Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Термопомпи, земно термични, климатици, хладилни и др.

КОП на термопомпа самоделка

(1/4) > >>

Sajanna:
     Здравейте. Тези дни реших да си пресметна КОП на самоделната термопомпа удома. Резултата е лош.  ;D
     Споделете вашите измервания, за да разбера къде бъркам.

     Премерих температурите на флуидите.     
     Осреднените стойности са следните:
вход фреон 45
изход фреон 42
вход вода 35
изход вода 36

     Отоплявам се с подово с тръби ФИ 20 и обща дължина 400 метра. Под, и между тръбите, има фибран, а върху тях лягат два слоя ламинат (невъзможно ни беше да направим замазка, когато полагахме тръбите, и решихме да изпробваме този мързелив начин с нареждането на стария ламинат директно върху тръбите и фибрана, и на един нов върху него).
     Иска ми се да сваля температурата на “фреон изход“ до 36 градуса. Кой е най-добрият начин за това според вас?
     Вътрешният топлообменник е около 10 метра тръба ФИ 10 потопена в бойлера. Климатика е 12-ка. Не е инверторен.

Радико:
Доста неизвестни има все още. Не би било лошо да драснеш една схемичка. Какво значи:
Бойлера е отворен отгоре?

dmitarp:
По-важното е фреона да кондензира напълно в топлообменника на бойлера. Кондензацията става при постоянна температура и разликите от 3 градуса на фреона не са никак малко. За да се прецени колко топлина произвеждаш, кажи (измери) дебита на водата, която пропускаш през бойлера.

Sajanna:
Качих снимка на системата. Фреона минава първо през горния бойлер, а после през долния. Помпата върти около 750 литра на час и консумира 7-8 вата на час. Апартамента е 50тина квадратни метра и се отоплява постоянно: 23-24 градуса в южната дневна и 21-22 в северната спалня. Сметката която навърта климатика е 50-90 лева на месец, като затопляната вода в бойлера за къпане е 45-50 градуса, а в топлообменника (долния отворен бойлер) 35-38 градуса. В много студени дни се налага да я повиша до 41-42 градуса за да поддържам същата температура в апартамента.

dmitarp:
Само 870 W получаваш от долния бойлер, при един градус температурна разлика. Според мен, серпентината в бойлера е малка, ако имаш възможност включи още 10 м, опасявам се, че не целия фреон кондензира в бойлерите, особено ако първият е горещ. Когато е студен, ти се получава добре, но когато е горещ, все едно го няма, и кондензацията и отделената топлина трябва да се реализират в долния бойлер, но при малка серпентина и при естествена конвекция във водата, това може да се окаже невъзможно.

За месец, ако харчиш около 3, 4 кубика топла вода, заедно с отоплението изразходваш около 740 kWh, при среден разход на електроенергия около 370 kWh,  в действителност прави КОП около 2. Имай в предвит че КОП силно зависи и от условията на околната среда. При сухо и поветриво време и температури около 0 градуса КОП ще е по-голям от колкото при същите температури, но мъгливо време.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия