Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Магнитен акумулатор на Лийдскалнин

<< < (24/24)

Altium:
В патогенна умствено зона май сме попаднали всички... :)

Конкретно по темата: като става дума за Лийдскалнин, то някой случайно да е запознат с явлението остатъчна намагнитеност на материалите?
Явно той е преоткрил колелото (демек намагнитеността) доста време след предшествениците си физици - например Фарадей.

Радико:

--- Цитат на: hyparh в Април 15, 2021, 08:54:13 pm ---Така де, дотук навсякъде ползваме само един проводник.

Абсолютно е така – в зависимост от това, какъв метод се използва за онагледяване на магнитното поле, получаваме различни резултати. И това може да внесе допълнително объркване. Получава се така, че всеки от методите разкрива определен аспект на магнитното поле, но не и цялостната картинка.
Примерно железният прах рисува картина вследствие на намагнитването на всяка от частиците, които с поленцата си образуват своя собствена сложна система, в която действат сили на отблъскване, привличане, съответно и клъстериране/разреждане на железните частици. Това е прилично представяне на едно магнитно поле, но... далеч не е цялостно и в никакъв случай не бива да се разчита буквално (като някакви отделни силови линии и пр.). Феромагнитната течност ще изрисува друга картина, ferrocell клетките пък съвсем различна (там се виждат модели на Фибоначи).

Проблемът с установяването на това дали N/S полетата около проводник с ток са стационарни или се въртят с невъобразима скорост (създавайки илюзия за стационарност), идва от това, че всъщност тези полета са неразривно свързани. Където присъства едното, там е и другото. Прикачената картинка на правоъгълен и сферичен магнит чудесно илюстрират това нещо. Магнитните диполи са изобразени като гирички. Северният и южният полюс присъстват навсякъде, именно заради това на колкото и малки парченца да се раздроби магнитът, той винаги ще има два полюса. Понеже имаме кумулативен процес, полето придобива най-голяма сила в краищата на магнита.

ПП. Тази тема е единствената, която успях да намеря за Лийдскалнин: https://mazeto.net/index.php/topic,10840.105.html
Ще помоля Атос при възможност да премести дискусията там :)

--- Край на цитат ---
Готово дискусията вече е във въпросната тема.
Са по темата:
На мен лично ми се струва че освен това за северният и южен магнитен полюс има и още нещо.  Мисля, че полето което притегля желязото "или го отблъсква"  е различно от полето което индуктира ток в проводниците. Като двете са винаги на 90 градуса едно спрямо друго.

hyparh:
Така се накъсват нещата, по-добре е засега в другата тема.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия