Автор Тема: Трансформиране на ел. енергия от ниско-температурни топлинни източници  (Прочетена 28713 пъти)

Неактивен h2motor

• Стабилен
  • Публикации: 972
krasias, да се произвеждат не се харчи енергия, после стъклата ги натрошават за да се похарчи още енергия..Какво им е добре направеното ? Все още не са разработени като технология. Ако клетките се херметизират между две стъкла, както между другото започнаха вече да ги правят и скоро тези с пластмасов гръб няма да се котират - ще отпаднат. Остава да заваряват стъклата, да се херметизират по този начин, който е много по устойчив във времето и въздуха между стъклата да се замени с азот. От това нещо ефективноста ще скочи с още 3-5 % със същите клетки, които се произвеждат в момента, а при дългосрочна експлоатация ефективноста ще се е по висока с 10%. Ако искаш един проводник да не се окисли като се затрява - постави го в инертен газ или вакум, може и да се изтегли въздуха, но това има опасност да повлияе на чупливоста им при удар по стъклото, затова смятам че е по добре въздуха да се замести. Така направени може да се отварят и клетките само да се подменят. Ще видиш че ще започнат да ги правят по този начин, неизбежно е да се освободят от тази конструкция която имат в момента. И както казвате бързо да се остъклим, то ще се остъклим обаче който се остъкли когато технологията е по развита ще спечели. Бързата кучка слепи ги ражда. За всяко нещо се иска време, да се изпрабват различни дизайни, конструкции а тя работата ще покаже кое е по добре.

Неактивен h2motor

• Стабилен
Също мога да кажа че със сигурност ще се появят и TEG - електрически генератори които ще са по ефективни от тези в момента, при тях има някакво раздвижване, демонстрират някаква нова идея. Дали ще правят достатъчно енергия при 40 градуса да кажем разлика между топлата и студената им стена не знам, но за 100 градуса предлагат някакви които правят по 30 - 40 вата мощност при размер 40 на 40 мм.Няма да задвижат климатик, но помпата на камината ми на дърва точно могат да я задвижат, обаче в момента цената им е много висока.

Неактивен h2motor

• Стабилен
 А тези най новите панели също не сте ги видяли, има ги вече в някакъв вариант, те също са много скъпи въпреки че на практика са по евтини от старите с едно стъкло. Също има и прозрачна вложка която направо добавя 20 % енергия в производството на двулицевите панели, скъпичка е сега.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 1 271
Моторчо, от цялата каша дето изплю тука не виждам нищо техническо и свързано с технологията на фв клетките. Тия клетки са най доброто измислено досега, директен преобразувател. Имаш светлина и направо получаваш ток, няма пара, няма турбини, няма лагери, няма масла и грес. Няма абсолютно никакъв шум. Ама ти и Пикси сте на един и същи женски акъл, на вас двамцата никой не може да ви угоди. Кога ниско КПД, кога разни стъкла, кога трябвало енергия за производство. Аз се оправям чудесно и с това което има а ти чакай още 1000 години ако искаш и повече. То като го мързи човек или не може да мисли ще стовари хиляди проблеми.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 091
Краси, ти не вдяваш... ония с черните шлифери са настъпили всички изобретатели по шията и задържат прогреса. Ако не го правеха, вече щяхме да си имаме реактори на ториеви соли с размера на консервена кутия, и те щяха да се продават в хоремага... А всичко това го правят за да могат едни хора да прибират едни големи пари. Кои са тия хора, откъде идват парите... не е ясно, но схемата е ясна :)

Неактивен h2motor

• Стабилен
krasias, не са най доброто измислено до сега, хората горят дърва от хиляди години. Фотоволтаичните клетки си ги имаш и гориш пак дърва, от толкова години без ток не сме стояли и сме свикнали да има в контакта. Кое точно им е най доброто ? Никой не иска да се върже да разчита на тях при положение че имаш 20 неща които могат да ти правят един прост ток. Какви проблеми имат ако ги изхвърляш и трошиш ли ? - Материали няма да има да ги правят, те са изчерпваеми ресурси.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
Моторчо, можеш да си светиш и със свещи и с газово кандило. Можеш да се продвижваш с волска каруца. Можеш да се топлиш и с дърва. Можеш да си готвиш на двора. Можеш да си носиш вода с менци от извора извън селото.
Всичко си има своята ера, след време тая ера залязва и идва нещо друго. Никой не казва че фотоволтаиците са завинаги. Но засега са една алтернатива, която има място под слънцето. Точно както ТЕЦ-овете на въглища са вече отживелица, но все още се опитват да живеят.

Неактивен h2motor

• Стабилен
juliang, не сте хората които преценяват какво да се даде и кое има бъдеще. Какво ти пука, караш дизелак, някои му викат печка. Днес гледах нещо което в сравнение с това което правят големите компании е мал-шанс да е сполучливо, но въпреки очакванията се потвръждава че работи по добре. Колко много труд и средства са набутани в обратната посока.

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
... Какво ти пука, караш дизелак, някои му викат печка...
Карам и вехта бензинка на газ, и една по-нова бензинка на бензин. Така че обхващам почти целия спектър, без електромобилите :)

juliang, не сте хората които преценяват какво да се даде и кое има бъдеще.
...
Днес гледах нещо което в сравнение с това което правят големите компании е мал-шанс да е сполучливо, но въпреки очакванията се потвръждава че работи по добре. Колко много труд и средства са набутани в обратната посока.
А вие сте от хората които преценяват кое се получава по-добре, кое има бъдеще и кои инвестиции са оправдани? :) По-компетенетн от мен сте, или какво?

Неактивен h2motor

• Стабилен
juliang, това е екперимент и си има експериментаторите коит стоят зад него, работят по него. Възможностите им не се изчерпват до соларните панели, смешно се получава.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
Моторчо, явно не вдяваш та да ти поясня втори път. Най доброто са като ПРЕОБРАЗОВАТЕЛ на енергия......

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
juliang, това е екперимент и си има експериментаторите коит стоят зад него, работят по него. Възможностите им не се изчерпват до соларните панели, смешно се получава.
Ами да си работят, кой им пречи?
Има една камара прекрасни идеи, които са умрели просто щото са се появили в неподходящото време или не са намерили "чичко паричко" който да ги спонсорира.
Ако една голяма компания системно инвестира в губещи технологии с времето сатва малка компания или съвсем изчезва. На нейно място идват други компании, които от малки стават големи просто щото са имали по-добра преценка.
Така че пожелавам успех на тия експериментатори.... дано па изобретят нещо полезно.

Неактивен epwpixieq-1

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 085
  • e^(π*ι)+1=0
Той Пикси си е неандерталец, безполезно изкопаемо попаднало в друг свят,
krasias, ваше право е да се изказвате както решите, човек много добре се показва (пред другите) по начина на изказване  ;D, така че ви благодаря за начина по който се изразявате.

От друга страна, стремя са да живея колкото се може по-природно (според вас "неандерталски"), и имайки в предвид че използвам един абсолютно възобновим природен ресурс, с 90% ефективнос, мисля че никой от "зелените" ентусиасти не могат да ме достигнат от гледна точка на енергиина ефективност. И въпреки това, продължавам да проявявам сеилен технологичен интерес, но не към неефективни и комерсиални фотоволтаични системи, а към ядрените. Кой знае, селед 10-тина години вече мога да си направя и 1MW термална мощност определена част на имота и така да реша проблема с термо-енергиината си консумация за 1000 години напред, като мина от дървени на ядрени батерии :)
пък и взел да доказва за ефективноста на дърветата. И какво им е ефективното след като те въобще не усвояват зелената светлина а я връщат обратно а зелената светлина носи най много енергия в слънчевия спектър.
за съжаление тоново показвате огрмоно невежесто относно биологичния живот на тази планета. Разибра се тези неща няма да ги научите в основното образование (няма кой да ви ги обясни), но в ерата на интернет и сега вече модерните AI системи, най-малото, вземете и се образовайте в това отношение, понеже е абсолютно смешно да не се знаят фундаментални факти за света в който живеете и още повече да се критикуват хора които се опитват да ви преставят явно съвсем ново ( и неизвестно ) за вас познание.

Неактивен krasias

• Специалист
  • Много Напреднал
krasias, ваше право е да се изказвате както решите, човек много добре се показва (пред другите) по начина на изказване  ;D, така че ви благодаря за начина по който се изразявате.
Няма нужда да ми благодариш, по добре щеше да е да разбереш защо ти го казвам. Но ти няма да го разбереш, не и в тоя живот. Така че на мен ми е пределно ясно че напразно се старая.
за съжаление тоново показвате огрмоно невежесто относно биологичния живот на тази планета. Разибра се тези неща няма да ги научите в основното образование (няма кой да ви ги обясни), но в ерата на интернет и сега вече модерните AI системи, най-малото, вземете и се образовайте в това отношение, понеже е абсолютно смешно да не се знаят фундаментални факти за света в който живеете и още повече да се критикуват хора които се опитват да ви преставят явно съвсем ново ( и неизвестно ) за вас познание.
Пикси, явно достатъчно съм се образовал за да не могат да ме заблуждават такива като теб дето се самовъзприемат като гений.

Неактивен h2motor

• Стабилен
krasias, добре зареждай се с големи очаквания, после ти ще се разочароваш. Ще станат като се развият. На мен ми харесват много, не съм враг на технологията.