Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия

Генератор Helios

<< < (30/39) > >>

Радико:
Ако разглеждаме този вариант две в контекст на въпросното устройство то излиза, че намагнитването на сърцевината породено от ленц ефекта би направило въртенето на пластината по лесно а не по трудно.

Bat_Vanko:
Когато една магнитна силова линия пресече даден проводник тя индуцира ЕДН в него. Това напрежение тръгва по проводника със скоростта на светлината и задвижва електроните в него независимо че те все още не са достигнали до товара R. Но тука дори незареденият с потенциал проводник се оказва товар. Както се вижда тука протичащият ток малко закъснява след напрежението и за това всеки проводник се държи като бобина и има своя индуктивност макар и малка. В следващият момент две силови линии пресичат проводника и ЕДН става двойно по голямо, съответно тока през веригата расте. И т.н. лавинното нарастване на силовите линии осигурява и все по високо ЕДН и по висок ток. Но не съществува такова магнитно поле което да осигури моментален скок на ЕДН, винаги има плавно изменение на напрежението от нула до максимум и обратно. Така че Ленц съществува винаги когато има протичащ ток и той е синфазен с напрежението. При чисто реактивният ток ще имаме моменти с отдаване на енергия и моменти с консумация. Бих казал че по скоро ще бъде редуване на моменти с Ленц ефект и работа като генератор и други моменти на работа като двигател и консумиране на енергия от мрежата.

epwpixieq-1:
Точно какво става когато проводник попада при променящо се магнитно поле (dB/dt) е интересно да се визуализира: https://www.youtube.com/watch?v=ZFqPURoZGKE&t=96s ( 5:22 - 7:30, забележете завъртането/"curl" )
Цялото филмче е пракрасно за визуализация на орпеделени взаимодействия, това разбира се не променя нашето осмисляне на динамиката, но показва каква е гамата на комплексност на явленията с които боравим. 

Михаил Кузмов:
Радико, аз намирисвам идеята ти така! Искаш да създадеш конструкция от магнити, в която линията на Блох има процеп. Това би било прекрасно, защото магнитолозите, ала Майстора 52, ала Иван БГ, веднага биха създали двигател само с постоянни магнити.
За съжаление тази идея пробвана от мен, само измества линията, и то само във физическите пределите на магнита. Не създава процеп, така линията си остава неразделна в следствие взаимодействието, деформирането на двете магнитни полета. Ако магнитите са раздалечени толкова, че полетата не си взаимодействат, пластината ще се привлече от единият от магнитите от вътрешна страна. Ако се придържаме към твоят случай, ще се случи същото, но пластината ще се привлича в края на магнита. Ако намерим начин да я оставим свободна, ще изскочи и ще се лепне от външна страна, ако има достатъчно инерция. Впрочем изгледай този клип, и всичко ще се изясни. Взаимодействие между еднополярна конструкция магнит и магнит. Вижда се как с пръста преодолявам малко повече от 90 градуса, след което настъпва тригерен ефект, който довършва движението до 180 градуса. Ето за това усилие говоря, че ако то е приложено на по малко от 90 градуса веднага бих реализирал двигател. Уви!!
https://www.dropbox.com/s/iblaptaqkg8xl8k/Monopole%20magnet.mp4?dl=0

Иван Димов:
   epwpixieq-1, Стефан Маринов описва анти-Ленц ефекта в книгата си "ИЗЫДИ САТАНА" - има я в библиотеката на форума. Прилагам тук файл с най-важното за да ви спестя четене. Дал съм графика на напрежението и тока в подобни генератори. Червената вертикална линия показва местоположението на магнита. Когато бобината се доближава до магнита, в нея започва да се генерира ток такъв, че да спира нейното движение. Когато бобината премине вертикалната червена линия и започне да се отдалечава от магнита, тогава напрежението рязко се изменя до максималната си стойност в обратна посока. Това напрежение генерира ток на привличане към магнита, който също е спиращ движението. Обаче поради наличието на индуктивност в бобината, а и в товара, се получава закъснение на тока спрямо напрежението. Означил съм на графиката областите на спиране на движението в червено и областта на ускорението в зелено. Ако товарът е чисто индуктивен, тогава ще има най-добро ускоряване. Въпросът е колко ще е това ускоряване и дали ще е практически използваемо? За мен този метод като че ли не е много перспективен, макар че не съм правил много такива генератори за проба. Пробвах два-три вида от подобен вид без особен успех.
   Сега като си прерових компютъра и намерих едни схеми, които малко приличат на дискутираните тук, прилагам ги и тях.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия