Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства
Начини за акумулиране на енергия.
juliang:
Не, технократа е прав - единствения смислен начин е "издигане на водни стълбове". Трябва ти едно езеро на високо, което да го пълниш с излишъка на енергия и след това да ползваш енергията на падащата вода. Това е реално и единственото реално ползващо се решение до преди 20-тина години - ПАВЕЦ.
Единствения му недостатък е че отново не е приложимо в домшани условия. Инвестициите му биха се избили само при мощности от порядъка на десетки мегавата и продължителност на експлоатация от десетилетия.
Сега с напредването на технологията имаме по-вместими батерии, по-евтини и мощни инвертори и можем да помислим за акумулиране директно на ел.енергия. Но все още цената на оборудването е висока, а цената на тока от контакта е ниска, така че сметката "не се връзва". Но след 10-20 години ... знае ли човек... ако един елемент 18650 падне до 10 цента, а 1 квтч от контакта стане $1, сметката може и да се върже.
P.S. И за да не си мислите че ПАВЕЦ е само българска безмислена измислица: https://electricity.ca/lead/centre-of-excellence/brazeau-hydro-pumped-storage/
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_pumped-storage_hydroelectric_power_stations
ПАВЕЦ Чаира е на 18-то място по мощност в света...
ELPUNTO:
Още едно хим. съединение, а именно MgCl2 6H2O което може да акумулира топлинна енергия
за дълъг период, от лятото за зимата.
Попаднах на доклад за лабораторно изследване на MgCl2 6H2O, в екипа е van Essen,
а ръководител H. Zondag.
Според доклада дехидратирането и хидратирането на MgCl2 6H2O е сравнително лесно,
но акумулиращата способност на MgCl2 е ниска. В доклада не се споменава за пределен
брой цикли дехидриране/хидриране ???
Тезата, че акумулиране или "складиране" дългосрочно на топлинна/ел. енергия е неефективно,
в основата си е ПОГРЕШНА 8)
Погрешен е и начина на работа, да се работи соло по МАЗЕТА и тавани, паркинги и ГАРАЖИ :(
За да се реши успешно задачата за дългосрочно "складиране" на енергия трябват екипи от
различни специалисти . . . . когато се работи солово се стига до . . . . крушата, онази кривата . . . :)
Доклада на H. Zondag & van Essen на английски.
Радико:
Мисля, че имам полуготово решение или хайде да кажем една четвърт.
Аtos:
montanar, ако намериш начин за дълготрайно акумулиране и ползване на топлинна енергия, не ти трябва да се набутваш и за фотоволтаици!
Стига ти една голяма френелова леща в съчетание с няколко метра тръби и проста водна помпа (от тези, които се монтират при парно с водна риза).
Системата би работила перфектно и през зимата в слънчевите дни - не ти трябва да акумулираш от цялото лято и да ползваш през цялата зима.
montanar:
Благодаря на всички за мненията!
juliang не споря че ПАВЕЦ са смиселни и термоакумулаторите са такива и тия неща работят доказано и изяснено е многократно. Просто не са приложими за обикновения човек в мащаби достатъчни за пълно задоволяване на нуждите. И термичен буфер и гравитационен буфер като размери са огромни при поставената цел.
Иначе спор няма - ако е за съхранение в рамките на седмица един термоакумулатор би се справил прекрасно. Но в случая не е такава целта.
А за ползване на гравитацията не мисля че е приложимо за обикновен човек. Съмнявам се някой от нас да има или да може да си позволи ползване на тоя принцип.
ELPUNTO мангановия хлорид е интересен вариант за термохимично съхранение - заслужава си да се рови точно в тая насока защото инсталаци от тоя род са със смислени параметри и размери.
Радико с две думи нищо не каза - решение като принцип или имаш или нямаш - това е същото като аз да кажа измислил съм кръгчето но не и колелото ко остава за каруцата. - Сподели поне принципно какво имаш предвид - че гръмки заявления сме слушали слушали слушали......
atos прав си лесно бих преминал на друг вариант за концентриране на наличната енергия стига да има смисъл от това.
Задал съм рамките на въпроса такива защото ако се намери начин за натрупване на обем енергия той би важал за всички варианти за получаването и.
Спрял съм се на соларни клетки щото независимо от околните температури ползват слънчевата радиация максимално ефективно според възможностите си и фактора топлинни загуби за тях не важи, даже им е добре на студ. Ваумно-тръбните колектори са добри но при плюсови температури както и всяка система от тоя сорт.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия