, когато съществуват вихрови движения в флуидна среда и постъпателното движение в тази среда основано на теоремата на Магнус.“.  Вихровите движения се третират с термина curl който има математическа символика и физическа интерпретация. Това е фундаментално третиране при Хевидайд, като Максуел изразява това в Кватарионна форма. За съжаление това е единственото място където тази аналогия, относно електромагнитната индукция, се споменава. В това отношение Хевисайд е писал доста раздели само относно интерпретацията на тези вихрови явления в електричните и магнитните полета и техничните взаимодействия, като преди това, отново в отделни раздели, той дефинира математически процесите, нещо което не се забелязва абсолютно при нито един автор, последствие взаимстващ от него и интерпретиращ Максуел-Хевсидайд теорията.

Понеже вие сте запознат много по-добре с тази книга, ще ми бъде интересно ако може да ми посочите други места където мога да прочета относно електричната и магнитна динамика на полетата.

Относно вашият въпрос,  първо ще трябва да се запозная с проблема които третирате във темата която посочихте и тогава да се опитам да направя връзка между него и моите разбирания относно Максуел-Хевисайд теорията.

Bat_Vanko:
epwpixieq-1 ти си падаш идолопоклонник. Всичко което са написали Максуел и Хевисайд го приемаш за истина и за цялата истина. Не забравяй че след тях още много учени са доразвивали и допълвали теорията. За мене няма значение кой е писал дадената книга, щом тя може да обясни наблюдаваните явления - значи е добра. А щом не може - значи е непълна. За това те попитах как според Хевисайд се обясняват посочените от мен ефекти, ако той не може да ги обясни значи тази теория с нищо не е по добра от класическата.
Електрическите полета не са ме интересували и ги прочетох по диагонал.

x_name41:
нека разгледаме един пример: имаме високоволтов зареден кондензатор или индуктивност заредена с натрупан висок потенциал, нека сега разреждаме кондензатора или индуктивноста последователно върху конкретни активни съпротивления с различни стойности, ние ще видим че преобразуването на заряда с високо напрежение се извършва по закона на ом по отношение на консуматора, въпреки че източника е високоомен, значи преобразуването на високоволтовия заряд от високоомен източник директно и автоматично се съгласува с консуматора по закона на ом (при явлението електростатична индукция се наблюдава също), докато обратното е невъзможно (нискоомен източник с ниско напрежение и голям ток неможе да се съгласува директно и автоматично с консуматор по закона на ом), Нека по този своеобразен начин да се присъединя към "мастер класа по СЕ" на колегата van ))

epwpixieq-1:

--- Цитат на: Bat_Vanko в Март 18, 2019, 06:46:07 pm ---Всичко което са написали Максуел и Хевисайд го приемаш за истина и за цялата истина. Не забравяй че след тях още много учени са доразвивали и допълвали теорията.

--- Край на цитат ---
Не мисля че го приемам за цялата истина, но опредено го имам като изходна точка за моите виждания и разсъждения относно енергийните движения и динамика при електромагнитните явления. Максуел и Хевисайд не са писали идеите си в изолация, те са градили на база идеите въхру вече изградената и основа на флуидната динамика, поставена от физиците, математиците и експериментатори преди тях. В предходните коментари дадох интересни образователни филмчета от 50-те години на направени в MIT ("Massachusetts Institute of Technology"), те са много интересни понеже показват нагледно основни електродинамични и флуидни явления, които обяснения директно могат да се извлекат от споменатите трудове.

--- Цитат на: Bat_Vanko в Март 18, 2019, 06:46:07 pm ---За мене няма значение кой е писал дадената книга, щом тя може да обясни наблюдаваните явления - значи е добра. А щом не може - значи е непълна.

--- Край на цитат ---
Вие така виждате необходимостта от книгите, тоест да обясняват пълно природните  феномени и явления, и явно имаме различни погледи върху това, в което всъщност няма нищо лошо. За мен лично, добра книга е не тази която обяснява всичко напълно, а тази която дава представи и идеи за динамиката на процесите и логично ги обяснява. Когато човек има тази престава, която е положена на логически задава основа, след това то може сам да си обясни много "чудни" явления и процеси, които и автора на книгата не си е помислял че могат да съществуват. Това за мен е добра книга. Познанието може да се придобие и много процеси да се обяснят, но логическото свързване при динамиката на явленията и процесите трудно може да се осмисли или даже да се "научи".

--- Цитат на: Bat_Vanko в Март 18, 2019, 06:46:07 pm ---
За това те попитах как според Хевисайд се обясняват посочените от мен ефекти, ако той не може да ги обясни значи тази теория с нищо не е по добра от класическата.

--- Край на цитат ---
Погледнах темата ви, вие се опитвате да обясните определено явление което сте забелязали. Това явление може да е било забелязано преди 140 години може и да не е било. Надявам се не очаквате всяко едно явление да бъде обяснено дословно в коя и да е книга. Това е абсолютно нереалистично.
Не разбирам изказването ви: "тази теория с нищо не е по добра от класическата". Не знам какво разбирате под класическа теория но Хевидайд е класическата теория. Въпроса е, както споделих преди, че са останали само формулировките а обясненията, на идеите и динамиакта на процесите, са изчезнали и това което достига е в голяма степен недообмислено, и в някои случай направо грешно интерпретиране на класическата мисъл.

--- Цитат на: Bat_Vanko в Март 18, 2019, 06:46:07 pm ---Електрическите полета не са ме интересували и ги прочетох по диагонал.

--- Край на цитат ---
По този начин загърбвате 50% от полетата в която се запазва енергията. В крайна сметка природните явления са електро-магнитни а не магнитни-магнитни, и надявам се разбирате че гледайки процесите така едностранно много от логиката на енергийните акумулиращи и трансмисионни механизми се губи.

Bat_Vanko:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Март 19, 2019, 04:14:10 am ---Погледнах темата ви, вие се опитвате да обясните определено явление което сте забелязали. Това явление може да е било забелязано преди 140 години може и да не е било. Надявам се не очаквате всяко едно явление да бъде обяснено дословно в коя и да е книга. Това е абсолютно нереалистично.

--- Край на цитат ---
Радвам се да науча, че сте прочели моята тема, но за мое съжаление не сте я разбрали. Това не ме учудва - новото подрастващо поколение може да чете правилно, може да преразкаже прочетеното, но не може да го осмисли и представи със свои думи. Не става въпрос за някакво явление а за основите - свойства на отделната силова линия и начините на взаимодействие между тях. Как може да говориш за динамика на магнитните полета при положение че не знаеш нищо за съставящите ги силови линии. Акад Миткевич е отделил цяла глава за да обясни зависимостите на които се подчиняват силовите линии и свойствата на всяка една. А явлението за което споменах е основата на електромагнитната индукция - по точно нейната динамика.

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Март 19, 2019, 04:14:10 am ---По този начин загърбвате 50% от полетата в която се запазва енергията. В крайна сметка природните явления са електро-магнитни а не магнитни-магнитни, и надявам се разбирате че гледайки процесите така едностранно много от логиката на енергийните акумулиращи и трансмисионни механизми се губи.

--- Край на цитат ---
Ако искаш да научиш нещо в основите, да осмислиш взаимодействията и откриеш новите и непознати феномени трябва да бъдеш тясно специализиран. Какъв е смисъла да знам от всичко по малко и да смесвам отделните понятия без да ги разбирам. Това да назубриш един трактат те прави само учител на начинаещите, но не и изследовател и новатор.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия