Юлиане, пак не вдяваш май? По-точно...отказваш да "вденеш"?
Въртиш едно и също като развален грамофон?
"Ако искаш да гледаш нещата от две гледни точки, няма как да не се придвижваш от едната до другата. "Не, не искам да
гледам нещата от две гледни точки, не разбираш ли?
Ти, като знаеш, че в Мюнхен е 12:00, а тук е 14:00, на двете места ли си едновременно?
Стига си "наблюдавал", бе...стига си "гледал"!
Мисли!!!
Ако някой се движи със светлинна скорост СПРЯМО ТЕБ то НЕГОВОТО ВРЕМЕ измерено от ТЕБ ще е спряло. За него неговото си време ще си тече идеално, а твоето време ще е спряло.
Освен, че е глупост, този израз е абсурден!
Значи и за двамата, "чуждото" време ще е спряло??? Едва ли...
А после? Когато той и аз се срещнем в "еднакво време и скорост", какво става?
За всеки ще е минало различно време, нали? Или го отричаш? Наистина ли си мислиш, че може да има
две различни истини?
Субективизмът яко се е вкоренил в ТО, а ти, приемайки я за Библия, дотолкова я ползваш за база, че отказваш собствено да мислиш!
Виж сега, не ме запознавай с примери - аз нямам неразбрани моменти от тази теория! Всичко, (почти) което казваш е така, но тълкувано единствено чрез ТО! Не си мисли, че като ученик и аз не съм спорил, оборвал и "доказвал" чрез нея (както сега се опитваш ти да го правиш)
Ок, за да ме разбереш, ти предлагам друга трактовка:
Приеми, че Вселената е абсолютна "координатна система". Способен ли си да заложиш тези "данни" в софтуера си?
Телата в нея се движат спрямо
ПРОСТРАНСТВОТО!!! Пространството не е нищо! То е
нещо!
Да, движенията (и скоростта на тези движения) на телата едно спрямо друго, може да се разгледат в частност чрез ТО и "постулатите" за това движение ще са
субективно верни, но...само в частност!
Сега - без значение тези тела дали се движат едно спрямо друго или не и колко е разликата им в скоростта едно спрямо друго, те се ДВИЖАТ В ПРОСТРАНСТВОТО! Движат се спрямо тази,
абсолютна координатна система!
Различното време в тях е следствие от скоростта им на движение спрямо
тази координатна система! Разликите в тази "различна скорост на времето" и произтичащите от това парадокси се дължат именно на субективния "поглед" (който ти е така любим) от позицията на съответното тяло, което е някакъв опит да се обърка цялото разбиране за Вселената и процесите в нея!
С други думи - колкото по-бързо се движи едно тяло през ПРОСТРАНСТВОТО, толкова са по-чести срещите му с въпросните частици (от които тръгна дискусията), толкова по-затруднено/възпрепятствано ще е "преминаването на време" през него=толкова "по-бавно" ще тече времето за него!
А това, че ТО разглежда само
разликите на този времеви поток от едно тяло спрямо друго е супер късогледо в глобален мащаб, макар и вярно!
Сега вече разбра ли ме?
То е все едно в автомобилно състезание, резултатите да се засичат само чрез субективните измервания на всеки отделен участник спрямо всеки друг! Да, но накрая има арбитър, който засича в абсолютна стойност и координатна система (самата писта)! Ха сега кажи - тоя арбитър дали му е нужно да прелети до всеки един участник, да засече скоростта му и времето спрямо другите, за да ги сравни, добавяйки своето собствено време за придвижване?
Грешката на Айнщайн е, че не допуска абсолютна отправна система!
А твоята грешка е, че пишеш, без да ти пука и да обмислиш аз какво пиша - за трети път те подканвам:
Питах те какво мислиш за това:
http://mazeto.net/index.php/topic,10017.msg93719.html#msg93719по-точно Отговор #479