Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели

Магнитен акумулатор на Лийдскалнин

(1/24) > >>

технократ:
Здравейте съфорумци, навярно сте запознати с магнитният хранилник на Лидскалнин. Интересува ме на какъв физичен закон се базира той, и има ли практическо приложение. За обясняване що е то магнитен хранилник на Лидскалнин, предлагам едно видео което показва що е то, но не казва какви са причините за ефекта, не съм срещал и обяснения от учебникарската физика за явлението. Някой има ли обяснение в рамките или извън, на конвенционалната физика? ето и клипа . https://www.youtube.com/watch?v=S1XVKVGIYbI

Радико:
Ами да ти кажа аз не успях да намеря адекватен отговор в рамките на стандартния модел. Хипотези има някои са дъвкани, май в темата за Лийдскалнин. Никоя обаче не е удовлетворителна. То и целия магнетизъм още има само хипотетични обяснения.

технократ:

--- Цитат на: Радико в Януари 03, 2019, 06:54:20 pm ---Ами да ти кажа аз не успях да намеря адекватен отговор в рамките на стандартния модел. Хипотези има някои са дъфкани, май в темата за Лидакалнин. Никоя обаче не е удовлетворителна. То и целия магнетизъм още има само хипотетични обяснения.

--- Край на цитат ---
Съгласен, но все пак да поразчепкаме. Конвенционалната физика обяснява постояните магнитни свойства на феромагнетизма със : Намагнитването е свойство на магнитите, което определя степента на въздействие върху последните от приложено от външен източник магнитно поле. Намагнитването се дефинира като количество магнитен момент за единица обем. Произходът на магнитните моменти, които са причина за намагнитването, се разглежда на ниво атоми и е свързан с орбиталното движение на електроните както и с техния спин. В някои материали (напр. феромагнити) намагнитването съществува дори без прилагане на магнитно поле (спонтанно намагнитване). При други видове материали, намагнитването се индуцира само при наличие на приложено магнитно поле от външен източник. В някои материални среди магнитното поле не е хомогенно, а функция на положението в пространството.

Източник : https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D1%82
Та не знам, как се обяснява от конвенционалната физика този ефект. Те грандоманите на съвременната физика и космонавтика имат обяснения за вселената и нейното начало и край, а нямат обяснение на такова просто явление.

juliang:

--- Цитат на: технократ в Януари 03, 2019, 07:04:01 pm ---Те грандоманите на съвременната физика и космонавтика имат обяснения за вселената и нейното начало и край, а нямат обяснение на такова просто явление.

--- Край на цитат ---
Съвременната физика има още много неща да изяснява. Едва ли някой си мисли че човечеството знае всичко. И доста хора са в грешка относно това с какво реално се занимава науката (и физиката в частност). Науката се опитва да систематизира знанията, да обясни как дадено нещо се случва. Много рядко дава обяснение защо то се случва. В някои случаи успява да напипа някаква зависимост или формула, която да ни подскаже за нещо, което не сме наблюдавали, но би трябвало да е така, и в последствие се оказва че наистина е така.
Конкретно за магнетизма - ето ви едно филмче което вероятно е подходящо за нивото на аудиторията: https://youtu.be/hFAOXdXZ5TM

Както виждате тук ви казват кои от материалите можем да очкаваме да са магнитни и кои - не. Дават и обяснение защо някои материали са изключение и защо точно са изключение. Не казват съвсем сигурно кое поражда и пренася магнетизма, но ... дотам се простират знанията ни. Теории много, за съжаление всички са само теории - къде съвсем недоказани, къде със съмнителни доказателства...

Вероятно този ефект се дължи на домейните - веднъж "строени" в една посока те успяват да задържата посоката си горе-долу постоянна, но когато "магнитната верига" се разкъса, те губят насочеността си много бързо.

hyparh:
Аз съм за циркулиране на фина (етерална) субстанция в затворената желязна сърцевина. Там тя не среща съпротивление поради специфичната подредба на електроните на материала (получават се един вид тунелчета) и може да циркулира години наред или както казва Лийдскалнин - безкрайно.
Когато затворената сърцевина се отвори (половинките се разделят), тогава върху етералния поток моментално се оказва съпротивление/спирачен момент, той се разпръсква и навлиза в намотките при което се получава електрически ток.
Как точно потокът се модифицира до електричество при оказване на спирачния момент, не е съвсем ясно. Според Лийдскалнин потоците са два и при проява на електричество се движат спираловидно и противоположно един на друг.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия