Автор Тема: КОП на термопомпа самоделка  (Прочетена 9027 пъти)

Активен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 6 285
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: КОП на термопомпа самоделка
« Отговор #15 -: Ноември 08, 2020, 08:10:39 pm »
Няма кво да чета.аз кога съм чел,чел...
Хлад.с-ма работи с по висок КПД от употребяваната енергия за компресора!
Поради що се срамИте да наречете хладилника термодинамично СЕ-у.во?
Векторе въобще не е СЕ устройство. Аре като за теб ще опитам да ти го обясня още веднъж по най простият начин на който съм способен. Дано да е достатъчно разбираем.
Значи климатика изразходва някаква електрическа енергия за да пренесе топлина от едно място на друго това е все едно да издигнеш товат от една височина на друга. Значи ако сме тръгнали от нула градуса околна температура и сме покачили на едното място до +20 а на другото е спаднала темп. До -20 до тук добре това е все едно да изкопаем дупка метър на метър на 20 метра дълбока и да издигнем пръстта на 20 м. Височина имаме 40 метра денивелация или 40 градуса температурна разлика. Сега ако върнем пръстта на мястото и ще си върнем енергията от издигането и. Също така ако тези +20 им отнемем енергията за да изстинат до -20 пак ще си върнем СЪЩАТА електроенергия. Обаче ако дупката се е сринала междувременно вече няма да имаме 40 метра денивелация и съответно не можем да си върнем същата енергия нали така, защото дупката е станала вече 10 метра и имаме 30 метра денивелация а сме похарчили енергия за 40 метра. Изстуденото околно пространство около климатика като се загрява от още по далечното околно пространство намалява температурната разлика и не можем да си върнем вложената енергия точно по същата логика като при сриването на ямата. Виж ако някои друг изгребва пръстта нагоре а ние само я връщаме обратно черпейки енергията вложена от другия това вече е СЕ. Ако пък искаш за по точно наречи го КЕ "крадена енергия"

Неактивен plcsoft

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 397
Re: КОП на термопомпа самоделка
« Отговор #16 -: Ноември 08, 2020, 08:57:27 pm »
Интересна информация, благодаря за споделянето и! Имате ли някъде повече споделено във форума (или по нета) за вашите оптимизации? Ще ми бъде интересно, а предполагам и на други колеги във форума, да се запознаем с вашия опит.

Не съм много по-писането!?  ;D За това не съм споделял до сега нищо. Но то няма и какво да се споделя! Нещата са открити още преди повече от век и в момента просто се осъвременяват. Ще ви кажа къде да копаете и какво да търсите, а техническите решения ще са си ваши. :)
Тука ще ви опиша само стъпките за отопление. За охлаждане са малко по-различни. Примерите който давам ще са приблизителни че това съм го правил преди 3-4 години и сега не ми се връща назад. А и няма да изнасям научна лекция,я!!!  ;D Насоката е следната:-

1. Намирате си климатик със възможно най- голяма и тежка на килограми изпарителна пита за мощността която ще ползвате. Пример при мене за около 80 кв.м и изчислена отоплителна мощност около 7кW за средните зимни температури в нашата страна от +7°С до -10°С съм подбрал инверторен климатик Самсунг AQV18FAN. Този климатик напълно покрива мойте нужди и най-важното беше запазен и на доста ниска цена. Този климатик има добре оразмерена пита на външното тяло което е еднакво и за AQV24FAN! Това означава че спокойно този климатик може да поеме отоплителна мощност от 10kW каквато е на AQV24FAN, също така корейците не са пестили от към метал и е с необходимата маса. Не правя реклама на Самсунг!! Просто обяснявам хронологията за проектиране и достигане на по-висок КОП. Другите му придимства са че е инверторен, на фреон R410 и има добър КОП около 3.41 за тези пари.
2. След преработването му в термопомпаq изхвърлих фреона R410 и го замених с фреон R32. Този фреон е с по-добри термодинамични качества и напълно пасва на машина проектирана за R410. Като с това покачвате КОП с още 20%- 30% и той става около 4.2 - 4-4. Елементарно просто и надеждно. Вижте документацията която съм дал към поста. Сигурно ще ме питате от къде са тези проценти но, тези изчисления ще ги оставя за вас. За да вникнете в материята Няма само аз да се трепя, я!  :D
3. Това бяха стъпките който предприе германеца но той продължи да доразвива термопомпата си като премина на фреон R744. А за този фреон си трябва доста здрава машина и добро оразмеряване защото се работеше с налягания от порядъка на 90- 160 атмосфери. Който аз реално няма как да постигна с наличната машина. А капиталовложението за тази стъпка не е малко. За това германеца си топли дома с машина с КОП - 5.2 до 8.5 а аз българският беден инджинер се задоволих с моята термопомпичка. но не се оплаквам!  ;D ;D
Има още един файл но не мога да го кача!? Казва ми че е невалиден формата! Става въпрос за основните характеристики на фреон R744.

Неактивен majoomlla

 • Неактивен
 • Публикации: 1
Re: КОП на термопомпа самоделка
« Отговор #17 -: Ноември 24, 2020, 10:56:30 pm »
Защо не постнете една тема за Вашата термопомпа

Неактивен plcsoft

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 397
Re: КОП на термопомпа самоделка
« Отговор #18 -: Ноември 25, 2020, 10:03:06 am »
С радост бих споделил резултатите си, но за съжаление не разполагам с достатъчно свободно време! А знаете че едно такова начинание е доста ангажираща дейност и сигурно ще падне много писане, обяснение и скициране. За това не се наемам да отворя тема, защото като започна нещо, гледам да го довърша до край и да е като хората! Мисля че, ще ме разберете! Но в основни линии съм описал методиката за постигане на добър КОП, другото са технически подробности за който има много писано по форумите. Просто потърсете!