Животът- начин на употреба! > Политика, религии, себеосъзнаване
Човекът - копие на Бог или напреднал примат?
filchef:
--- Цитат на: juliang в Април 13, 2020, 05:51:09 pm ---Пак ще ползвам аналогия с топките от тотото.
.
По-нататък сметката е "проста" - всичко се подчинява на формули които ги знаем от векове.
Сигурен съм обаче, че на Земята няма компютър, който да успее да изчисли кои числа ще се паднат само по данните които събере преди да започне тегленето.
Ще се съгласиш, че няма нищо случайно при процес на разбъркване- всичко се подчинява на закони, които са ни известни. Обаче ... ако погледнеш резултата, ще видиш че числата които излизат са случайни ...
--- Край на цитат ---
Не няма да се съглася с теб, тъй като за изчислението коя топка ще падне в улея пак се използва апарата на теорията на вероятностите и понеже са шест топки то вероятностите се умножават и даже да познаеш с голяма вероятност всяка една от топките то да се паднат ЕДНОВРЕМЕННО вероятността е много малка - но все пак е по голяма от тая, Вселената да възникне от сингулярност във вида, в който я познаваме.
--- Цитат ---Нищо не се е "самоорганизирало" - всичко е един от милиардите възможни положения в които е застанала материята след взрива. Вероятно е можело да се "организра" някакво друго подреждане, и тогава физичните закони щяха да са съвсем други... но нямаме идея какви. Т.е. вероятно дори имаме някаква идея, но ... няма как да повторим Големия взрив за да видим дали пък няма да се получи нещо друго... :)
--- Край на цитат ---
Ето тук нашите възгледи се разминават - аз твърдя, че без интелигентна намеса няма как да възникне нещо така прекрасно и подредено, като нашата Вселена и живия и разумен живот, а Вие твърдите че той е въпрос на случайност без да си давате сметка, каква е ВЕРОЯТНОСТТА за това.
И това е възможен подход - може и Вие да сте прав, но в последно време физиката след създаване на струнната теория бе принудена да допусне възможността нашият свят да е шестмерен и какво има в останалите 3 измерения никой не може да си представи.
Във ведическите текстове се говори за 72 мерен свят, като в горните измерения се подреждат боговете с различни сили и способности - от къде е дошла тая информация никой не може да каже, но трудно е да се допусне, че е само плод на въображението на древните индийци.
--- Цитат ---Физичните закони не са създадени и природата е задължена от някой да ги спазва. просто природата я има, и законите се опитват да обяснят защо я има и как работи.
--- Край на цитат ---
Проблема е там, че не е толкова просто Природата да я има.
А за законите - да човека е създаден за да изучи законите на Природата тоест - това е неговото предназначение - на наблюдател на творението на Източника.
Аз и по рано бях казал - на микро ниво нашата Вселена е просто една вероятност - фикция - едно вечно движение на заряди в пространство-времето и не може да съществува без наблюдателя - така е поне според уравнението на Шрьодингер.
И именно Творецът, който я е създал е основния наблюдател, като е създал и живата материя и по свое подобие и нас и многото други космически цивилизации, които да изследват нейните закони.
juliang:
--- Цитат на: filchef в Април 14, 2020, 01:09:57 am ---Не няма да се съглася с теб, тъй като за изчислението коя топка ще падне в улея пак се използва апарата на теорията на вероятностите и понеже са шест топки то вероятностите се умножават и даже да познаеш с голяма вероятност всяка една от топките то да се паднат ЕДНОВРЕМЕННО вероятността е много малка - но все пак е по голяма от тая, Вселената да възникне от сингулярност във вида, в който я познаваме.
--- Край на цитат ---
Говоря ти за чисто изчисление на траекторията на всяка една от топките от комплекта през цялото време на разбъркването. Имаш само натиск от въздуха, удари на топките в стените на съда и удари между топките. "Какво толкова сложно" има в една такава сметка? :) Защо не може да се постори целия път на топката по време на разбъркването? :)
А теорията на вероятностите не може да се ползва когато имаш един-единствен случай -случая в койт оси пуснал една комбинация и очкаваш тя да излезе. В този случай шанса е точно 50% - или ще излезе, или няма да излезе.
Когато си пуснал комбинция или когато играеш редовно - тогава татистиката и теорията на вероятностите могат да се приложат, но при едно пускане на фиш всичко това се обезмисля, не е приложимо.
Точно порарди тази причина за едно-единствено събитие - възникването на Вселената - няма такова нещо като "вероятност". Събитието се случва или не се случва - това е. И вероятността за всяко от двете събития е еднаква.
--- Цитат на: filchef в Април 14, 2020, 01:09:57 am ---Ето тук нашите възгледи се разминават - аз твърдя, че без интелигентна намеса няма как да възникне нещо така прекрасно и подредено, като нашата Вселена и живия и разумен живот, а Вие твърдите че той е въпрос на случайност без да си давате сметка, каква е ВЕРОЯТНОСТТА за това.
--- Край на цитат ---
Твърде смело е твърдението за "прекрасна и подредена" Вселена... погледнато реално цари пълна анархия. Над 100 химични елемента, торба елементарни частици, някаква пълна какафония с това кое е "сега" и как това "сега" се променя при движението с високи скорости... някакви 3 измерения по които можем да се движим напред-назад и едно, по което можем да се движим само напред... Това само някой извратен мозък може да го е измислил ако ме питаш мен :)
--- Цитат на: filchef в Април 14, 2020, 01:09:57 am ---Проблема е там, че не е толкова просто Природата да я има.
А за законите - да човека е създаден за да изучи законите на Природата тоест - това е неговото предназначение - на наблюдател на творението на Източника.
--- Край на цитат ---
Приордата я има, и това е факт. Защо я има ... ами просто щото я има, такава каквато се е пръкнала. Ако е имало друг опит, може би щеше да е друга.
А човека няма смисъл да го има... не знам защо всеки търси смисъла в това. Има го като кактусите, бълхите, комарите, числото "пи", доплеровото отместване и гравитацията... Има твърдение че гравитацията е създадена за да не осерем и космоса... това също звучи логично, нали? :)
filchef:
--- Цитат на: juliang в Април 14, 2020, 01:31:14 am ---Говоря ти за чисто изчисление на траекторията на всяка една от топките от комплекта през цялото време на разбъркването. Имаш само натиск от въздуха, удари на топките в стените на съда и удари между топките. "Какво толкова сложно" има в една такава сметка? :) Защо не може да се постори целия път на топката по време на разбъркването? :)
--- Край на цитат ---
Това просто не е така както си мислиш - никак не е просто защото първо имаш вихри на въздуха и удари в стените и между топките, които непрестанно променят както импулса на топките така и състоянието на движещата сила тоест това може да се разглежда като брауновото движение на молекули в затворен съд разбъркани с бъркалка.
--- Цитат ---Точно порарди тази причина за едно-единствено събитие - възникването на Вселената - няма такова нещо като "вероятност". Събитието се случва или не се случва - това е. И вероятността за всяко от двете събития е еднаква.
--- Край на цитат ---
Има и още как - статистически вселената е суперпозиция на елементарните частици в нея а те се подчиняват точно на статистическите закони и то от гледната точка на наблюдателя.
--- Цитат ---Твърде смело е твърдението за "прекрасна и подредена" Вселена... погледнато реално цари пълна анархия. Над 100 химични елемента, торба елементарни частици, някаква пълна какафония с това кое е "сега" и как това "сега" се променя при движението с високи скорости... някакви 3 измерения по които можем да се движим напред-назад и едно, по което можем да се движим само напред... Това само някой извратен мозък може да го е измислил ако ме питаш мен :)
--- Край на цитат ---
Имаш свободна воля да измислиш по добра вселена щом тая не ти харесва - това би зарадвало Твореца - тоест той ще твори, чрез тебе нещо по добро.
--- Цитат ---А човека няма смисъл да го има... не знам защо всеки търси смисъла в това. Има го като кактусите, бълхите, комарите, числото "пи", доплеровото отместване и гравитацията... Има твърдение че гравитацията е създадена за да не осерем и космоса... това също звучи логично, нали? :)
--- Край на цитат ---
Кактусите не могат да изучат творението на Създателя - затова е създаден и съзнателния разум , а колкото до осирането на космоса това е най логичното нещо в целия ни спор ;)
ventsy74:
В началото бе словото и словото беше у бога и бог бе у словото.
Алтиум ,чети като едно изречение не като отделна фраза.
Това е перфектно закодирана фраза.
Altium:
И после бог създал по едно и също време материята с нейните закони и всичко живо, нали така?
Но точно това за мен е едно голяма глупост и противоречие, понеже материята съществува от милиарди години (поне за толкова знаем с момента, може и да е по-древна), едноклетъчните организми са възникнали преди милиарди, динозаврите преди милиони, човека преди 200 000, а в наши дни дори в момента постоянно се появяват нови видове чрез мутация.
Така че тази теория за мен е много неиздържана.
И затова изгубих желание да споря със слепци, няма никакъв смисъл, все едно да водиш диалог с робот от първите най-примитивни модели.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия