Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Алтернативни горива

Имплозивно горене

(1/5) > >>

технократ:
Искам да дискутираме изгарянето на оксиводород в цилиндър на ДВГ. Оксиводородът след изгарянето си, се преобразува във вода, чиито пари кондензирайки в цилиндъра на двигател с вътрешно горене, създават вакуум, който дърпа буталото засмуквайки буталото така че ще има двоен силов момент отколкото при изгарянето на бензин, които при изгарянето си създава положително налягане и само бута буталото но не го и дърпа, както би станало при изгарянето на оксиводорода в цилиндъра на ДВГ, създавайки не само положително но и отрицателно налягане в цилиндъра . Това означава че ефективността на ДВГ използвайки оксиводорода като гориво, ще е по голяма отколкото ако се гори бензиновъздушна смес. Има ли възражения?

dmitarp:
Ефективността на ДВГ на бензин или на дизел, няма значение зависи само от степента на компресия на горивната смес (бензин) или на въздуха (дизел) и от показателя на адиабатата на изгорелите газове. Показателя на адиабатата на водните пари е под 1.3, докато на изгорелите газове от дизел или бензин е около 1.36, което е по благоприятно. За мен ако има някаква промяна на ефективността това няма да е в полза на горенето на смес водород-кислород.
Имплозиите се използват за съвсем различни цели, например за достигане на критична маса на плутоний, при ядрените бомби, или за създаване на свръх мощен електромагнитен импулс за заглушаване на всякакъв вид радиовръзки, и много други приложения.

juliang:

--- Цитат на: технократ в Ноември 20, 2018, 04:54:29 pm ---Искам да дискутираме изгарянето на оксиводород в цилиндър на ДВГ. Оксиводородът след изгарянето си, се преобразува във вода, чиито пари кондензирайки в цилиндъра на двигател с вътрешно горене, създават вакуум, който дърпа буталото засмуквайки буталото така че ще има двоен силов момент отколкото при изгарянето на бензин, които при изгарянето си създава положително налягане и само бута буталото но не го и дърпа, както би станало при изгарянето на оксиводорода в цилиндъра на ДВГ, създавайки не само положително но и отрицателно налягане в цилиндъра . Това означава че ефективността на ДВГ използвайки оксиводорода като гориво, ще е по голяма отколкото ако се гори бензиновъздушна смес. Има ли възражения?

--- Край на цитат ---
Максимума на който можеш да рачиташ при дърпане е 1 бар (щот толкова е атмосферното налягане дето ще бута срещу вакуума вътре в цилиндъра). Реално ще е много по-малко, щото няма да можеш да кондензираш продуктите от горенето, и ще остане пара а не вода, а също така и въздух.
Съпостави това с 80-120-150 бара налягане в цилиндъра при горенето на сместа вътре и ще разбереш колко ще ти е печалбата. Дори и 1% няма да докараш.

Михаил Кузмов:
Просто и това няма да стане, защото няма в кой момент да стане!
Това ново 25, е старо 25 дето сме дъвкали, ама кой да търси?
jul намали малко баровете!

montanar:
Колегите правилно обясниха - само ще добавя че такова нещо като "имплозивно горене" е оксиморон - причината е че окислението е екзотермична реакция която предизвиква автоматично разширение а не свиване.
А конкретно за адиабатното свиване има мотори които го ползват но КПД при тях е смешно - независимо от ползвания агент.
Ендотермичните реакции са друга работа но те са бавни и не са приложими за двигателни цели.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия