Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини

Трансформиране на ел. енергия от ниско-температурни топлинни източници

<< < (7/18) > >>

h2motor:
 juliang, ако е да произведеш от температурна разлика малко енергия има термо електрически генератори, нямат движещи се части което е голям плюс. Минуса е че не се развиват и не са развити като фотомолтаичните клетки. При последните се получи голямо повишаване на ефективността спрямо момента от който съществуват или се появиха за масова употреба - 3 пъти се повиши ефективноста им, което е много. При TEG такова нещо няма. Преди години имаше идея да направят климатик който да се самозахранва, топлия въздух от вътрешния топлообменник да обдухва радиатор който да е залепен за страната където трябва да се загрява елемента. Отказаха се, защото не можаха да произведат мощност. Сега има демонстрации точно толкова аматьорски колкото тази с турбината на тесла, нареждат такива генератори, поставя го на прозореца на мястото на някое стъкло устройството и се мъчи да захрани крушка за автомобил. С топлината която лови в стаята не се получава и слага свещи да горят между ребрата на радиатора за топлата част и крушката светва, 5 вата сигурно. Тя турбината на Тесла прави обороти, но това не е мощност и едно CD устройство върти диска с 50 000 оборота, който не вярва да сложи един диск от който да отчупи парче да го разбалансира да види диска как ще се взриви. Каква мощност има електродвигателя на устройството - слаба работа.
 Това се прави обороти и бръмчи не значи мощност, по добре да се усъвършенстват термо електричните генератори, но при тях пробив няма.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Ноември 24, 2024, 03:55:26 pm ---Тесла турбината е известна с това, че има високи обороти, ма й липсва въртящ момент. Ако я натовариш малко, парата просто минава покрай дисковете.

--- Край на цитат ---
Това е широкоразпространено неразбиране, най-вече поради невъзможност да се престави вихорвата динамиката на флуида между дисковете и това което се нарича засмукваща сила на граничния флуидни потоци. По генерално тази динамика силно зависи от релативната скорост на флуида (парата) и дисковете, та затова, тази, с вакум, не може да даде силен въртящ момент, както е с пара под налягане. Иначе ето ви идея за въртящия момент и сам преценете дали липсва такъв: https://www.youtube.com/watch?v=kQx8JacCWMU&t=150s ( ясно е че тази турбина е под 5 атмосфери налягене а не както другата под вакум ). Малко встрани от дискусията, но много релевантно, един от  AI моделите, deepseek ( китайски ) всъщност, за моя голяма изненада, доста добре, и сравнително задълбочено (въпреки че се вижда че са сглобени фрази), при добре зададен въпрос, обяснява това което аз споменавам за вихровата динамика на флуида между дисковете.

--- Цитат на: juliang в Ноември 24, 2024, 03:55:26 pm ---Тая система ще е яка през зимата кога навън е -20, но точно в тоя момент тая "отпадна" топлина можеш да я ползваш директно да си топлиш помещението, а не да произвеждаш ел. енергия. А когато навън е +30, "делта те"-то ще е малко, съответно и мощността която ще може да извлечеш ще е малка.

--- Край на цитат ---
Точно когато имаш топлина, през зимата, с която може да си топлиш дома, когато нощите са дълги и, слънцето не се е показвало за седмица две, точно тогава на такава система и се вижда ценността. В крайна сметка, за един дом, като се изключи отоплението и готвенето, за всичките елекрически устройства не са му необходими повече от 1-1.5KW ( и то не постоянна мощност, може би 50% на това постоянна ). Относно лятото, нещата са обратни. Съвсем спокойно, вода загрята от слънцето, може да служи като източник на енегия, а температурата под земята ( 1.5 - 2 метра ) като студената част на системата.

juliang:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 24, 2024, 09:58:15 pm ---Това е широкоразпространено неразбиране, най-вече поради невъзможност да се престави вихорвата динамиката на флуида между дисковете и това което се нарича засмукваща сила на граничния флуидни потоци.

--- Край на цитат ---
С цялото ми уважение, ама изобщо не ти е ясно какво се случва вътре. Хората се борят да направят потока ламинарен вътре, ти ми говориш за вихорви потоци... Ламинарния поток има много по-голям шанс да остане много подълго време между дисковете, да си отдаде енергията, да се охлади и да се премести по спирала навътре. Развихриш ли го всичко излиза по най-краткия път към центъра.

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 24, 2024, 09:58:15 pm ---... Иначе ето ви идея за въртящия момент и сам преценете дали липсва такъв: https://www.youtube.com/watch?v=kQx8JacCWMU&t=150s ( ясно е че тази турбина е под 5 атмосфери налягене а не както другата под вакум ).

--- Край на цитат ---
Тук виждам че и двамата (както и ти) нямат никаква идея как светят 6 крушки по 300-400 вата на пълна мощност в затворено помещение. Много им се иска да са 70%, но реално натоварването едва ли преминава 30...

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 24, 2024, 09:58:15 pm ---... Точно когато имаш топлина, през зимата, с която може да си топлиш дома, когато нощите са дълги и, слънцето не се е показвало за седмица две, точно тогава на такава система и се вижда ценността.

--- Край на цитат ---
Аз лично не я виждам. Имам отпадъчна топлина - ползвам я за отопление, електроенергията ми е най-малкия разход посред зима.

И отново опираме до въпроса "А защо ползваш оборудване, което изхвърля отпадъчна топлина?" Защо човек не помисли как да оптимизира процеса така, че да няма отпадъчна топлина, вместо да се чуди какво да я прави? Да, има процеси в индустирята при която няма как да се постигне, но не се сещам за лесен метод да вземеш топлината от току-що излетите чугунени детайли в някоя леярна...

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Ноември 24, 2024, 10:57:58 pm ---С цялото ми уважение, ама изобщо не ти е ясно какво се случва вътре. Хората се борят да направят потока ламинарен вътре, ти ми говориш за вихорви потоци... Ламинарния поток има много по-голям шанс да остане много подълго време между дисковете, да си отдаде енергията, да се охлади и да се премести по спирала навътре. Развихриш ли го всичко излиза по най-краткия път към центъра.

--- Край на цитат ---
Изобщо не ме учудва становището ви, и това че не разбирате каква роля играе турбулентния граничен слой, въпреки че в темата за ТТ надълго и нашироко съм обяснил, и даже съм дал препратка към няколко клипчета точно относно турболентния граничен слой.

--- Цитат на: juliang в Ноември 24, 2024, 10:57:58 pm ---Тук виждам че и двамата (както и ти) нямат никаква идея как светят 6 крушки по 300-400 вата на пълна мощност в затворено помещение. Много им се иска да са 70%, но реално натоварването едва ли преминава 30...

--- Край на цитат ---
Примера го дадох точно за да ви покажа товар, има и други примери, та даже може да стигнем и това как Тесла е замервал натоварването, но ми е ясно че вие имате определена гледна точка и колкото и примери да се давт вие ще си имате вашето мнение.

--- Цитат на: juliang в Ноември 24, 2024, 10:57:58 pm ---Имам отпадъчна топлина - ползвам я за отопление, електроенергията ми е най-малкия разход посред зима.

--- Край на цитат ---
Дйате малко отпадъчна топлина и насам ( поне 720 GJ на 24h ) та и ниде да се постоплим безплатно  ;D ;D ;D А ниаче електроенергията и на мен ми е малък разход, въпреки че отоплението не ми е от отпадъчна топлина. Въпроса обаче, което явно не може да се осъзнае от хора (като вас) живеещи в апартаметни структури, е независимостта която дава такава система, за отделяне изцяло от електроразпределителната мрежа.

--- Цитат на: juliang в Ноември 24, 2024, 10:57:58 pm ---И отново опираме до въпроса "А защо ползваш оборудване, което изхвърля отпадъчна топлина?" Защо човек не помисли как да оптимизира процеса така, че да няма отпадъчна топлина, вместо да се чуди какво да я прави? Да, има процеси в индустирята при която няма как да се постигне, но не се сещам за лесен метод да вземеш топлината от току-що излетите чугунени детайли в някоя леярна...

--- Край на цитат ---
Относно оптимизацията съм съгласен, трябва да се оптимизра, но почти никой не го прави. Само си помислете, 60-70% от енергията на ДВГ-то отива в топлина буквално на вятъра, в продължение вече на над 100 години, някой оптимизрал ли е тази енергия? Явно не, а тя в сравнение с други дейности е страшно концентрирана, така че е лесно да се говори но доста трудно да се направи система за използване на нискотемпературна остатъчна топлина.

А за чугиниените детайли може, може но отново човек трябва да помисли.

juliang:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 25, 2024, 01:21:13 pm ---Изобщо не ме учудва становището ви, и това че не разбирате каква роля играе турбулентния граничен слой, въпреки че в темата за ТТ надълго и нашироко съм обяснил, и даже съм дал препратка към няколко клипчета точно относно турболентния граничен слой.

--- Край на цитат ---
Ако знаеш само що клипчета мога да ти дам като препратки... но това ще промени товята гледна точка точно колкото моята.

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 25, 2024, 01:21:13 pm ---... Въпроса обаче, което явно не може да се осъзнае от хора (като вас) живеещи в апартаметни структури, е независимостта която дава такава система, за отделяне изцяло от електроразпределителната мрежа.

--- Край на цитат ---
Да, не мога да го осъзная. Вместо да запретнеш ръкави и да изкарваш пари с които да си покриваш сметките, ти си губиш времето с идеи как да махнеш тия разходи. Честно, 100 лева на месец ли ти е проблема? Или смяташ че ако стане някакъв такъв катаклизъм че електроподаването спре за дни или седмици, това че няма ток ще ти е най-големия проблем? Нали се сеаш че след 6 часа няма да имаш нито телефон, нито интернет. След 3 дена няма да имаш хляб. В София само след 10 минути без ток за светофарите улиците ще станат непроходими за автомобили. Няма да има метро, трамваи и тролеи. Банкоматите ще спрат да пускат парички.
А ти си се закахърил че ще останеш без ток...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия