Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Вярна ли е теорията на относителността на Алберт Айнщайн?
Аtos:
--- Цитат на: технократ в Октомври 23, 2018, 12:17:44 pm ---Теорията на относителността е опит да се обясни причината за изгрева, със кукуригането на петела ;D
--- Край на цитат ---
Това е добро :D
Обаче тук си в заблуда:
--- Цитат на: технократ в Октомври 23, 2018, 12:08:31 pm --- ...но времето само по себе си не влияе по никакъв начин на ускорението, щом за едно и също време може да има произволни ускорения.
--- Край на цитат ---
Не знам дали го разбираш, но това е все едно да твърдиш, че щом едновременно могат да съществуват автомобили с различни мощности, времето за което ускорява всеки един от тях поотделно до определена скорост е без значение.
Ускорението не е...за време! То е функция, която е формулирана чрез времето! Промяната на скоростта във времето именно ти дава големината на ускорението! И това вече е "пакет" - понятие. Това, че можеш да приложиш различни ускорения за еднакво време (минути или милисекунди) към някое тяло те обърква тотално!
Вземи два различни пистолета - единият дава начална скорост на куршума 1000м/сек, другият - 1400м/сек.
Различни сили, различни маси. Различните ускорения ги има "за едно и също време", но всяко само поотделно е формулирано именно, чрез промяната в скоростта за единица време!
Можеш да приложиш различна сила за едно и също определено време, в резултат на което на тялото ще действа различно ускорение!
Можеш да приложиш различно ускорение за едно и също определено време, в резултат на което тялото ще е достигнало различна скорост.
Но това е в пряка зависимост от масата на тялото. По-голяма маса има нужда от по-голяма сила, приложена за същото време, за да получиш същото ускорение, което получаваш при по-малка сила за тяло с по-малка маса.
Виж как е изведена формулата за "G" - тук именно времето, за което се достига определена скорост е определящо, а масата не е от значение, поради това, че силата не е приложена външно. Силата е различна, защото масата си я "взема" за всеки един атом, но телата падат с еднакво ускорение.
Някак смесваш понятията скорост и промяна на скоростта! Смесваш и сила с ускорение.
Както други колеги (в други теми) смесват мощност с работа и енергия.
hyparh:
Mito_kupona направи най-доброто обобщение по въпроса :) Хората си блъскат главите с абстракции и "изкривени пространства", за да имат някаква занимавка и да вървят проектите и наливането на пари по тях. А истината си стои някъде встрани (даже не е и встрани, а навсякъде около нас, стига човек да може да вижда) и въобще не ѝ дреме...
Аtos:
технократ, хрумна ми прост пример, за доразбиране.
Имаме 2 различни ускорения.
Получени са при еднаква маса на телата. Това, което ги различава по големина е времето, за което е приложена енергията. При по-голямото ускорение действа по-голяма сила.
При по-малкото - по-малка сила.
Първото тяло в единия случай достига скорост за 1 секунда 100км/ч, примерно, а другото - 100 км/ч за 10 секунди.
Времето за тази промяна е в пропорция с големината на ускорението.
Пък нека пак да си ги има "по едно време".
svetlio760:
Времето е начин да обозначим промяната- дали ако няма промяна, няма да има и време? ;D Ако един картоф изваден току- що от градината в къщи след милиард години не е мръднала и една негова градивна частица ще си остане все така свеж картоф? Според мен- да! Някоя правнучка ще си го опържи и хапне, както и аз бих сторил. Според мен това обяснява някой неща!
dmitarp:
Въобще не е задължително ускорението да зависи от времето. Тъй като ускорението е производна на скоростта, то ускорението ще зависи от времето, само ако скоростта зависи от времето и то нелинайно. Например ако едно тяло се ускорява с постоянна сила, то ускорението му е константа и не зависи от времето, а скоростта му зависи линейно от времето.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия