Животът- начин на употреба! > Политика, религии, себеосъзнаване

Човекът - копие на Бог или напреднал примат?

<< < (8/67) > >>

Арахая:
"Човекът - копие на Бог или напреднал примат?"
Въпросът разглежда от едната страна възможността за- „човекът е копие на Бог“, а от друга „човекът е напреднал примат“. Според мен, ако се задълбае,  и двете възможности не се взаимоизключват, а в тях „мирише“ на диалектика.  Каквото и да се опитваме да обосновем/коментираме, то винаги ще е  повлияно от наличните знания/исторически предания оставени ни в наследство.
Не случайно попитах – „какво е според вас Бог?“ Добре е винаги да има изходна база за основа, върху която да се надграждат разсъжденията, за да не се разпиляват и размиват. Темата е многопластова и многообхватна...
 Ето и малко мислен (по)ток от мен  :).
Това, което имаме в наследство от историята, от школи, учения, религия, философии  ясно говори, че  Бог не е съвсем еднозначен за всички! И съвсем нормално, разбира се, защото предаденото достигнало до нас винаги носи фона и характеристиките на времето си и предалия го  :).  За мен  думата „Бог“ е внедрена в религиите след Христа и умело вплетена в  импулсите за власт, контрол, доминиране, които човекът  е допуснал и изродил в многолики изражения. Защо ги има тези импулси и какво стои в дълбочината им? Страхххххове...  А самите религии са били използвани и се използват като средство за манипулация на масите.
 Съдържанието, което аз влагам  в Бог е-  безпределен енергиен потенциал, който едва ли можем да осмислим с човешките си възможности. Тази Енергия е навсякъде! И в човека–примат , и в крушата, и в камъчето, и в птицата,и в слънцето и в марс.... Навсякъде! И понеже, според мен, безпределният енергиен потенциал е безпределно свободен,  има такова енергийно разнообразие, което е видно в материален аспект, доколкото се разпростират сетивата ни. Ако допуснем хипотезата, че човек е напреднал примат, то в човека-примат също има част от енергийния потенциал- Бог.
Другата хипотеза- „човек е копие на Бога“.  Веднага вметвам шеговито- ако човек е копие на Бога, то значи ли, че в Бога има човешки черти?  В библията пише, че „човекът е създаден по образ и подобие Божие“.  „ Копие“ не е равнозначно на „образ и подобие“.  В човек е вложено нещо от образа и по подобието на Бога, но не е казано, че човек е негово умалено копие. Та важният въпрос е- кое е онова в човека, което е по образ и подобие Божие?
Едно от нещата, според мен е, че имаме „самостоятелни“  дух и душа, образно казано.  Мислите ли, че всички човешки същества ги имат? А защо мислите, че има различни раси човеци? Растенията, животните и минералите имат колективна душа, казва езотериката... И спирам до тук, че може много да се говори.

Atos, благодаря за отговорите на въпросите ми!
Мerlinbg, говори се, че в черно море има потънали градове от доста, доста, доста отдавна.

ventsy74:
Извиняавм се ето и другите снимки

ventsy74:
Арахая Бог е човек точно като мен и теб различава го само нещо генетично. Между другото, ген е много древна дума дори корена и е в латинското наименование на среброто. Откъде идва ник нейма ти? Какво означава?

Радико:
Венци за това от снимките може би по добре знае бай ти Теню. Той постоянно е в чата вечер. Можеш да го попиташ. Според мен това са трите скали които апаратурата за сканиране е отчела като един обект. Това място е отдавна известно на любителите гмуркачи. Върховете на скалите са само на десетина метра под водата а около тях е комай 70 - 80 метра. Виж по отношение на произхода на тези огромни колони нищо не мога да кажа. Силно ме съмнява да е естествен, но това не е и за друга тема. Толкова малко се знае, че всяко заключение ще е погрешно. Само Теню и Вектор могат да знаят или да научат нещо повече на местно ниво. Просто не може да не познават някой който се е гмуркал там.

Арахая:
ventsy74,  Aрахая означава- жената произлязла от сърцето на словото; порталът на любовта

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия